
In Zweden kan één op de vijf kinderen niet zwemmen. Dat is niet alleen jammer voor die kinderen, het is mogelijk ook gevaarlijk. De angst voor water is de voornaamste reden dat deze kinderen niet kunnen zwemmen. De Zweedse Zwemmers Federatie heeft samen met energieleverancier E.ON een 360 graden video gemaakt waarbij professionele zwemmers laten zien dat het beneden de waterspiegel helemaal niet eng is. Zo proberen ze zwemangst weg te nemen bij kinderen.
Zwemmen met de professionals
De panorama video is te bekijken met een eenvoudige Google Cardboard en een smartphone. In de promotiecampagne werden enkele kinderen aan de hand genomen door leden van het Zweedse Zwemteam na het bekijken van de instructievideo. Ze werden gerustgesteld door de video en konden zo de angst voor het water overwinnen.
In praktijk staan de professionele zwemmers niet altijd klaar zoals in de promotiefilm, toch kunnen dit soort presentaties helpen met het overwinnen van angst. Dergelijke concepten worden bijvoorbeeld ook uitgevoerd in het ziekenhuis om een ziekenhuisbezoek minder angstaanjagend te maken. Virtual Reality wordt steeds vaker gebruikt om bijvoorbeeld de volgende fobieën te overwinnen. U kunt nu een virtual reality app laten maken.
Publiek spreken training
Spreken voor een grote groep mensen kan best eng zijn. Je kan er dagen mee bezig zijn en haalt allerlei verschillende vervelende gedachten in je hoofd. Op de dag dat je moet spreken kun je je niet concentreren, en de kleren die je draagt zijn doorweekt van het angstzweet.
Virtual reality kan je helpen om beter te worden in het spreken voor een grote groep mensen. De angst die je hebt zal altijd blijven, maar je kunt wel trucjes leren om die angst te verminderen. Je kunt met verschillende applicaties verschillende scenarios uitproberen. Dit kan een vol klaslokaal vol puberende kinderen zijn, of een grote lege zaal. Hierna is het aan jou om er voor te zorgen dat je er klaar voor bent.
Tandarts afleiding
Ook is het niet fijn om naar de tandarts te gaan, vroeg in de ochtend of laat in de middag je wil nooit graag gaan. In het begin zit je ongemakkelijk om je heen te kijken totdat je uit wanhoop maar een 4 jaar oude Donald Duck erbij pakt. Net op het moment dat je vergeet dat je bij de tandarts bent komt de iets te enthousiaste tandarts assistente je ophalen.
Normaal kom je op het punt waar je tandarts je een aantal vragen stelt waar je al slikkend en naar adem snakkend antwoord op probeert te geven, maar tegenwoordig hoeft dit niet meer. Sinds een tijdje mag je muziek luisteren tijdens een procedure, dit is om het vervelende geluid van een boor weg te nemen.
Binnenkort kun je jezelf compleet afsluiten van de procedure door een virtual reality headset op te zetten, deze geeft je het gevoel alsof je lekker op en een tropisch strand ligt weg te dromen. De tandarts is net als de belastingdienst: leuker kunnen ze het niet maken, maar makkelijker wel.
Spinnen fobie
Spinnen doen geen vlieg kwaad, maar toch zien ze er vies en eng uit. De grote spinnen die we op televisie en op het internet tegenkomen geven deze dieren ook geen beter aanzicht. Irritante vliegen en muggen vangen kunnen ze erg goed, maar we hebben het liefst dat ze dit uit het zicht doen.
Een virtual reality bril kan de angst voor deze wezentjes wegnemen. Dit kan door je hand op de tafel te leggen. Vervolgens komen er spinnen uit een potje vallen die via je handen en armen naar je toe kruipen. De ervaring is in het begin heel eng, maar hoe vaker je het doet hoe minder bang je wordt.
Hoogtevrees
Hoogtevrees is een hele aparte fobie. De een heeft genoeg aan een keukentrapje, de ander wordt pas bang als ze op de Eiffel toren staan. Ik heb persoonlijk al genoeg aan een opstapje van 1 meter.
Bij VR games als The Climb krijg je soms een misselijk gevoel in je buik van de hoogtes in de bergen, maar dat is ook niet heel vreemd. Er is ook een virtual reality applicatie waarbij je de intensiteit van de hoogte geleidelijk kan opvoeren. Je begint in een gesloten lift die steeds hoger staat, en bij de volgende video sta je op een hoog balkon. Tot hoever durf jij te gaan?