In deze rubriek schenken we volop aandacht aan enkele nieuwe literaire uitgaven die door deze redactie werden gelezen èn meer dan de moeite waard werden bevonden om ze ook aan de vele bezoekers van deze webstek te laten kennen. Dankzij de samenwerking met de diverse uitgeverijen (zie linkerkolom) kunnen wij jou dan ook een mooie selectie tonen van boeken die in geen enkele bibliotheekkast zou mogen ontbreken. Alvast veel leesplezier met volgende uitgaven die we voor u selecteerden:
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Starten doen we alvast met 3 thrillers die mij de voorbije avonden flink in de ban hebben gehouden:
Als ik goed gerekend heb, moet Tess Gerritsen met "Sneeuwval" aan haar 12de boek toe zijn. Stuk voor stuk bestsellers die de voorbije jaren al een ruim publiek bekoord hebben. Na o.a. 'Koud hart' en 'Het aandenken' kruipen patholoog-anatoom Maura Isles en rechercheur Jane Rizzoli ook deze keer in de huid van de hoofdrolspelers en wordt het afgelegen dorp Kingdom Come het decor waarin de spanning ten top wordt gedreven. Want op weg naar een deugddoende skivakantie komen Isles en haar vrienden vast te zitten in de sneeuw en moeten zij noodgewongen uitwijken naar een dorpje dat opvalt door 12 griezelig identieke huizen waarin het eten nog onaangeroerd op tafel staat en de auto's nog in de garages. Geen bewoners te zien maar wel voetstappen in de sneeuw. Een prima uitgangspunt om de pen te scherpen en er volop tegenaan te gaan, in de gekende stijl van Gerritsen. Voeg daarbij nog een verkoold lichaam bij dat wordt teruggevonden in een nabijgelegen ravijn, en je weet dat elke zin de start is van een nieuw angstgevoel. Zoals steeds lezen deze thrillers als een zeer aangenaam geheel en wordt het geduld van de lezer zeer regelmatig op de proef gesteld. Zozeer zelfs dat je het boek zou verslinden ...
"Sneeuwval" van Tess Gerritsen is een uitgave van The House of Books en kost 17,95
Elke boekenliefhebber weet ondertussen dat Deflo mag gerekend worden tot de top van de Vlaamse misdaadauteurs en met "Prooi" doet Luc dan ook zijn status alle eer aan. Jaren na het verschijnen van zijn eerste thriller, "Naakte zielen", slaagt de auteur er telkens weer in om van een doodgewone levenssituatie een zodanig verhaal te maken dat het voor waar zou kunnen worden aangenomen. Deze keer vertrekt hij vanuit het leven van Inge Gerets, die na een bedrijfsfeestje nog vlug de metro naar huis wil halen maar al snel hartkloppingen krijgt bij het zien van een jonge allochtoon in het - voor het overige - lege metrostation. Boven de bewakingscamera hangt een voorwerp en al vlug ziet ze de ernst (?) van de situatie in ... of beleeft ze dit alles vanuit een vooroordeel ? Feit is dat de lezer vanaf het begin wordt meegezogen in een verhaal waarin hijzelf de hoofdrol zou kunnen spelen en die een eigen omgeving voor de geest kan halen. Het moet gezegd dat ik het boek in amper 2 avondjes heb uitgelezen, dat ik vele keren op zoek ging naar de diverse motieven in de opeenvolging van gebeurtenissen en ook nog eens jachtig zocht naar de ware dader(s) van feiten die zich voordoen. Maar al even vele keren moest ik mijn oplossing herzien waardoor de plot nog méér aan kracht won. Een ideaal gezin met puberende dochter, een minnaar, diepgravende politiemensen, allochtonen ... ingrediënten genoeg voor een niet te missen "prooi" ...
