Second Life is een voorloper van Virtual Reality zoals we die nu kennen. Hoewel je daar nog op een plat scherm voor de PC kon rondlopen, was het voor veel mensen een plek om een tweede leven op te bouwen.
De makers van Second Life hebben momenteel twee projecten om een dergelijke wereld voor VR te maken. En net als bij Second Life wordt er gebruik gemaakt van een virtuele economie waar echt geld in wordt geïnvesteerd. Bedrijven en merken nemen graag deel aan deze opkomende industrie. De resultaten zijn zeker niet alleen virtueel.
Investeren in software
Deadmau5 is een Canadese DJ en fan van VR. Omdat hij zelf niet de middelen had een VR app te maken ging hij een samenwerkingsverband aan met Absolut Vodka, met als resultaat een VR game. Hoewel de kwaliteit te wensen overlaat is het wel een indicatie van een opkomende markt.
Ook Red Bull heeft VR reeds gebruikt als marketing instrument. Vaak betreft het 360 graden videos, ook worden er complete VR appsontwikkeld om een product aan de man te brengen. Series als The Walking Dead zijn al vertaald naar Virtual Reality.
Google Cardboards bedrukken
Een andere manier om branding toe te passen is de hardware zelf, in dit geval de kartonnen VR houders. McDonald's heeft een kartonnen houder uitgebracht met de opvallende rode kleur en gele glimlach.
Coca Cola heeft een verpakking voor cola blikjes omgetoverd tot vouwplaat om een smartphone houder mee te maken. Soms is er combinatie tussen app en houders, soms staan deze marketing instrumenten los van elkaar.
Er zijn talloze toepassingen te bedenken. Hoewel de ontwikkeling van eigen VR apps nog erg duur is kun je wel betaalbaar een 360 graden video laten maken. Het bedrukken van Google Cardboards is ook voor de meeste bedrijven betaalbaar. Zorg wel dat het een relevante actie betreft, wanneer het slechts een gimmick is kan het de merkwaarde schade berokkenen.
Voor de consumentenmarkt is Virtual Reality het meest geschikt als product. Gamers zijn altijd op zoek naar die nieuwe uitdaging, visueel kun je met VR alle kanten uit. Die grote headsets zien er indrukwekkend uit, zelfs wanneer het niet meer is dan een plastic smartphone houder. Augmented Reality staat niet zo in de schijnwerpers, toch luidt deze technologie voor zakelijke toepassingen een nieuw tijdperk in. Google heeft met Google Glass de fout gemaakt zich vooral te richten op de consument, terwijl de grootste potentie ligt in de zakelijke markt. Bedrijven als de Oosterhout Design Group richten zich op zakelijke toepassingen, en steeds meer ontwikkelaars volgen deze trend.
Voordelen van Augmented Reality voor zakelijke toepassingen
AR legt een laag over de werkelijkheid, je behoudt het normale zicht.
Zichtbare objecten kunnen worden voorzien van dynamische elementen die niet-permanent zijn.
Met een slimme bril kun je beide handen gebruiken, met VR heb je vaak één of twee controllers nodig.
Augmented Reality brillen zijn doorgaans heel compact en draadloos.
Zakelijke spelers om in de gaten te houden
VR headsets zoals de Oculus Rift en de HTC Vive zullen zich de komende tijd vooral richten op hobbyisten, gamers en educatie, in de industriële sector zijn er andere grote spelers zoals Microsoft, die met de Hololens een all-in-one oplossing biedt op basis van Windows 10.
De voornoemde ODG heeft met hun eigen R serie smart glasses het Google Glass concept toegepast op de zakelijke sector. Deze bril werkt op basis van het Android besturingssysteem.
Software ontwikkelaars als Vuforia bouwen hun AR platform op basis van mobiele processoren. Dat vindt allemaal plaats terwijl Google hun nieuwe VR platform Daydream niet van de grond kan krijgen, ook weer gericht op de eindconsument.
VR is prachtig en veelbelovend, binnen de industrie is het toch AR waar momenteel de meeste potentie ligt.
Samsung is een enorm bedrijf dat zich niet alleen bezighoudt met smartphones, tablets en andere consumentenelektronica. In tegenstelling tot een bedrijf als Apple richt Samsung de pijlen op elke industrie waar geld te verdienen valt, ze maken zelfs tanks voor het leger!
Met de introductie van de Gear VR had Samsung een schot in de roos te pakken. Ze gaan nu verder met het Samsung NEXT fonds waarin ze kleine startups helpen te groeien.
VIRTUELE ZAADJES PLANTEN
Samsung investeert in Virtual Reality, Artificial Intelligence, Internet of Things en andere innovatieve technologieën. Ze hebben reeds geld toegekend aan tien startups: 2Sens, Converge Industries, Dashbot, Entry Point VR, Filament, Intezer, LiquidSky, Otto Radio, SafeDK, en Virtru.
Met de investering kunnen de bedrijven verder uitbreiden naar een Series B Investment ronde, ofwel nog meer kapitaal ophalen bij investeerders. Samsung heeft momenteel vijf kantoren verspreid over de wereld die zich bezighouden met innovatie; in Korea, Mountain View, New York, San Francisco en Tel Aviv. Er zullen nog meer locaties volgen.
