Epic Games, het bedrijf achter de Unreal Engine toonde gisteren tijdens Oculus Connect 2 beelden van de nieuwe game Bullettrain. Niemand minder dan Unreal oprichter Tim Sweeney introduceerde de nieuwe (en eerste echte?) First person shooter voor virtual reality die gebruik maakt de touch controllers.
Can touch it!
De demo is gemaakt voor de consumentversie van de Oculus Rift en draait volledig op Unreal Engine 4. De game maakt gebruik van de Oculus Touch controllers die in kwartaal 2 van volgend jaar worden verscheept. Met deze controllers kun je schieten met (twee!) guns, je shotgun herladen maar ook granaten gooien. De beelden die je hier onderstaand kunt checken zien er in elk geval erg spectaculair uit. Tijdens de presentatie gedurende de O2 Keynote waren de reacties van het publiek uitbundig en wij delen dit enthousiasme. Wij zagen niet eerder echte games voor de Rift in combinatie met de Touch controllers maar enkel tech-demos. Bullet Train toont aan dat de potentie van deze manier van gamen enorm is.
Teleporatie en bullet time
Naast schieten en granaten gooien zagen wij nog een twee andere technieken die ons game-hart sneller deden kloppen. De eerste was teleportatie, dat helemaal aan het begin van de video getoond werd. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat het mogelijk is om naar een bepaalde plek te wijzen en vervolgens met een druk op de knop daar naar toe te teleporteren. Wat klinkt als een misselijkmakend ervaring schijnt volgens Oculus CEO Brendan Iribe uitstekend te werken. Wij zijn benieuwd.
De tweede verassing was de implementatie van bullet time. Deze techniek die al vrij oud is en in tientallen games terug te vinden is wordt dankzij de touch controllers naar het hoogste niveau getild. Je kunt de tijd stil zetten, kogels uit mid-air grijpen en vervolgens terugsmijten naar de tegenstander. Het woord awesome dat veelvuldig gebruik werd tijdens de 02 is hier echt op zijn plaats. Wij kijken met smart uit naar de andere Touch games waarvan je hieronder een sneak peak ziet.
Tijdens Oculus Connect 2 kregen we meer informatie over de plannen van Oculus en de diverse soft-en hardware. Samsung kwam echter met de vetste onthulling: De nieuwe Samsung Gear VR. Na de release van de Samsung Gear VR Innovators kit is het nu tijd voor de eerste consumentenversie, die slechts 99 dollar gaat kosten.
VR on the GO, geen nieuwe phone
Samsung wil met de Gear VR de beste mobiele virtual reality ervaring bieden. Naast mobiliteit staat de ervaring centraal en daarbij is hardware belangrijk maar goede content essentieel. Samsung rekent dus op de developers om vette ervaringen te bieden. Wij rekende op een aankondiging van een smartphone voor vr maar dit bleek niet het geval.
Prijs
Het publiek van Oculus Connect 2 ging volledig uit zn dak na het zien van het prijskaartje van de nieuw Samsung Gear VR: 99 dollar. Peter Koo (Senior Vice President van Samsung) zei het volgende: we want to make virtual reality mainstream. De prijs helpt daar zeker bij, maar ook de telefoons van Samsung helpen daarbij. De nieuwe Samsung Gear VR werkt op alle Galaxy telefoons van Samsung die in 2015 zijn uitgebracht. Dat betekend dat de Galaxy Note 5, Galaxy S6, Galaxy S6 Edge en de Galaxy S6 Edge+ allemaal gebruikt kunnen worden voor virtual reality.
Specificaties en content
De Gear VR Innovator kit was al redelijk licht voor een geavanceerde headset, maar de nieuwe Gear VR wordt nog 22% lichter. Hierdoor kun je straks nóg eenvoudiger bewegen in virtual reality. Daarnaast heeft het touchpad aan de zijkant van de Gear VR heeft een upgrade gehad.
Peter Koo vertelde niet veel over het nieuwe touchpad, maar op fotos viel goed te zien dat er een soort inkepingen gemaakt zijn waardoor je makkelijker naar boven, onder, links en rechts kan navigeren. Wat wij tijdens onze Gear VR review opmerkte was het dat het blikveld (Field of View) vrij beperkt was. Het tunnelsyndroom was duidelijk merkbaar.
Er werd nog een hele vette aankondiging gedaan, als mensen de Gear VR hadden getest was er maar een vraag: Does it have Netflix? En dat heeft de nieuwe Gear VR! De Netflix applicatie is vanaf gisteren te downloaden in de Gear VR app store.
Release
De nieuwe Gear VR wordt in de USA in november uitgebracht net op tijd voor Black Friday, de rest van de wereld moet even wachten maar kan zeker voor de kerst aan de slag met de Gear VR.
Het is vr fans niet ontgaan. De afgelopen dagen vond voor de tweede keer het Oculus Connect event plaats in Los Angeles. Dit event is vooral gericht op developers maar er worden tevens enkele interessante aankondigingen gedaan. Deze worden vooral naar buiten gebracht tijdens de zogenaamde Keynote waar alle nieuwe producten ten tonele verschijnen. Hier lees je de samenvatting van de OC2 Keynote 2015, later gaan wij in op de specifieke aankondigen.
Kijken met de Gear VR?
