Er is momenteel veel aandacht voor Augmented Reality, toch is het geen nieuwe technologie. Hoewel de huidige computers en mobiele apparaten veel meer mogelijkheden bieden voor beeldherkenning, en de combinatie van virtuele elementen en de wereld om ons heen, zijn veel toepassingen die we nu zien al enige tijd bekend.
Layar was een bedrijf dat vooruit liep op de concurrentie, maar de eerste zijn betekent niet altijd dat je het meeste succes hebt. Dat wordt duidelijk wanneer je kijkt naar de opkomst en ondergang van dit bedrijf.
Wat is Layar?
In 2009 werd Layar opgericht door Maarten Lens-FitzGerald, Claire Boonstra en Raimo van der Klein. Het was een Nederlandse startup die gevestigd was in Amsterdam. Met hun mobiele browser was het mogelijk AR beelden weer te geven.
De software maakte gebruik van verschillende technologie in een mobiele telefoon zoals de accelerometer, camera, kompas en GPS. Aan de hand daarvan kon de AR applicatie beelden laten zien op een specifieke positie. Layar werkt met lagen, “layers” in het Engels dus.
Wat kon Layar?
Hoewel de technologie in het begin nog beperkt was, kwamen er al snel innovatieve mogelijkheden bij waaronder:
- Het scannen van afbeeldingen in plaats van QR codes.
- Het starten van webpagina’s, video’s en weergeven van foto’s over live videobeelden.
- Informatie weergeven op basis van locatie, bijvoorbeeld waar een winkel zich bevindt met een overlay op het camerabeeld.
- 3D objecten weergeven aan de hand van afbeeldingen die te scannen zijn inclusief animatie.
Beeldherkenning zien we de laatste jaren steeds vaker opduiken, zo kan Facebook gezichten herkennen op foto’s, en het is mogelijk om rijdende auto’s op straat te scannen om informatie over het merk en model op te roepen.
Overname door Blippar
In 2014 werd Layar overgenomen door de Britse concurrent Blippar, het kantoor in Amsterdam sloot in 2016 voorgoed haar deuren. Opvallend genoeg leek de technologie van Layar geavanceerder dan die van Blippar, maar dat bedrijf had meer grote klanten en daarmee ook meer kapitaal. Er wordt beweerd dat de meeste gebruikers van Blippar in feite Layar gebruikers waren.
De toekomst van Augmented Reality
Het is jammer dat een pionier op het gebied van Augmented Reality is ondergesneeuwd door de concurrentie. Veel toepassingen die we nu op grote schaal zien werden door kleine bedrijven als Layar voor het eerst ontwikkeld. We mogen als Nederlanders best trots zijn op dit innovatieve bedrijf uit Amsterdam, zonder hun inspanningen zou de wereld er vandaag een stuk saaier uitzien.