Vervelende bijen voelen zich enorm aangetrokken tot de prachtige bloem OhanaChan. Deze bloem zit niet te wachten op al die aandacht en heeft jouw hulp ingeroepen om de heerlijke nectar van OhanaChan te beschermen. Dit doe je door bolletjes naar de bijen te schieten, hoe beter je presteert hoe hoger je scoort op de wereldranglijst. Je hebt slechts 80 seconden om OhanaChan te beschermen, daarna is het spel voorbij.
Ontwikkelaar: Dazzle
Genre: Arcade / Shooter
Prijs: Gratis
Game Review
Als concept moet je bij OhanaChan denken aan een soort Tower Defense waarbij je een object, in dit geval een bloem, moet beschermen tegen inkomende objecten, in dit geval dus bijen. Je schiet continue kogels ofwel gekleurde bollen waarmee je de bijen kunt uitschakelen.
Je kunt rond de centraal gepositioneerde bloem draaien met een tik op het touchpad van de Gear VR. Het klinkt redelijk eenvoudig, het spel is eigenlijk nog eenvoudiger. Dit is vooral een technische demo, je kunt het niet echt een volwaardig spel noemen. Vandaar dat dit spel gratis in de app store te downloaden is.
Beeld en Geluid
De graphics zijn vrolijk en kleurrijk. Het palet is gebaseerd op de kleuren zoals Nintendo die ooit heeft bedacht voor de Mario games. Door de Japanse stijl van de karakters wordt deze vergelijking nogmaals benadrukt. Hoewel de graphics niet slecht zijn hebben ze ook niet echt veel karakter. Het is allemaal een beetje low-budget Mario.
Het geluid is nog minder opvallend. Er speelt een synthesizer deuntje die ook direct doet denken aan vroegere platform spellen, de geluidseffecten zijn spaarzaam en monotoon. Je bent de beelden en geluiden al vergeten voordat je de headset afzet.
Besturing
Je speelt OhanaChan met het touchpad van de Gear VR. Schieten gaat automatisch, verplaatsen gaat met een tik op het touchpad. Je draait in abrupte stappen om de bloem heen in een cirkel.
Dat is vooral belangrijk om zicht te houden op de bijen die van alle kanten naar de bloem vliegen. De bloem en de fee met de score zitten nogal eens in de weg, vandaar dat je regelmatig moet draaien. Door je hoofd te draaien kun je mikken op de bijen en de power-ups die regelmatig in beeld verschijnen.
Conclusie
Dit is niet het eerste spel voor de Gear VR dat meer op een technische demonstratie lijkt dan een volwaardig spel. De beelden uit het spel zien er best leuk uit, maar als je daadwerkelijk aan het spelen bent zal je snel verveeld raken. Dat hebben de makers blijkbaar ook gemerkt, je speelt drie rondes van 80 seconden waarna het spel alweer voorbij is.
De besturing werkt op zich goed, maar de bloem en de vliegende fee met een scorebord zitten vaak in de weg. Je probeert de bijen te schieten en dan vliegt er weer een fee voor je neus. Wanneer je een bij raakt zal je score omhoog gaan maar verder gebeurt er niet zoveel. De bijen vliegen, je schiet ze en ze verdwijnen weer, meer is het niet. Je voelt weinig spanning en er ontbreekt een gevoel van urgentie wat bij je wel bij dit soort spellen zou verwachten.
OhanaChan is een gratis spel, het bestand is niet al te groot dus je kunt er geen bult aan vallen. Aan de andere kant voegt het ook weinig toe. Het lijkt alsof de makers even wilde experimenteren met een spel in VR, meer is het niet. Er zijn drie soorten power-ups waarvan er twee weinig of niets uithalen, na drie korte sessies is het spel voorbij. Als je graag alle spellen in de app store wilt uitproberen kun je OhanaChan aan je collectie toevoegen, de kans is groot dat je het na tien minuten weer zult verwijderen
OhanaChan is een gratis spel, het bestand is niet al te groot dus je kunt er geen bult aan vallen. Aan de andere kant voegt het ook weinig toe. Het lijkt alsof de makers even wilde experimenteren met een spel in VR, meer is het niet. Er zijn drie soorten power-ups waarvan er twee weinig of niets uithalen, na drie korte sessies is het spel voorbij. Als je graag alle spellen in de app store wilt uitproberen kun je OhanaChan aan je collectie toevoegen, de kans is groot dat je het na tien minuten weer zult verwijderen
DOTA 2 was één van de eerste games met een VR publiek optie, je kunt in deze modus live meekijken naar online wedstrijden. Steeds meer spelontwikkelaars verkennen de mogelijkheden van virtueel kijken naar videogames. Stunlock Studio werkt aan een opvolger van Bloodline Champions, een game die goed werd ontvangen door de pers maar niet echt doorbrak bij het grote publiek. Dat hopen ze met het PvP vechtspel Battlerite wel te bereiken, ze besteden veel aandacht aan de Spectator Mode ofwel de virtuele tribune.