Wij waren zeer enthousiast toen bekend werd dat de keynote en andere onderdelen van OC2 live te bekijken waren met de Samsung Gear VR. Het bedrijf NextVR werd ingezet om het event in 180 graden virtual reality te streamen. Met de Gear VR paraat (en de Twitch stream natuurlijk als back-up) schakelden we om 19.00 live in via de NextVR app en de Gear VR. Helaas werden wij geconfronteerd met Coldplay en niet met Palmer Luckey. So far for vr. Waarschijnlijk is dit een regionale beperking, zonde want het schijnt behoorlijk tof te zijn geweest.
Goed, na deze domper werd Twitch maar aangezet om het event oldschool te kijken. Na een korte intro werd (voor ons vrij onverwacht) de oprichter van Facebook ten tonele geroepen
Mark Zuckerberg; vr is the next big thing.
Dat de oprichter van Facebook fan is van virtual reality moge duidelijk zijn. Naast de overname waarmee 2 miljard gemoeid was noemde Zuckerberg virtual reality al eerder the next big thing. Hij gaf aan dat vr de volgende logische stap is naar tekst, fotos en video. Sinds deze week is het natuurlijk al mogelijk om 360 graden video te kijken via Facebook maar Zuckerberg kijkt verder. immersive vr is de volgende stap, werkelijk aanwezig zijn in een andere wereld is het doel.
De ervaring moet dus realistischer en meer overweldigend worden en aansluiten op het sociale karakter van Facebook en andere online platformen. Zuckerberg is echter overtuigd van de potentie van virtual reality en noemt het de volgende stap in de evolutie online, sociaal en entertainment.
Oculus mobile; de nieuwe Gear VR
Het gedeelte waar veel mensen op zaten te wachten, was meer informatie over het mobiele platform van Oculus en natuurlijk de Gear VR. John Carmack verleidde ons deze maand al met een bericht dat we even moesten wachten met het aanschaffen met een telefoon voor vr. De verwachting was dus dat er een nieuwe telefoon werd aangekondigd. Dit was echter niet het geval, wel werd er meer bekend over de consumentenversie van de Gear VR waarover je later vandaag meer leest op vr-expert!
Max Cohen: Oculus Arcade & Oculus video
Na de aankondiging van Samsung kwam Max Cohen ter tonele om de aanwezigen meer te vertellen over de video en arcade platform die in ontwikkeling zijn. Cohen verwees naar de legendarische perfecte score van Pacman en maakte vervolgens een bruggetje naar een virtuele arcade omgeving waar deze en andere classics gespeeld kunnen worden. Oculus werkt hierbij samen met ontwikkelaars zoals Sega, Midway & Banda Namco.
Oculus video is het videoplatform van Oculus dat zowel voor de Rift als voor de Samsung Gear VR (Oculus Mobile) verschijnt. Partijen zoals 20th Century Fox en Lionsgate gaan zorgen voor content in de vorm van films zoals X-Men, Pulp Fiction & Psycho.
Geen 360 graden content dus maar gewone films. Daarnaast wordt samengewerkt met partijen zoals Twitch, Vimeo & Hulu om videos naar vr te brengen. De meest opvallende aankondiging was echter de samenwerking met Netflix. Cohen maakte bekend dat je 20 minuten na de keynote al aan de slag kon gaan met Gear VR , de app kon toen al gedownload worden in de app store.
Nate Mitchell; meer info over de Rift
Natuurlijk waser ook aandacht voor de Oculus Rift. Helaas werd er niet veel wereldschokkends bekend gemaakt. De release date staat nog steeds gepland voor Q1 en Oculus richt zich nu op twee belangrijke pijlers; comfort & presence. Zoals bekend wordt de Rift standaard met een XBOX controller geleverd zodat developers een primary input device hebben om te ontwikkelen.
Recommended specs & Oculus Ready PCs
Dat de Rift om een flinke pc vraagt was al langer bekend. De minimale vereisten werden nogmaals genoemd; een Geforce 970 / AMD 290 videokaart, een i5 4590 processor en 8GB werkgeheugen zijn essentieel. Duidelijk is dat het gewoon moet werken en vr met deze specificaties een prettige ervaring is. In samenwerking met ASUS, Alienware & Dell gaat Oculus speciaal computers ontwikkelen die zogenaamd Oculus Ready zijn. Deze verschijnen in verschillende prijsklassen, ook onder de duizend dollar en kunnen samen met een Rift gekocht worden.
Palmer Luckey: Metaverse & Mincecraft
Het wachten was natuurlijk op oprichter Palmer Luckey. Spectaculaire aankondigingen verwachten wij niet echt maar het is altijd leuk om hem te horen spreken. Hij verwees naar zijn kortstondige periode op College waar hij meer tijd stak in gamen dan in leren.
Vooral games zoals Minecraft konden rekenen op zijn volle aandacht. Gedurende deze periode ging hij ook nadenken over het concept van een metaverse. Een virtuele realiteit die bestaat naast onze eigen realiteit waar mensen kunnen leven zonder gebonden te zijn aan de fysieke beperkingen van de echte wereld. Luckey gaf aan dat Oculus nog ver weg was van het ontwikkelen van een geloofwaardig metaverse maar dat de eerste stappen waren gezet.
Vervolgens kondigde hij op een nogal klungelige manier de komst van Mincecraft naar de Rift aan. Een bijzondere aankondiging omdat de maker van de game vorig jaar nog aangaf niets te zien in Oculus vanwege de overname door Facebook. Natuurlijk is er ook allang een port beschikbaar genaamd Minecraft. Desondanks een leuke aankondiging die ook door het aanwezige publiek goed werd ontvangen.