"Prooi" van Deflo is een uitgave van Manteau en kost 21,95
De 7de thriller van Roger Schoemans laat ons weerom kennis maken met fotojournalist Geo Joosten en verslaggever Piet Schraepen die in de Haspengouwse omgeving al heel wat katten te geselen hebben gekregen. Deze keer hebben zij - uit gebrek aan ander nieuws - hun zinnen gezet op een reportage over Cas Bezas, een legendarische man die jaren geleden een belangrijke rol bleek te spelen binnen een politiek-sociale beweging en hierdoor samenwerkte met minister van staat Francis Clevemunt. Maar anno 2010 blijkt dat er vroeger ook andere elementen waren die beiden bij elkaar hielden en dat een onderzoek door de kleinzoon van Bezas wel eens een grote put met geheimen zou kunnen openen. Dat zelfs de vzw Moeder der Heilige Smarten en de Zwitserse nv Les Associés de la Bastille een niet onbelangrijke rol spelen bij de geheimhouding, maakt het alleen maar ingewikkelder èn spannender. Schoemans zorgt er alvast voor dat de lezer op een makkelijk te volgen manier continu geïnformeerd wordt over het vroeger en nu en dat de mooie omgeving vervalt in de vernietigende momenten en confrontaties. Heerlijke lectuur voor de komende dagen ... met de nodige portie duisternis en kilte ... genoeg om er klammende handen van te krijgen. Gezapig geschreven, sterk gevarieerd aanbod van spanning en humor, en bovenal weer een pluim voor een Vlaams auteur.
"Bastille" van Roger Schoemans is een uitgave van Davidsfonds en kost 22,50
Ook al wordt het roken als maar minder gepromoot, de ware sigarenlliefhebber zal toch nog steeds blijven savoureren in een vluchtig moment vol sensaties dat alle aandacht verdient. Vandaar ook de inbreng van "Havanna's" in deze rubriek, een boek waarin de auteur de Cubaanse sigaar benadert vanuit een ware nieuwsgierigheid met oog en oor voor de lange en arbeidsintensieve ontstaangeschiedenis. Zo wordt de kwaliteit van de havanna bepaalt door de combinatie van bodem, plant, klimaat en knowhow van tabaksplanters en manufactuurarbeiders. Tevens wordt ze vervaardigd met vijf soorten tabaksbladeren (tiempos). In het 96 pagina's tellende boekje schenkt de auteur in hoofdstukken aandacht aan 'het kiezen' (uitzicht-aanraken-geur), het knippen, het aansteken, het degusteren en het bewaren. Een groot gedeelte gaat echter naar de havanacatalogus waarin de verschillende merken op een duidelijk zichtbare manier zijn weergegeven (vb. Bolivar, Diplomaticos, Montechristo ...), de sigarenmanufacturen worden opgesomd en een overzicht wordt gegeven van de beperkte en speciale edities, evenals de inbreng van een formatengids. Een must voor sigarenliefhebbers die hun hart (of gezondheid ?) hebben verpand aan de Havanna.
"Havanna's" van Emrah Kaynak is een uitgave van Lannoo en kost 9,95
Afsluiten doen we in sportieve schoonheid met het boek "Iconen van het Belgisch voetbal". Hierin verzamelen sportjournalist Tom Coninx en freelancer Karel Michiels enkele gerenommeerde namen die het Belgisch voetbal groot gemaakt hebben en al dan niet gekozen hebben voor een internationaal avontuur. Zoals Raymond Braine: speler van Beerschot tussen 1923 en 1930 en daarna bij Sparta Praag omdat hij als speler in België geschorst werd na de overname van café Matador. Voetbal moest immers 'reine liefhebberij' blijven. Het is maar één van de vele anecdotes die in het boek terug te vinden zijn en een persoonlijk beeld geeft van de 19 iconen, die zorgvuldig en na veel wikken en wegen door de auteurs werden gekozen. Rik Coppens, Jef Jurion, Lon Polleunis, Guy Thys, Eric Gerets, Georgs Grün ... om er maar een paar op te sommen. Niet allleen genoeg stof voor verhalen over voetbal in België, maar ook over de Rode Duivels, Europese finales èn Belgen in het buitenland. Een knap geschreven boek waarin ook ruimte werd vrijgemaakt voor zwart-wit foto's en indrukken die de vroegere spelers hebben uitgesproken tijdens de verschillende ontmoetingen met de auteurs. Ongetwijfeld de basis voor een vervolg, maar op zich al een aanwinst voor de voetballiefhebber die nog steeds gelooft in de kleurrijke historie van het Belgische voetbal. 232 pagina's lees-en kijkplezier, zoals het past voor een icoon!
"Iconen van het Belgisch voetbal" van Tom Coninx & Karel Michiels is een uitgave van Houtekiet en kost 24,90.
|