PASSIE VOOR THE NEXT LEVEL
Samsung heeft in feite het Global Innovation Center omgedoopt tot NEXT met als doel het Samsung ecosysteem te transformeren. Deze doelstelling ligt in lijn met de ontwikkeling van de laatste jaren. Met name de mobiele tak van Samsung lijkt de meer afgebakende koers van Apple te volgen.
De Gear VR is alleen te gebruiken met specifieke Samsung toestellen. Hoewel 150 miljoen veel geld lijkt is het binnen de investeringswereld vaak slechts een druppel op een gloeiende plaat. Kijk bijvoorbeeld naar het Mixed Reality bedrijf Magic Leap.
Na meerdere investeringsrondes vertegenwoordigen ze een totale waarde van 4,5 miljard dollar. Dat is slechts één bedrijf zonder toonbaar product. Facebook gaf onlangs aan dat ze totaal 3 miljard dollar hebben geïnvesteerd in Oculus Rift, een VR headset die slechts een fractie van de Gear VR is verkocht.
Wordt de Daydream van Google een nachtmerrie? Slechts twee maanden na introductie wordt de Daydream View headset al afgeprijsd van $79,- naar $49,-. Dat is een behoorlijke prijsverlaging voor een nieuw product. Wat is er aan de hand, en moet Google zich zorgen maken?
GOOGLE IS NIET TEVREDEN
Hoewel Google geen harde uitspraken doet lijken ze niet tevreden te zijn met de verkopen van de Daydream View headset. Ze hebben andere telefoonfabrikanten die Daydream compatibel smartphones maken gevraagd de View gratis mee te leveren.
Dat is een strategie die voor Samsung succesvol is gebleken met de Gear VR. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat Google überhaupt verbaasd is over de verkoopcijfers. Er zijn volop redenen om NIET een View te kopen:
Laten we beginnen met de reden die voor ons van belang is; in de Benelux wordt de Daydream View helemaal niet geleverd. Alleen in Duitsland zijn er mondjesmaat Views headsets aangeboden.
Na twee maanden zijn er slechts drie smartphones die werken met het nieuwe Daydream platform; de Google Pixel, de Pixel XL en de Moto Z van Motorola. Andere smartphones zijn aangekondigd maar liggen nog niet in de winkel.
Het aantal apps voor Daydream is zeer laag als je het aanbod vergelijkt met die van de Gear VR en Googles eigen Cardboard.
Het design is leuk, de afstandsbediening is interessant maar het blijft een smartphone houder, er is geen extra hardware om de ervaring te verbeteren in tegenstelling tot de directe concurrent Gear VR.
De Pixel smartphone werd matig ontvangen, de prestaties zijn niet opvallend en de prijs ligt in het hoogste segment.
Het textiel is leuk bedacht, maar je kunt ze niet personaliseren, Google Cardboards bedrukken is erg populair bij bedrijven!
We zullen stoppen voordat de marketing afdeling van Google depressief wordt. En we verwelkomen graag een leuke Pixel XL smartphone inclusief Daydream View op de redactie om uitgebreid te testen. Dan moet je ze wel naar Nederland sturen, misschien kun je hier meer verkopen?
Pearl is de eerste VR animatie met een Oscar nominatie
Het Oscar seizoen is weer beginnen, actrices worden benaderd door fashion designers, filmliefhebbers spreken geëmotioneerd over de kleurrijke musical nummers van La La Land. Voor VR liefhebbers is er een andere reden om dit jaar naar de Oscars te kijken: Pearl is de eerste VR productie die genomineerd is voor een Oscar, voor beste korte animatiefilm.
Deze productie is gemaakt voor de Google Spotlight serie. Download de Spotlight app voor de 3D versie, de film op YouTube heeft niet dezelfde impact. Regisseur Patrick Osbourne heeft al eerder een Oscar in ontvangst mogen nemen voor Feast, een Disney productie. Pearl vertelt het verhaal van een meisje en haar vader over een lange periode. Door het verhaal in een auto te plaatsen is deze animatie heel geschikt voor een 360 graden beeld zonder af te leiden.
Deze VR productie is niet alleen bijzonder omdat het een emotioneel verhaal vertelt in 360 graden, deze animatie werd ook getekend in VR met het programma Quill. Dear Angelica laat zien dat schilderen in 3D een compleet nieuwe ervaring biedt, en een krachtige nieuw instrument is voor artiesten.
Het gebruik van diepte is niet nieuw, Disney gebruikte voor Sneeuwwitje al diepte door getekende lagen op verschillende afstanden te plaatsen. Door direct te tekenen in VR kan de artiest 2D tekeningen tot leven laten komen in de ruimte, mede dankzij opvallende speciale effecten in de tekentools. Quill is los te koop en wordt gratis meegeleverd met de Oculus Touch controllers.
Deze twee producties laten zien dat ongeacht de technologie het verhaal nog steeds op nummer één staat. De beste voorbeelden van VR animatie gaan immers over de relatie tussen ouder en kind. 360 graden video film productie Utrecht is slechts het medium om het verhaal te vertellen.