Anna Sweet: Oculus touch
De eerste en enige vrouw on stage ging in op de (on)mogelijkheden van de Oculus Touch. Dit was een dermate uitgebreid gedeelte dat wij hier later op de dag meer aandacht aan gaan besteden. Wat we wel alvast zeggen is dat Touch awesome is!
Tim Sweeney: Unreal & Unity
Tim Sweeney is een legende. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van (de eerste) Unreal Engine en was voor veel mensen een kennismaking met online multiplayer. Sweeney is een echte nerd en was duidelijk niet in zijn rol als presentator. Toch gaf hij in hoog tempo interessante informatie over de ontwikkeling van virtual reality. Hij ziet het ook als de volgende logische stap en geeft aan dat alles tot dit moment heeft geleid.
Hij noemt de ontwikkeling van VR een race to reality en droomt van een toekomst waar vr niet van echt te onderscheiden valt. Hij kent hierbij een belangrijke rol toe aan ontwikkelaars, Unreal is de borstel, zij de kunstenaar. Vervolgens liet hij een clip zien van Bullet Train wat er ontzettend tof uitzag.
Michael Abrash: de potentie en uitdaging van vr
De laatste spreker was Michael Abrash die uitgebreid inging op de toekomst en (on)mogelijkheden van virtual reality. Dit was een dermate interessant en complex verhaal dat wij ook hier een speciaal item aan gaan wijden.
The Round Up
Veel achtergrondinformatie en weinig aardschokkende aankondigingen behalve de komst van een nieuwe Gear VR. Precies wat we verwacht hadden maar desondanks erg leuk om te kijken. Als je de hele keynote wil terugkijken kan dat via het Twitch kanaal van Oculus.
In een vorig bericht over de Facebook 360 graden video app was er vrij weinig bekend over hoe de app zou werken en hoe het er uit zou zien. Na een update video van Facebook hebben we een iets beter beeld, sterker nog: De eerste 360 graden content is nu al te bekijken
Geen app maar extensie
In het vorige bericht leek het erop dat de 360 graden videos konden worden bekeken in een speciale app. Nu lijkt het er meer op dat de 360 graden videos meer een extensie worden bij een update. In de toekomst kun je dus vakantiefotos van een vriend in Frankrijk in 360 graden bekijken net alsof je er zelf bij was.
Samen met 360 graden content van familie, vrienden en bedrijven kijk je een volledig 360 graden kijkje achter de schermen. Hiermee kom je dichter bij elkaar in virtual reality, door de komst van nieuwe 360 cameras van Ricoh en Kodak wordt het makkelijker en beter betaalbaar om 360 graden content te maken en te delen.
Content
Op dit moment is er al een Facebook pagina die 360 graden content deelt, 360 videos on Facebook. Om deze videos te bekijken heb je minimaal Android 4.3 nodig én de laatste Facebook update, Facebook laat weten dat ze in de aankomende maanden ook content voor iOS apparaten vrij gaan geven.
Er zijn op dit moment enkele organisaties die zelf 360 graden content upload naar Facebook, deze organisaties zijn: Star Wars, Discovery, GoPro, LeBron James & Uninterrupted, NBCs Saturday Night Live, en VICE. Deze uploaders zijn speciaal uitgekozen om de populariteit van 360 graden videos te vergroten onder het Facebook publiek.
Besturing
Er was nog weinig informatie over de besturing van de app. Wij gingen er vanuit dat het in principe hetzelfde zou werken als een virtual reality bril, door je telefoon te bewegen beweeg je ook de plaats van het beeld in de video. Dit was echter niet het geval, door met je vinger over het beeld te slepen kun om je heen kijken. Om de video te openen klik je de video aan zoals dat normaal ook het geval is, alleen moet je bij de 360 graden content de telefoon horizontaal kantelen. De video is overigens ook te bekijken door gewone browsers op je PC zoals Firefox en Chrome, voor Safari en Edge is dit nog niet mogelijk.
Het begin is er
Facebook geeft aan dat er naast de bestaande videos erg snel nieuwe content aankomt, binnenkort moet de nieuwe content verschijnen tussen de normale berichten op onze Facebook paginas. Er is dus geen sprake van een Facebook applicatie, maar eerder een 360 graden extensie die het mogelijk maakt om de content te bekijken. De release van Facebook 360 videos werd overigens gedaan met een vette video van Star Wars: The Force Awakens.
NASA gebruikt al 20 jaar VR om astronauten te trainen
Volgend jaar gaan we de ruimte in met EVE: Valkyrie en Adrift, heel vet natuurlijk als die space games. Alleen lopen we een beetje achter, NASA is al 20 jaar bezig om met virtual reality astronauten klaar te stomen voor het echte werk. Op het Lyndon B. Johnson Space Center zijn ze al jaren bezig met de beste simulaties en zelfs het hele International Space Station kun je in virtual reality bezoeken.
Outer Space
Voor het eerst in zijn leven hing astronaut Doug Wheelock aan een rail buiten het International Space Station, met trots keek hij neer over de aarde onder hem. Hij wist precies waar hij was, want deze omgeving had hij al veel vaker gezien in het VR laboratorium. Veel astronauten die met VR hebben gewerkt tijdens hun training vinden de overeenkomst tussen de echte ruimte en de VR ruimte in het laboratorium verbazingwekkend. Door vaker in de VR ruimte te komen hebben ze minder stress tijdens een missie honderden kilometers boven de aarde als ze in de echte ruimte zijn.
