
Het is haast vanzelfsprekend dat modemerken de mogelijkheden van VR, AR en MR omarmen. Uiteindelijk werken ze in een creatief en visueel medium, om deze creaties aan het publiek te vertonen worden er modeshows georganiseerd, maar dat is niet voldoende. Naast het bereiken van de juiste doelgroep moet elke marketing en promotie campagne ook perfect aansluiten bij het imago van het merk.
Virtual Reality inzetten op events komt steeds vaker voor, het is altijd een blikvanger voor het publiek. Hier zijn een aantal voorbeelden van vooraanstaande modemerken die naast het naaiatelier ook bezig zijn met virtuele mode.
Dior
https://youtu.be/swCWKfPb5CE
Het is leuk om een modeshow te organiseren in Parijs of Milaan, maar niet alle klanten kunnen eventjes naar deze steden vliegen wanneer de nieuwe collectie wordt onthuld. Met 360 graden video kan de catwalk inclusief de hele setting worden opgenomen en overal ter wereld worden bekeken. Omdat de meeste VR headsets niet bepaald stijlvol zijn heeft Dior hun eigen Dior Eyes headset ontworpen, een strak design dat zal aanspreken bij de modebewuste klanten.
Nu kunnen verkopers in de Dior winkels de klanten een plekje op de eerste rij geven, overal ter wereld en op elk moment.
Tommy Hilfiger

De In-Store Experience is erg belangrijk voor exclusieve mode merken. Een rek met koopjes en plastic poppen is niet voldoende om onderscheid te maken. Tommy Hilfiger heeft net als Dior de catwalk naar de winkel gebracht door bezoekers aan de Regent Street Shop in Londen een exclusief kijkje te gunnen van de laatste collectie, met behulp van een VR headset.
Ook Balenciaga maakt gebruik van dit soort VR modeshows in de winkel om de collectie aan hun klanten te vertonen. Dat is overigens ook wel nodig, hoewel de fashion industrie enorm groot is blijft de marktgroei achter. Modemerken moeten vernieuwen om relevant te blijven.
Cleef & Arpels
François Arpels, adviseur van Skin Inc. en familielid van het Cleef & Arpels concern, is van mening dat merken een emotionele koppeling moeten bewerkstelligen tussen klanten en technologie. De klanten zijn steeds beter op de hoogte van technologische vernieuwingen, modemerken kunnen het niet veroorloven om hier niet in te investeren. Arpels heeft al ruim dertig jaar ervaring in de modewereld en wist met een lijn parfums de mode industrie al decennia geleden te vernieuwen. Hij koppelde geurtjes aan sieraden, dat was destijds ongehoord.
Rebecca Minkoff
Dit modemerk zag het aantal verkopen in de winkels stijgen na de introductie van slimme spiegels. Dit zijn high tech spiegels die advies geven over de kleding, combinaties voorstellen en van kleur kunnen wisselen. Er zijn verschillende soorten Augmented paskamer spiegels. Sommige spiegels analyseren de persoon in de paskamer en geven suggesties voor passende accessoires en kleding, andere spiegels maken gebruik van Augmented Reality om live virtuele kleding over een persoon te projecteren.
Het is vervolgens mogelijk om direct de kleuren aan te passen en andere combinaties uit te proberen. Zo wordt passen niet alleen sneller, het stimuleert ook koppelverkoop. Bij een blouse hoort een rokje, leuke pumps etc.
Hugo Boss
Dit Duitse modemerk zag dat VR technologie met name in China enorm populair is. Daarom lieten ze een campagne ontwikkelen met een virtuele boetiek via WeChat, de immens populaire chat app in Azië. In de virtuele boetiek kon de gebruiker een exclusief kijkje nemen in de mannencollectie, en daarnaast ook een aantal interactieve taken uitvoeren. Ook werd er persoonlijke informatie gevraagd, zo is het mogelijk een relatie op te bouwen met de klant.
Het resultaat bleek verbluffend; Hugo Boss wist in heel Azië een groei te bewerkstelligen van 5 procent en een groei van maar liefst 20 procent in China.
Niet alleen voor een jong publiek
Marketing expert Tamara Sender geeft aan dat het juist oudere vrouwen zijn die interesse tonen in slimme spiegels. Het is dus niet alleen een jong publiek dat deze technologie op prijs stelt. Sender geeft mode merken en fashion outlets die zich richten op een oudere doelgroep het advies nu te investeren in deze technologie. Er moet wel voor gewaakt worden dat het niet slechts een gimmick is, er moet altijd een toegevoegde waarde zijn.
Bij slimme spiegels kan de gebruiker snel een idee krijgen of een kledingstuk of kleur past bij die persoon, zonder eerst het kledingstuk aan te trekken. Dit kan overigens ook de reden zijn dat oudere dames zo enthousiast reageren op deze technologie. Er wordt veel moeite van kleding aan- en uittrekken bespaart, daar zit niet iedereen op te wachten.
VR of AR?
Bij deze toepassingen in de mode industrie is er een groot verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality. Voor een slimme spiegel is geen headset vereist, de klant kan direct het resultaat zien. Bij VR presentaties moet de klant wel een headset dragen, het is meer een individuele ervaring waarbij de klant zich in een andere omgeving bevindt. Beide technologieën hebben hun eigen voordelen en toepassingen
.
Geschikt voor elke doelgroep
Steeds meer mode merken investeren in nieuwe technologie. Van 360 graden modeshows tot slimme spiegels en apps waarmee je op je eigen smartphone make-up kunt testen en kleding kunt passen. Net zoals bij ouderwets winkelen speelt ook hier het sociale aspect een belangrijke rol.
Vrouwen houden van samen winkelen en nieuwe dingen ontdekken. Mannen houden juist vaak van snel en efficiënt kleding uitzoeken die goed staat. VR is in de mode, en zal dat waarschijnlijk ook nog lang blijven. Het is de technologische variant van de Little Black Dress.
|