
De warme lente heeft ervoor gezorgd dat het seizoen van de Belgische asperges uit volle grond dit jaar een week vroeger is gestart dan anders. Het aanbod aan de keizerin onder de groenten neemt dit seizoen bovendien met vijf percent toe. Met de tips in deze minigids kunt u er nog méér van genieten.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Toegegeven: ingevoerde asperges zijn thans vrijwel het hele jaar door op onze markt te krijgen, maar ze zullen nooit kunnen tippen aan de kwaliteit van de verse asperges die in eigen land in open lucht geteeld zijn. Die vollegrondasperges zijn nog een echt seizoensproduct. Hun seizoen start traditioneel in de tweede helft van april maar dit jaar begon het al in de week na Pasen. Het feest van Sint-Jan (24 juni) wordt gewoonlijk als het einde gezien. Alleen de zogenaamde eindejaarsteelten blijven nog enkele weken verder oogsten. Deze asperges worden bij lage temperatuur (1 tot 2 °C) bewaard tot de kerstperiode.
Aankopen en bewaren
Er bestaat een goede truc om de versheid van asperges na te gaan: als u twee stengels tegen elkaar wrijft moet u een tsjirpend geluid kennen. Voel ook even aan het harde uiteinde: dat mag niet houterig, hol of droog zijn. Bij verse asperges zijn de topjes helemaal gesloten. Let ook op de gaafheid van de stengels en de kleur. De stengels mogen geen beschadigingen vertonen en de kleur moet egaal wit (of groen) zijn, zonder vlekken.
Na de aankoop wikkelt u de asperges thuis zo snel mogelijk in een vochtige doek, waarna u ze in de koelkast legt. Bewaar ze liefst niet langer dan twee dagen. Verse asperges zijn immers broos en gevoelig voor uitdroging.
De vraag naar asperges is meestal het grootst in de periode van Hemelvaartsdag en Pinksteren. In de week na Pinksteren zijn ze vaak iets goedkoper.
Essentiële bereidingstips
Veel mensen snijden of breken het harde uiteinde van de asperges af. Bij echt verse asperges (zoals de Flandrias) is dat niet nodig.
Leg de asperges eerst een half uur in koud water, het schillen gaat dan makkelijker. Schil ze met een dunschiller tot onder het topje. Dat laatste mag u nooit meeschillen. De stengels schilt u onderaan iets dikker dan bovenaan.
De schillen kunt u spoelen en vervolgens 30 minuten laten koken in 2 liter water. Zeef de vloeistof en gebruik ze als basis voor aspergesoep.
Een speciale aspergepan of een pan met een asperge-inzet, waarin u de asperges rechtopstaand kunt koken, is handig als u wilt voorkomen dat de topjes te gaar worden. Hebt u niet zon pan, dan kunt u de asperges in bundeltjes van vijf met keukentouw samenbinden net onder hun topjes en deze bundeltjes aan de steel van de pan hangen. De topjes zullen dan net buiten het kookwater blijven.
Kook de asperges in ruim gezouten water waarin u het sap van een halve citroen hebt gedaan. De groenten blijven dan witter.
We hebben nogal eens de neiging asperges te lang te laten koken. Meestal volstaan 10 tot 15 minuten (20 voor de dikste exemplaren).
Wilt u asperges invriezen, blancheer ze dan niet langer dan 5 minuten en laat ze invriezen in een bodempje van het kookvocht.
De jongste jaren hebben we nieuwe eetwijzen leren kennen. Probeer eens hele asperges of stukjes asperge uit die u door een tempurabeslag haalt en vervolgens frituurt. Of denk aan flinterdunne rauwe aspergereepjes in een carpaccio. Of nog aan beetgaar gekookte asperges die u als aperitiefhapje serveert met een dipsaus!
Alle bijkomende info op www.lava.be

|