In de ruimte zijn de volgende minuten van een astronaut nooit zeker, ze hebben constant te maken met verschillende waarden die ze in de gaten moeten houden, bijvoorbeeld de constante temperatuurwisselingen van -184 naar +184 graden Celsius. Ook is de ijzingwekkende stilte iets waar je rekening mee moet houden, in de ruimte hoor je niets behalve je eigen ademhaling en hartritme. De ruimte is mooi, maar ontzettend gevaarlijk.
Wheelock wist precies hoe het zou zijn in de ruimte, hij heeft hard getraind in het Johnson Space Center, zowel mentaal als fysiek. Zolang virtual reality heeft bestaan zijn er altijd grappen over gemaakt, of bestempeld als onrealistisch. In het Johnson Space Center in Houston zijn ze ondertussen rustig doorgegaan met het ontwikkelen van de beste virtual reality ervaring voor hun astronauten.
Virtual reality is geëvolueerd en doorontwikkeld tot één van de meest belangrijke onderdelen van de astronautentraining. NASA heeft keer op keer verschillende technologieën doorgedrukt om een super virtual reality device te bouwen, zonder dat er commerciële doeleinden aan verbonden waren. Dit geeft wel aan hoe ver NASA bereid is om te gaan om de beste training voor de astronauten te garanderen. NASAs VR experiment is uiterst succesvol gebleken, nergens ter wereld was er een plek waar de ruimte kon worden nagebootst. Nu is deze plek er in dus wel in Houston, Texas.
Lyndon B. Johnson Space Center
Het Johnson Space Center strijkt uit over 1700 hectare grond in de buurt van Nassau Bay in het zuidoosten van Houston, Texas. Op dit stuk staan meer dan 200 willekeurig genummerde gebouwen, in gebouw 9 is het NASA VR lab.
Na 2 grote zware metalen deuren te hebben geopend kom je in een normale kantoor ruimte, het enige verschil dat je kunt merken is dat er fotos hangen van veel verschillende ruimtemissies. Een gedeelte van het ogenschijnlijke normale kantoorgebouw is afgezet met grote zwarte doeken, het zogenaamde VR Lab.
De kamer hang vol met kabels en lichtgevend sterretjes (het soort dat kleine kinderen boven het bed hangen), er hangen 2 kubussen net boven de grond. Deze kubussen die eigenlijk robots zijn hangen net boven de grond en worden omhoog gehouden door een netwerk van kabels, Omdat deze kabels sterk doen denken aan een spinnenweb hebben ze het netwerk Charlotte genoemd (vrij naar de film Charlottes Web).
Midden in het lab staan twee speciaal door NASA ontwikkelde head-mounted displays, ze worden constant bijgesteld en krijgen doorlopend upgrades. Net als de nieuwe Oculus CV1 hebben deze HMDs 2 OLED schermen, de NASA HMDs hebben een resolutie van 1080p per oog met een 20 tot 60 Hertz frequentie. Deze frequentie word per missie weer anders afgesteld.
Op het moment dat je een van deze HMDs opzet vlieg je direct boven het International Space Station. Dit is op het moment de meeste realistische ervaring van de ruimte zonder dat je er daadwerkelijk bent. In het laboratorium zijn ook speciale NASA handschoenen aanwezig, deze bevatten speciale sensoren waardoor je interactieve handelingen kunt verrichten, deze handschoenen zijn te vergelijken met die van Manus Machina.
Tijdens het dragen van de HMDs kun je volledig in en rondom het ISS vliegen, voor de neutrale toeschouwer is dit een geweldige ervaring. Voor de astronauten is deze ervaring cruciaal, op deze manier worden de astronauten klaargestoomd om allerlei onderdelen van het ISS te vervangen terwijl ze er niet daadwerkelijk zijn.
Begin van VR bij NASA
NASA was in het begin van de jaren 90 sceptisch over virtual reality, het was leuk maar kun je er ook wat mee? Mr. Homan was destijds een engineer van NASA en had al simulaties ontworpen voor het gebruik van een robot arm in de space shuttle, Hij was dan ook een van de eerste personen die zich ging bezig houden met de functionaliteit van VR bij NASA.
Tijdens een VR conferentie in Wyoming was Homan de enige aanwezige van NASA, hier kreeg hij het idee om met virtual reality een vervangende training voor astronauten te creëren. Deze trainingen vonden destijds plaats in een gigantisch zwembad, dit werd het Neutral Buoyancy Lab genoemd. Het Neutral Buoyancy Lab is was een zwembad gevuld met een speciale vloeistof waardoor het leuk alsof je in een omgeving zonder zwaartekracht liep. In dit laboratorium werden testen met gereedschap en dergelijke gedaan, na een tijdje werd duidelijk dat virtual reality geen verbetering was voor het testen van deze vaardigheden.
Dat veranderde echter allemaal na het lanceren van de Hubble telescoop in 1990, na een tijdje werd duidelijk dat het apparaat van 2,5 miljard dollar afbeelding van slechte kwaliteit produceerde. De oplossing was de STS-61 missie om de telescoop aan te passen en de lenzen te reinigen. Homan zag zijn kans en duidde meteen problemen aan die opgelost konden worden met virtual reality simulaties, deze problemen waren bijvoorbeeld met de communicatie tussen de astronauten. Bijvoorbeeld als een astronaut ondersteboven hing aan een robot arm en zei dat hij omhoog wou, welke richting bedoelde hij dan? Door deze problemen te voorkomen met VR simulaties zou kostbare tijd gespaard worden.