Virtuele filmstudio
Stunlock Studio experimenteert al een tijdje met verschillende manieren om de gameplay van Battlerite op een interessante manier vast te leggen. Ze willen de technologie die ze intern gebruiken nu ook beschikbaar gaan stellen voor alle toeschouwers. En dat gaat veel verder dan een statisch beeld op het speelveld.
Recht op de actie
In de Observer Mode kun je met de controllers van de HTC Vive een beweging maken om het beeld in- en uit te zoomen. Met één hand kun je het beeld naar eigen voorkeur roteren.
Door voorover te leunen kijk je als een reus over het speelveld. Je kunt ook plaatsnemen op een publieke tribune om het stadion gevoel te creëren. Stunlock Studio experimenteert ook met een optie om na de wedstrijd de winnaar te huldigen met bijvoorbeeld rozenblaadjes.
Wordt zelf een regisseur
De Camera Mode maakt van iedere kijker een virtuele filmmaker. Meerdere kijkers kunnen de arena vanuit een ander standpunt bekijken. Een editor ziet al deze beelden op een monitor en kan zo een spannend verslag maken vanuit meerdere camerastandpunten. Naast een live verslag is deze optie ook beschikbaar om achteraf een verslag te maken van de wedstrijd.
Met digitale informatie ben je niet beperkt tot de camerastandpunten op het moment zelf, je kunt achteraf de wedstrijd opnieuw laten spelen, pauzeren, terugspoelen en meer. En steeds bepaal jij als kijker het standpunt.
eSports groeien dankzij VR
De populariteit van eSports neemt in hoog tempo toe. Steeds meer spellen worden in competitie gespeeld, dankzij software zoals die van Battlerite wordt het een visueel spektakel dat zich leent voor zowel live kijken als achteraf de wedstrijd tot in detail uitpluizen.
De nabeschouwing wordt zo nog interessanter dan het spel zelf. Spellen als DOTA 2 en Battlerite laten zien wat er nu al mogelijk is, ongetwijfeld gaan steeds meer ontwikkelaars dit soort mogelijkheden toevoegen aan hun spellen.
In de jaren tachtig van de twintigste eeuw waren Arcades heel populair. Dat waren speelhallen met allerlei videogames. Toen Nintendo en Sega spelcomputers maakten voor thuis moesten de gaming bedrijven nieuwe en opvallende machines verzinnen om bezoekers te trekken. Zo werden er complete autos op pneumatische onderstellen geplaatst, je kon op virtuele motoren rijden en in de cockpit van een virtueel vliegtuig stappen. Die tijd komt weer terug dankzij Futuretown met hun nieuwe Totalmotion VR Arcade systeem.
Een letterlijk VR platform
Samen met Injoy Motion heeft Futuretown een platform ontwikkeld die gekoppeld wordt aan een VR headset. Dit platform kan bewegingen registeren en vertalen naar het spel dat je ziet op je headset. Zo kun je spelen met jouw lichaam als controller. Het lijkt een beetje op de Wii Balance Board van Nintendo.
Het platform is nog maar het begin, dit modulaire systeem kan worden uitgebreid met een virtuele motor of een virtueel paard. Met dit 5D Totalmotion platform kun je surfen, skiën, paardrijden en scheuren op een motor.
Doe meer met minder
Een nadeel van die oude Arcade kasten waren de enorme beeldschermen. Zonder een groot beeld kon je niet die realistische ervaring nabootsen. Met een headset is dat niet meer nodig.
Het concept van Futuretown is een stuk compacter, het neemt minder ruimte in waarmee het voor een Arcade interessant wordt om te plaatsen. Je hebt wel een duurzame headset nodig die vast verankerd zit aan de machine.
Arcade Revival
Voor veel mensen zijn Virtual Reality systemen voor thuis nog te duur of te onhandig. Steeds meer bedrijven spelen hier op in zoals The Void en bedenken VR ervaringen die je in een warenhuis kunt spelen. Zo is er een virtuele Ghostbusters die je kunt spelen met een headset.
Six Flags en Europapark werken met VR brillen om hun achtbanen nog indrukwekkender te maken. Zitten we volgend jaar tijdens de kermis op een Futuretown virtueel paard?
