In deze rubriek schenken we volop aandacht aan enkele nieuwe literaire uitgaven die door deze redactie werden gelezen èn meer dan de moeite waard werden bevonden om ze ook aan de vele bezoekers van deze webstek te laten kennen. Dankzij de samenwerking met de diverse uitgeverijen (zie linkerkolom) kunnen wij jou dan ook een mooie selectie tonen van boeken die in geen enkele bibliotheekkast zou mogen ontbreken. Alvast veel leesplezier met volgende uitgaven die we selecteerden binnen het item "gastronomie":
In "Koken voor vrienden" gaat Marleen De Naeyer gepassioneerd op zoek naar recepten die ervoor kunnen zorgen dat jouw vrienden voor èchte verrassingen komen te staan en waarbij jijzelf als gastheer of gastvrouw op een ontspannende manier de voorbereidingen kan treffen en gezellig mee kan feesten ... want elk bezoek met hapjes of uitgebreidere menu's is toch wel altijd weer een feest ? Het kookboek zelf is verdeeld in 8 hoofdstukken: voor het aperitief of de kleine honger - altijd goed met soep - doordeweek anders - feestelijk getint - meditterane smaken - exotische toets - lekker gezond èn zoete verleiders. Zoals je zelf kan merken: voor ieder wat wils. Het water komt al in de mond bij het overlopen van de 80 recepten die stuk voor stuk het proberen èn het proeven waard zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van Bouquet des Moines met appel en pruimensaus,doperwtensoep met pancetta en muntroom, zalmblindevinkjes met Chinese kool, een rijstkoekje met ganzenleverterrine en witloof, gevulde zeebaarsfilet, wortel-sinaasappelgazpacho of perzik in papillot. Alle recepten worden op een kundige wijze omschreven en met de uitgebreide productenlijst ben je zeker dat je niets vergeet om tot een verfijnd resultaat te komen. Hier en daar geeft de auteur nog een tip èn vooral de prachtige fotografie van Kris Vlegels brengt ieder recept volop tot smaak. Kortom, een kookboek dat iedere liefhebber van lekker eten graag in huis heeft of als geschenk voorziet op één of andere gelegenheid. 'Koken voor vrienden" (200 pagina's) is een uitgave van LANNOO (Tielt) en kost 24,95 euro.
 Wie begeesterd is door een dik, voedzaam en uitgebalanceerd drankje dat wordt gemaakt door fruit, yoghurt, melk of vruchtensap (en vaak ijs) met elkaar te mixen is dus een ware smoothieliefhebber. Feit is dat smoothies op korte termijn razend populair zijn geworden en ook nog eens als extra gezond worden bestempeld. In het boek "Smoothies" stelde Louise Pickford méér dan 100 recepten op die onderverdeeld werden in verschillende items: ontbijtsmoothies, fruitfrappés, groentensappen, zuivelsmoothies en shakes, zuivelvrije smoothies, vetarme smoothies en verwensmoothies. Alle recepten werden gemaakt met behulp van een blender of een sapcentrifuge, al heb je soms wel eens beiden nodig. De auteur geeft evenwel aan dat een goede voorbereiding noodzakelijk is en dat vers fruit en verse groenten als ingrediënten eigenlijk onmisbaar zijn. Wie dus graag eens een "groene reus", een "bessenboost" of een "bananarama" wil proeven, zit dus goed met dit boek want naast het plezier bij het maken van de smoothies is er natuurlijk het drinken ervan ... Mmmmmmmmmmm! 'Smoothies' (96 pagina's) is een uitgave van The House of Books en kost 12,95 euro.
 Afsluiten doen we met " Goesting in Vlaanderen", een boek waarin zowat alles is vervat van de lekkere dingen die we in Vlaanderen maar kunnen aantreffen. Dat er in onze contreien een overvloed is aan producten die al eeuwen en eeuwen geteeld of bewerkt worden, is voor niemand geen geheim meer. Meer nog, sommige producten zijn ondertussen èchte streekproducten geworden met een nationale èn internationale erkenning. Auteur Eddie Nesten had er ongetwijfeld zijn handen aan vol om overal in Vlaanderen op zoek te gaan naar datgene waar we als Vlaming trots mogen op zijn ... en hij heeft het gevonden. Vlees, vis, zuivel, fruit, groenten, zoetzuur (azijn, mosterd, honing, suiker) en genot (bier, chocolade, jenever ...), alles is gebundeld als een spraakmakend geheel waarin niet alleen recepturen zijn opgenomen, maar waarin ook volop aandacht wordt besteed aan de geschiedenis, de folklore, de procédés, roepnamen en allerlei andere items die elk product in de schijnwerper plaatst. Actuele foto's van Jan Crab en foto's uit de oude doos zorgen dan weer voor wat afwisseling zodat ogen en smaakpapillen tenvolle worden uitgedaagd. Oude wijsheden als "Garnaal is ook vis, als er anders niets is" en "Hij zal wel vijsten, ook al eet hij geene prei" geven dan ook mooi weer hoe deze uitgave is opgevat: gewoonweg aangenaam om lezen en nooit te oud om iets bij te leren. Een aanrader ! 'Goesting in Vlaanderen' (228 pagina's) is een uitgave van Davidsfonds/Leuven en kost 32,50 euro.
|