Door gegevens en simulaties samen te brengen werd er doormiddel van primitieve virtual reality een communicatie en beweging systeem opgezet. Nadat dit probleem opgelost was werd er nog een probleem ontdekt, een replica van een onderdeel van de Hubble telescoop was te groot voor het 12 meter diepe Neutral Buoyancy Lab. Hierdoor konden de astronauten niet de hele missie oefenen en kon de Hubble telescoop maar half gerepareerd worden.
Toen de hele Hubble telescoop in VR was nagebootst kwam NASA erachter dat de meeste reparaties niet uitgevoerd konden worden met de huidige robotarmen. Zonder virtual reality toe te passen waren ze er pas in de ruimte achter gekomen dat de robotarmen niet zouden werken. De robotarmen zijn uiteindelijk aangepast en in de nieuwe setting gebruikt voor de reparaties aan de Hubble telescoop.
In 1994 werden alle astronauten uitgerust met een jetpack voor het geval dat ze los kwamen van het ISS of de Hubble telescoop. Het losraken was nog nooit eerder gebeurd, maar de kans was zeer zeker aanwezig. Op de STS-64 missie werd voor het eerst geoefend met de jetpacks in de space shuttle, dit bleek heel lang te duren en kostbare tijd werd verspilt. Ook het oefenen met de jetpacks gebeurde voortaan in VR.
Charlotte
De volgende belangrijke toevoeging aan het Johnson Space Center VR laboratorium was Charlotte. Oorspronkelijk was Charlotte ontworpen als houvast tijdens het slapen zonder zwaartekracht, Homan zag echter hele andere mogelijkheden voor Charlotte.
Charlotte werd een essentieel onderdeel in het verplaatsen van onderdelen buiten het ISS, deze onderdelen waren gewichtloos door de zwaartekracht in de ruimte maar nog steeds ontzettend groot. Ondanks het feit dat ze bijna gewichtloos waren beschikten de onderdelen nog wel over massa en zwaartekrachtpunten, dat hield in dat als ze begonnen te draaien of bewegen dat ze dan onhoudbaar zouden worden.
In 2007 moest astronaut Wheelock een zonnepaneel van ISS ontkoppelen, het zonnepaneel woog zon 16.800 KG maar Wheelock kon het zonnepaneel met een vinger optillen. Maar als het zonnepaneel zou beginnen met bewegen in een bepaalde richting zou het zo zijn hele hand er af kunnen rukken. Door te trainen met Charlotte worden dit soort problemen gesimuleerd en zo voorkomen, dit scheelt zonnepanelen en mensenlevens.
Virtual reality is de enige manier om deze situaties te simuleren, bovendien is het niet zo duur als een volledige ruimtemissie. Na het Shuttledrama van 2003 waarin 7 astronauten om het leven kwamen werd het shuttleprogramma 2 jaar stil gezet. De volgende 2 shuttle vluchten waren return to flight missies en hierin werden nieuwe tactieken uitgevoerd zodat er niet weer hetzelfde zou gebeuren als in 2003.
Voor een shuttle landing moesten de piloten een Rendez-vous Pitch Maneuver uitvoeren, bij deze handeling werd de onderzijde van de shuttle getoond aan de bemanning van het ISS. De bemanning moest checken of er geen beschadigingen waren aan de shuttle zoals dat in 2003 wel het geval was.
De handeling was erg moeilijk om uit te voeren en de check moest snel gebeuren, het virtual reality laboratorium heeft Charlotte zo gemodificeerd dat Charlotte fotos kon maken van de onderkant van de shuttle. Deze fotos werden gesimuleerd en geprojecteerd op de onderkant van de shuttle zodat de beelden vergelijkt konden worden, op deze manier konden eventuele beschadigingen sneller worden opgemerkt.
DOUG
Het is makkelijk om te focussen op alle vette hardware binnen het laboratorium, maar zonder alle software zou de hardware nergens zijn.
Op dit moment worden alle virtual reality training programmas aangedreven door het Dynamic Onboard Ubiquitous Graphics DOUG in het kort. Het meest indrukwekkende aspect aan DOUG is dat DOUG in feite het hele ISS in een gesimuleerde versie is. Elke verandering aan ISS wordt direct opgenomen door DOUG.
Astronaut Wheelock stond een keer voor een monitor om een scheur te detecteren in een zonnepaneel, hij wist alleen niet meer in welk zonnepaneel die scheur zat. Het zijn namelijk 16 mega zonnepanelen die bestaan uit honderden kleinere zonnepanelen. Vanuit het laboratorium werd ISS grondig onderzocht door DOUG en de scheur was binnen de kortste keren gelokaliseerd.
DOUG wordt ook gebruikt voor de Jetpack training op het ISS station. Doordat astronauten tegenwoordig veel langer aan boord zijn van het ruimtestation beginnen sommige trainingen te vervagen. Engineer Bell kwam met de oplossing om een laptop te combineren met een bril om zo virtual reality te simuleren in de ruimte.
Evolutie van de VR technologie
Het huidige laboratorium team Miralles, Bell, Hoblit, Paddock en Schweers proberen met zn allen te herinneren hoeveel verschillende HMDs ze hebben gehad en welke modificaties ze hebben toegepast.
Tot nu toe zijn het er zes geweest:
1991 Flight Helmet Virtual Research (LCD Display 320×240)
Bell was geen grote fan van de N-Vision Datavisors, het bijstellen van de beeldvervorming ging doormiddel van analoge bijstel wielen aan de zijkant. Het beeld begon door het bijstellen rare beelden weer te geven waardoor Bell telkens misselijk werd tijdens het bijstellen van de bril.