Invloed met je ogen, de naam Eyefluence is in ieder geval goed gekozen. Dit systeem maakt het mogelijk een computer te bedienen door alleen maar naar de juiste knoppen te kijken, je hebt geen muis meer nodig. Bij Eyefluence willen ze verder kijken dan Xbox controllers, muizen en toetsenborden. Hoe zou het zijn om je computer te bedienen met alleen jouw ogen?
Nooit te moe om te kijken
Volgens de directeur en oprichter van Eyefluence, Jim Marggraff, worden je ogen niet meer vermoeid dan normaal tijdens het navigeren met hun systeem.
Marggraff realiseert zich dat je meerdere vormen van input zult combineren, op dit moment zoekt hij naar de grenzen van ooginteractie. Tijdens een demonstratie op de Augmented World Expo liet hij zien hoe een speciaal headset gebruikt kan worden om een menu te bedienen met je ogen.
Een belangrijk onderdeel van de navigatie is niet alleen de beweging van het oog, maar ook de wijze waarop de software wordt ontworpen. In de demonstratie zijn enkele interessante toepassingen te zien. Een geheime map kan alleen ontgrendeld worden via oogherkenning. Een oog is meer onderscheidend dan een vingerafdruk. Ook wordt deze speciale bril uitgerust met een camera. Na het maken van een foto wordt het product opgezocht via internet.
Toevoeging of vervanging?
Voor de meeste mensen zal oognavigatie vooral een aanvulling zijn op andere manieren van interactie. Toch zijn er doelgroepen en situaties waarbij dit soort technologie erg praktisch kan zijn.
Denk bijvoorbeeld aan mensen met een beperking die niet de motorische vaardigheden bezitten voor een muis, maar wel met hun ogen kunnen navigeren. Of piloten en auto coureurs die met beide handen en voeten bezig zijn en daarnaast ook met hun ogen kunnen werken.
Eyefluence onderzoekt de mogelijkheden van navigeren met je ogen. Daarnaast komt FOVE met een headset die ook je ogen zal volgen, en de Mixed Reality technologie van Magic Leap zal direct een beeld op je retina projecteren. De computer bedienen met een biertje in één hand en chips in de andere We gaan een interessante, en mogelijk heel luie toekomst tegemoet.
Photokina is de grootste beurs van de wereld op het gebied van fotografie. Sinds 1950 wordt deze beurs elke twee jaar georganiseerd in Duitsland. Hier kun je alle nieuwe cameras bekijken en betasten van de grootste fotografie merken ter wereld. Daarnaast komen we ook nieuwe merken tegen die met innovatie hun eigen plekje willen veroveren in de fotografie markt.
Welkom in de toekomst
De wereld van fotografie is niet altijd even vooruitstrevend. Het duurde lang voordat digitale fotografie geaccepteerd werd door de professionals en serieuze hobbyisten. De meeste vernieuwingen vinden momenteel plaats op het gebied van betere lenzen, grotere CCDs en extra Megapixels.
Dit jaar was er een Futurezone in hal negen ingericht waar de bezoekers de nieuwste 360 cameras konden bewonderen. Cameras die in staat zijn een foto te nemen met een volledig 360 graden Panorama beeld. Dit zijn volgens VR-Expert de meeste interessante cameras die er in de Futurezone werden gepresenteerd:
Kodak 4KVR360
Kodak bracht al eerder Panorama cameras op de markt, momenteel is de Kodak Pixpro SP360 4K nog in de winkels verkrijgbaar. In de eerste helft van 2017 zal de 4KVR360 het oude type vervangen. De vorige versies waren al populair, met name door de uitgebreide mogelijkheden om deze camera als (waterdichte) action camera te gebruiken.
Er was al een manier om twee cameras samen te gebruiken voor een volledig 360 graden beeld, nu komt er een nieuw model met twee ingebouwde lenzen. Het merk Kodak is overigens allang niet meer het bedrijf van vroeger, tegenwoordig is het in handen van JK Imaging.
Vuze VR 3D 360 Camera
Dit platte doosje biedt ruimte voor maar liefst acht cameras waarmee 4K video vastgelegd kan worden. Wat de Vuze onderscheidt van de rest is de 3D opname. In feite zijn het 4×2 cameras die gezamenlijk voor een opname zorgen met diepte.
En daarmee is de Vuze uniek in de consumentenmarkt. Met een prijskaartje van 800 dollar is het nog steeds een relatief dure consumenten camera, je krijgt er wel een klein statief en een Homido headset bij. Deze camera zal vanaf oktober verkrijgbaar zijn.
