Snapchat is het “hippe” alternatief voor Facebook, de afgelopen jaren heeft Snapchat veel functies bedacht die andere bedrijven vervolgens vrolijk kopieerden. Met name Facebook producten lijken de ontwikkelingen van Snapchat op de voet te volgen. Toen het bedrijf zich Snap ging noemen werd de focus verlegd naar andere producten waaronder Spectacles, een hippe bril met ingebouwde videocamera. Is dit de toekomst van Augmented Reality brillen, of is het een speeltje waar je snel op uitgekeken zult zijn?
Is Spectacles echt een spektakel?
Spectacles is het Engelse woord voor bril, en in het enkelvoud staat het voor spektakel. Door een slimme marketing wisten ze de aandacht te trekken van de hippe jeugd met een passie voor technologie. Er werden Snapbots geplaatst, verkoopautomaten waar de brillen uit kwamen rollen. De rijen voor de machine zorgen voor gratis publiciteit. In Nederland kun je de bril gewoon via de website bestellen, je hoeft er niet voor in de rij te staan.
Beperkte Augmented Reality
Eigenlijk is de Spectacles bril niet echt een “slimme” bril, het is een zonnebril met een ingebouwde videocamera die korte clips op kan nemen. Deze videoclips kun je vervolgens op jouw smartphone bewerken met plaatjes en teksten en dan publiceren via Snapchat. De Augmented Reality is beperkt tot de nabewerking van de video. Wanneer je een opname maakt zullen een aantal LED lampjes de omstanders laten zien dat je filmt. De camera werkt niet in donkere ruimtes, waarschijnlijk door de beperking van de beeldchip.
Snapchat World Lenses
Eigenlijk zijn de World Lenses interessanter dan dan de Spectacles bril. Hiermee kun je diverse objecten en filters over jouw omgeving leggen. Je kunt de elementen positioneren in de diepte wat niet mogelijk is met de Spectacles videoclips. Er is voor een korte tijd een functie geweest waarmee je om voorwerpen heen kon lopen, maar die werd snel weer verwijderd.
Nieuwe Spectacles
Er schijnt binnen Snap een nieuwe versie van Spectacles in ontwikkeling te zijn met meer Augmented Reality mogelijkheden. De eerste versie lijkt een praktijktest te zijn om de functionaliteit en ook de populariteit van dit soort slimme brillen uit te proberen.
De prijs is hierbij ook van belang; met een prijskaartje van 150 euro is het voor de “early adaptors” nog te verantwoorden als impuls aankoop, terwijl andere Smart Glasses vaak duizend euro of meer kosten. Ondertussen richt concurrent Facebook zich vooral op Virtual Reality, en laat Augmented Reality voorlopig over aan bedrijven als Google en Apple en AR brillen als de hololens.