De HMDs van vroeger kosten honderdduizenden dollars en waren geen plug n play modellen, om de extra kosten te voorkomen begon het VR laboratorium zelf de brillen aan te passen en te modificeren. Dat doen ze nu nog steeds, met van alles. Ze zijn begonnen met het vervangen van een 4-rack mainframe voor een PC die de HMD aandrijft, het vervangen van de apparatuur kostte minder dan de jaarlijkse kosten van het onderhoud. Op een gegeven moment zijn ze zelfs begonnen met het bouwen van eigen computers om te zorgen dat de prestaties optimaal waren voor de HMDs.
Ze zijn 20 jaar lang bezig geweest met het uitzoeken van de nieuwste en beste apparatuur om de HMDs aan te passen en te optimaliseren.
De toekomst
Na het verdwijnen van de spaceshuttles zijn er minder astronauten om te trainen. Maar zolang het ISS er nog is zijn er nog genoeg dingen te doen. ISS blijft nog minimaal 10 jaar operationeel dus het laboratorium ook.
Het laboratorium is nu bezig met IMAX om een film te maken van het ISS. Elke keer als de SpaceX ruimteraket een vlucht maakt om voeding en dergelijken te leveren aan de bemanning maakt ISS fotos en videos van de vlucht. Door DOUG te gebruiken worden de beste camera hoeken uitgekozen en worden de beelden doorgestuurd naar IMAX.
Op 10 augustus 2015 was de laatste missie tot dit moment. De Russische astronauten Gennady Padalka en Mikhail Korniyenko hebben tijdens deze missie meerdere opdrachten voltooid die ze op aarde eindeloos hebben geoefend in het Neutral Buoyancy Lab en in het Virtual Reality Lab.
Sinds 1991 zijn we al bezig met het ontwikkelen van virtual reality, Door het toepassen van virtual reality zijn er talloze missies geoefend en meerdere levens gered. Zo zie je maar weer dat Virtual reality meer toepassingen heeft dan alleen games op de oculus rift en nieuwe tactieken voor sport
Afgelopen week was het voor het eerst mogelijk om een voetbalwedstrijd met een virtual reality bril te kijken. De wedstrijd Porto Benfica in de Portugese competitie werd opgenomen met 360 cameras en in de winkel van Samsung konden geïnteresseerden live meekijken. Hoewel dit de primeur was in het voetbalstadion vindt virtual reality al langere tijd zijn weg naar het sportcomplex. Waar wordt het voor gebruikt, wat is de toegevoegde waarde en hoe ziet de toekomst van (VR)sport eruit?
De voetbalwereld staat niet bekend om zijn hoge mate van innovatie op adoptie van nieuwe techniek. Bij andere sporten, vooral in de V.S zijn ze en stuk verder met (camera)technieken om de sport eerlijke te doen verlopen. Het is dan ook niet zo gek dat sportcompetities zoals de NFL (American Football) & de NBA (basketbal) virtual reality omarmen en op diverse wijze inzetten.
American Football
Fans van de American Football club de Jaguars konden vorig jaar september al met de Oculus Rift mee kijken naar hun favoriete club. Naast wedstrijd registratie maken de clubs gebruik van virtual reality om de prestaties van zowel het team als individuele spelers te verbeteren. Sportclubs ontwikkelen eigen virtual reality systemen en maken opnames met 360 cameras. Het doel is om nieuwe tactieken te trainen en om beter inzicht te krijgen in spelsituaties om zo te leren van fouten.
De Dallas Cowboys gebruiken deze techniek al om de quarterbacks te trainen. De coaches kunnen de opnames terug kijken met VR bril en zo precies zien waar de speler naar kijkt en hoe zijn handen en voeten gepositioneerd zijn. De opnames geschoten vanuit het perspectief van de speler worden gebruikt om invallers te trainen zodat ze voorbereid zijn op situaties waar zij in kunnen belanden.
Basketbal
Wij schreven vorige maand reeds over de inzet van virtual reality in de NBA waar het vooral wordt gebruikt om fans dichter bij de actie te brengen. Courtside seats, zoals de voorste rij stoelen in het stadion heten, zijn voor het grootste deel van de liefhebbers onbetaalbaar. Tussen de rich and famous op de eerste rang zitten kost je soms wel 2000 euro, per wedstrijd wel te verstaan.
Virtual reality brengt daar echter verandering in. Op strategische plekken cameras worden 360 graden cameras geplaatst waardoor iedereen (met een vr bril) met zijn snufferd op de actie zit. Dit is een ideale manier om fans meer bij de wedstrijd te betrekken en op een nieuwe wijze inkomsten te vergaren.
Voetbal
Binnen de voetbalwereld gaat de adoptie minder snel, toch zijn er al clubs die expirementeren. Zo raakte Ajax vorig jaar al bekend met de Oculus Rift door deze in te zetten om beter inzicht te krijgen in de prestaties van de spelers en om bepaalde spelsituaties te simuleren. Zo maakte een journalist vorig jaar al kennis met de onvergeeflijkheid van een virtuele training, foute beslissingen worden direct afgestraft.
Het biedt de coach echter ook de mogelijkheid om direct aan te geven welke beslissingen de juiste was en waarom. Daarnaast is het mogelijk om je in de positie van de speler te verplaatsen en zo toekomstige coaching eenvoudiger te maken. Hoewel PSV en Ajax vorig jaar begonnen zijn met deze technieken is het nu vrij stil op VRoetbal gebied in Nederland.
