
In San Bernandino vond afgelopen december een vreselijke aanslag plaats waarbij 14 mensen om het leven kwamen. Het drama eindigde in een schietpartij tussen de politie en daders Syed Rizwan Faroo en Tashfeen Malik waarbij de schutters zich verscholen achter hun auto. De auto werd vervolgens met kogels doorzeeft. Voor dit soort misdaden is het van groot belang dat het bewijsmateriaal op nauwkeurige wijze wordt verzameld. Dankzij de technologie van Faro gaat dat sneller, goedkoper én in VR.
De VS stapt in VR
Het Departement van Justitie en het Departement van Homeland Security hebben 1 miljoen dollar geïnvesteerd in de camera´s van Faro. Het Departement van Defensie investeerde zelfs 18 miljoen dollar. Deze investeringen werpen zijn vruchten af.
Met behulp van de 360 graden camera´s is het mogelijk de plaats van misdaad binnen een kwartier vast te leggen in drie dimensies, met een nauwkeurigheid van twee millimeter. De kosten voor één camera variëren tussen de 11.000 en 59.000 dollar.
Met de duurste modellen is het mogelijk een complete VR opname van de locatie te maken. Er worden op meerdere plaatsen 360 graden foto´s gemaakt waarmee specialisten de situatie nauwkeurig kunnen analyseren. Het is zelfs mogelijk om achteraf waar te nemen of een aanval offensief of defensief was. Door het gebruik van ruimtelijke informatie kun je beter zien waar personen zich bevonden ten opzichte van elkaar. Daarnaast worden ook normale foto´s genomen.
De camera´s van Faro kosten slechts een fractie van de prijs in vergelijking met soortgelijke producten. De kwaliteit van de opnames wordt ook steeds beter, in 2015 kocht Faro het bedrijf ARAS 360 waarmee ze nog nauwkeuriger ongelukken kunnen simuleren en analyseren.
Meer mogelijk met 3D scans
Naast het vastleggen van locaties worden er ook scans gemaakt van lijken, en delen daarvan. Daarmee kunnen nabestaanden een lichaam identificeren, het is ook een middel om de aard van een ongeval of misdaad te doorgronden. Dankzij driedimensionale fotografie kan een lijk tot in het kleinste detail worden onderzocht. Met een headset kan het model van alle kanten worden bekeken en uitvergroot.
De menselijke factor
VR reconstructie is een belangrijk middel voor de autoriteiten. De plaats van misdaad kan veel nauwkeuriger worden bekeken, ook achteraf. Overigens werd ook het Tamir Rice incident op deze wijze vastgelegd. De zaak, waarbij agenten een jongen van twaalf met een nep pistool neerschoten, is erg controversieel in de Verenigde Staten. De agenten werden niet vervolgd, een groot deel van het publiek is het niet eens met deze beslissing. Dat geeft aan dat de hoeveelheid data niet altijd gelijk staat aan een objectieve interpretatie, daar kan zelfs VR niets aan veranderen.