Panono Camera
In tegenstelling tot de meeste Panorama cameras is dit puur een fotocamera. In deze bol met een diameter van 11cm zitten maar liefst 36 fixed focus cameras verscholen die samen een beeld van 108 MP kunnen produceren.
De gimmick van deze camera is de volledige 360 graden opname, het is de mogelijk om deze camera omhoog te gooien en zo een luchtfoto te maken. Je kunt de camera ook veilig op een statief zetten.
Sphericam V2
Sphericam heeft een nieuwe versie van hun opvallende 360 graden camera gepresenteerd, deze keer uiteraard ook uitgerust met een 4K beeldresolutie. Deze camera is erg compact (6,5cm) en heeft een aluminium behuizing waarmee de camera tegen een stootje kan.
De Sphericam V2 heeft als bijzondere eigenschap de optie om te filmen in RAW formaat, dat geeft de filmer achteraf veel meer mogelijkheden om de weergave van de kleuren, contrast en helderheid bij te stellen.
Freedom360 GoPro Mount
GoPro heeft ook dit jaar weer enkele nieuwe action cameras geïntroduceerd. Weer een beetje beter, en weer een beetje kleiner. Maar een 360 Panorama camera ontbreekt nog steeds in de line-up.
De Freedom360 GoPro Mount laat je zes GoPro cameras in één houder plaatsen waarmee je een volledig 360 graden beeld kunt opnemen in een zeer hoge resolutie. De beelden moeten wel achteraf met software aan elkaar gestitched worden, deze software wordt niet standaard meegeleverd.
Orah 4i
Met ruim tweeduizend euro is de Orah 4i zeker niet de goedkoopste 360 graden camera. Er gaan vier Sony cameras schuil in de compacte behuizing. De resolutie ligt wederom op 4K, helaas met slechts 30 beelden per seconde. Hoewel de Orah camera op een SD kaart kan opnemen is de camera eigenlijk gemaakt voor live broadcast streaming.
De vier microfoons zorgen voor een ruimtelijke audio opname. Om de beelden live te stitchen heb je wel een extern kastje nodig. Deze camera richt zich met name op de professionele markt, toch lijken de technische specificaties op het eerste gezicht wat achter te lopen op de concurrentie.
Nikon Keymission
Naast Kodak is Nikon het enige bekende camera merk tussen al deze nieuwkomers. Nikon slaat met de nieuwe Keymission lijn een nieuwe weg in. Als eerste is er de KeyMission 360, een 360 graden Panorama camera die veel lijkt op de Kodak KVR360 en waarschijnlijk ook in dezelfde prijsklasse zal komen te liggen. Met 4K video en 20MP fotokwaliteit kan het een interessante camera worden voor een redelijke prijs.
Daarnaast zal Nikon ook de KeyMission 170 en de KeyMission 80 uitbrengen. De 170 heeft een groothoeklens van 170 graden en een resolutie van 12MP. De Nikon versie van een GoPro dus. De KeyMission 80 wordt een live blogging camera die veel lijkt op de oude Flip cameras. De KeyMission 80 is uitgerust met twee cameras en een resolutie van 1080p. Dat lijkt op een smartphone camera zonder phone, en waarschijnlijk ook niet zo smart.
360 graden video staat centraal
Hoewel de Photokina zich vooral richt op fotografie speelt video een belangrijke rol bij 360 graden cameras. Dit is het jaar van de 4K cameras, de resolutie is eindelijk voldoende om een acceptabel scherp beeld te produceren op een VR headset.
De eerste generatie 360 graden cameras moesten het doen met een behoorlijke lage resolutie. Er is nog steeds geen standaard om 360 graden beelden vast te leggen, de twee camera methode wordt wel steeds vaker toegepast zoals in de cameras van Kodak, Nikon en ook in de Gear 360 camera van Samsung.
Panoroma fotografie is niet voor iedereen
De 360 graden VR cameras werden in een aparte hal geplaatst, de Futurezone. Wordt hiermee aangeduid dat Panorama fotografie de toekomst is? De uitdaging van een fotograaf is de mooiste compositie te maken met de perfecte lichtinval om een emotie op te wekken. Bij 360 graden cameras wordt de toeschouwer een interactief onderdeel bij de foto.
Niet elke fotograaf zit hier op te wachten. Naast Kodak stapt Nikon met de KeyMission 360 nu ook in de wereld van 360 graden fotografie. Het zal waarschijnlijk voorlopig een gescheiden wereld blijven; de fotograaf en filmmaker die controle wil houden over elk beeld, en de nieuwe generatie fotografen en filmmakers die het publiek meer vrijheid geven.