Ijshockey, Golf, Racen en de rest
De Nationale Hockey League kiest een zelfde aanpak als de NBA & NFL en biedt de clubs en de fans de mogelijkheid om met virtual reality aan de slag te gaan. Spelers kunnen oefenen en inzichten verkrijgen terwijl degene aan de andere kant van het glas een extra dimensie aan de ervaring krijgen. Wil je samen met je favoriete golfer afslaan, ook dat is mogelijk met vr. Het bedrijf NextVR wertk inmiddels samen met Fox sports om enkele belangrijke golfcompetities in kaart te brengen.
Daarnaast bieden simulatoren natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om vr te integreren, in Korea is deze manier van spelen al een hit. Op het MILK VR platform van Samsung dat gekoppeld is aan de Gear VR heeft Nascar al sinds tijden een eigen kanaal waar content met fans wordt gedeeld. Andere soorten sport zullen op dezelfde wijze gebruik (gaan) maken van virtual reality; beleving, training & simulatie.
De toekomst
De opkomst van virtual reality heeft dus nu al een impact op de manier waarop sport beoefent en beleeft wordt. Spelers en coaches hebben er een geweldig middel bij om te simuleren en analyseren. Fans zitten dichter op de actie en virtual reality biedt een geheel nieuwe dimensie aan de beleving van je favoriete sport. Natuurlijk is het erg lastig -zo niet onmogelijk- om de sfeer in een stadion te benaderen. Deze manier van beleven lijkt voorlopig dan ook eerder een aanvulling dan een vervanging.
Sport en VR een match made in heaven? In dit geval wel, voetballers, NFL spelers en ijshockeyers, ze trainen allemaal in VR. Heb je ooit in een stadion gezeten en gedacht: die had ik er zelfs nog ingekopt? Dan is nu je kans! Met VR Soccer Header sta je oog-in-oog met een keeper in een megastadion, de corner wordt perfect genomen en het is aan jou om die bal er in te koppen.
Beleving
De game begint direct, het fluitsignaal klinkt en de bal vliegt rechtstreeks op je af. Je hebt weinig tijd om de game rustig te leren, gelukkig ben je niet meteen af en kun je gewoon doorgaan met koppen. Er zit dus geen uitleg bij de game, dat kan op het eerste moment even lastig zijn maar na het tweede fluitsignaal snap je al precies wat de bedoeling van het spel is. ALs je even niet aan het opletten bent zal je medespeler je toefluiten dat de corner zo genomen zal worden.
VR Soccer Header speelt zich af in een Megastadion, overal om je heen zie je supporters op de tribune staan. Rechts van je staat de speler die de hoekschop neemt en recht voor je staat een doel met een keeper. Helaas ontbreken de echte spelers die de bal normaal weg zouden koppen, maar daardoor zou de game veel te moeilijk worden
Besturing
Vrijwel elke besturing in deze game gaat met hoofdbewegingen, je kunt 360 graden om je heen kijken door rondom je heen te kijken. De bal koppen doe je exact hetzelfde zoals je dat normaal ook zou doen, door naar een plek in het doel te kijken kun je richten, door je hoofd hard naar voren te bewegen geef je de bal extra kracht mee.
De app is multifunctioneel, dit houdt in dat je de app met een VR bril kunt spelen maar ook zoals je een normale app zou spelen. In de normale versie kun je ook 360 graden om je heen kijken alleen het koppen doe je door je telefoon naar voren te bewegen in de richting van de goal. Het is makkelijker om raak te koppen met je VR bril op, en hierdoor wordt de beleving ook beter.
Graphics
De graphics in de game zijn redelijk. Het veld is een beetje blurry maar de bewegende delen in de game zijn bijzonder scherp voor een game van 55MB. Het beeld hapert niet tijdens het kijken of het koppen, de game loopt over het algemeen heel vloeiend door. De supporters zijn niet van al te goede kwaliteit, maar dat kun je dan ook niet verwachten van een game van dergelijk formaat.
Gameplay
De game is erg leuk om te spelen, je krijgt de bal elke keer op verschillende posities in het veld dus je moet je bewegingen elke keer opnieuw afstemmen. Het doel is om zo vaak mogelijk achter elkaar te scoren en het geeft echt een kick als dat ook vaak lukt. Na langer dan 10 minuten spelen begint de game echter een beetje eentonig te worden. Je hebt geen extra missies of opdrachten die je kunt uitvoeren hierdoor heeft de game een niet al te hoge amusementswaarde.
De moeilijkheidsgraad ligt voor de eerste 2 doelpunten niet erg hoog, na het 2e doelpunt wordt het scoren veel moeilijker. Dat het moeilijker wordt komt echter niet door de keeper, de enige handeling die de keeper uitvoert is het balen na een goal. Door de keeper echt te activeren en extra missies en opdrachten toe te voegen zou de game een aantal extra dimensies krijgen waardoor je langer speelplezier krijgt.
VR Soccer Header is een heel vet spel om te spelen, ik geloof daadwerkelijk dat je door deze game beter wordt in koppen. Dat terzijde, voor 55MB heb je aan deze game een tijdje speelplezier. Door bij de volgende versie een aantal extra dimensies toe te voegen zal deze game ongetwijfeld een topper worden.
Releasegames Oculus Rift & Playstation VR (Deel 1)
Releasegames Oculus Rift & Playstation VR (Deel 1)
Met de recente naamswijziging van Morpheus naar Playstation VR en de nabijheid van de Oculus Rift CV1 zetten wij graag op een rij welke vette games je kunt verwachten bij de release. Vandaag deel 1 met onder andere de Prehistorische survivalgame Ark, spacegames Eve & Adrift en knallen met Mechs in RIGS.
ARK: Survival Playstation VR
Vanaf de eerste minuut werkt deze game al verslavend, je wordt gedropt op een prehistorisch eiland vol grotten, vulkanen, bossen en meren. Om te overleven moet je materiaal verzamelen en kun je op den duur huizen bouwen of zelfs een heel dorp. Je kunt deze game alleen spelen maar dat hou je niet lang vol. De game is gebaseerd op samenwerking met andere spelers, richt een clan op en onderhoud je community verover andere dorpen en breid je rijk uit. Dit concept is de basis voor ontzettend veel games, wat maakt ARK: Survival dan zo bijzonder ?
Dinosauriërs, duizenden verschillende soorten ervan. Vliegende dinos, zwemmende dinos en natuurlijk de alom bekende en gevreesde T-rex. Je kunt met de dinos vechten, je kunt ze temmen en op den duur kun je ze aan het werk zetten of zelfs berijden. ARK: Survival is een ontzettend vette game die elke week nieuwe features krijgt, van een aapje op je schouder tot aan een compleet nieuwe dinosoort. Deze game is ideaal voor de gamers die meer dan een paar uurtjes per week gamen. ARK is al verkrijgbaar voor op de PC voor slechts 26,-
Adrift Playstation VR
In deze game speel je een astronaut die haar geheugen is kwijtgeraakt, je wordt wakker en kijkt uit over de aarde vanuit de ruimte. Langzaam krijg je door wat er aan de hand is, overal om je heen drijven wrakstukken van je ruimteschip om je heen.
Ook deze game is gebaseerd op het overleven, omdat je in de ruimte bent zijn de overlevingsmaterialen schaars. Zuurstof, water en voedsel zijn bijna nergens te vinden dus je moet je bewegingen goed incalculeren, een echte game voor iemand die een uitdaging zoekt dus. Het doel van deze game is dus overleven, ondertussen moet je steeds meer herinneringen terug zien te krijgen over hoe het ruimteschip is geëxplodeerd en wat er met je team is gebeurd. Een geluk heb je nog, de shuttle die je terug moet brengen naar de aarde is zwaar beschadigt maar valt nog te repareren. De releasedatum van Adrift staat gepland voor september oktober 2015.
EVE Valkyrie Oculus CV1
Wellicht één van de meest bekende en geanticipeerde voor de Rift. Een echt Dogfight game die zich ook weer in de ruimte afspeelt, je begint als een rookie pilot die als eerste missie meegaat met een vloot grotere ruimteschepen. Het lijkt een routine klus te zijn totdat er plotseling een vijandelijke vloot opduikt, meteen barst het gevecht los. Je wordt gelijk in het diepe gegooid en je dient als een razende de besturing onder de knie krijgen.
Elke missie is weer een nieuwe ervaring, je krijgt per missie weer een ander schip met elk zijn eigen sterke en zwakke punten. Op deze manier blijft het telkens weer een nieuwe uitdaging die om nieuwe manoeuvres vraagt. Op den duur krijg je meer bekendheid en bevoegdheid en kun je je eigen schepen upgraden en aanpassen met nieuwe features en wapens.
Op dit moment is EVE Valkyrie alleen compatibel met de Oculus CV1, in de toekomst wil EVE: Valkyrie ook uitbreiden naar Playstation VR. Er gaan ook geruchten rond over een Android App, wanneer EVE Valkyrie wordt gereleased is nog niet bekend.
Chronos Oculus CV1
In deze RPG speel je een jonge held die zijn thuisland wil behouden voor het kwaad, in deze game staat een Labyrint centraal. Het Labyrint is zo ontworpen dat het maar een keer per jaar open gaat, op dat moment kun je het labyrint in maar je kunt er niet meer uit. Elke keer dat de held faalt moet hij een jaar wachten dus de held wordt elke keer weer ouder.
Elke keer als de held het labyrint ingaat kost dat hem een deel van zijn leven, hoelang dat deel zal zijn is afhankelijk van de tijd die je doorbrengt in het labyrint.
Je moet je dus elke keer opnieuw aanpassen aan de omstandigheden: als je jong bent heb je veel fysieke kracht maar weinig magische kracht, Naarmate je ouder wordt zal je magische kracht toenemen maar je fysieke kracht zal afnemen. De game gaat erom dat je uiteindelijk uit het labyrint komt om erachter te komen waarom het labyrint is gemaakt door wie en wat het verhaal erachter is. Er is nog geen releasedatum bekend.
Rigs: Mechanized Combat League PlayStation VR
RIGS is een online multiplayer FPS. Je speelt 3 vs. 3 wedstrijden in een futuristische wereld waar schieten met robots immense populair is, hoe kan het ook anders.Er is vrij weinig bekend over dit spel maar het zal waarschijnlijk zoals veel andere first person shooters gaan. Door veel te spelen gaat je level omhoog en kun je langzamerhand nieuwe wapens kopen en je robot upgraden, er is nog niet bekend of er nog een singleplayer bij het spel zit of dat het puur en alleen een multiplayer is. Aan de trailer te zien wordt het spel in ieder geval erg vet. Rigs: Mechanized Combat League komt in juni 2016 op de markt.
Met deze games voor op de PlayStation VR en de Rift ziet de toekomst van virtual reality er rooskleurig uit. Deze 5 titels zijn slechts een paar van de vele games die er al zijn, er zijn ook nieuwe games in de maak en er worden veel games aangepast om te werken met PSVR en de Rift. Wij houden in aanloop naar de release jullie op de hoogte van de vetste games, stay tuned!