Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
30-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges zijn OP en TOP



De warme lente heeft ervoor gezorgd dat het seizoen van de Belgische asperges uit volle grond dit jaar een week vroeger is gestart dan anders. Het aanbod aan de keizerin onder de groenten neemt dit seizoen bovendien met vijf percent toe. Met de tips in deze minigids kunt u er nog méér van genieten.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Toegegeven: ingevoerde asperges zijn thans vrijwel het hele jaar door op onze markt te krijgen, maar ze zullen nooit kunnen tippen aan de kwaliteit van de verse asperges die in eigen land in open lucht geteeld zijn.

Die vollegrondasperges zijn nog een echt seizoensproduct. Hun seizoen start traditioneel in de tweede helft van april maar dit jaar begon het al in de week na Pasen. Het feest van Sint-Jan (24 juni) wordt gewoonlijk als het einde gezien. Alleen de zogenaamde eindejaarsteelten blijven nog enkele weken verder oogsten. Deze asperges worden bij lage temperatuur (1 tot 2 °C) bewaard tot de kerstperiode.

Aankopen en bewaren

 

Er bestaat een goede truc om de versheid van asperges na te gaan: als u twee stengels tegen elkaar wrijft moet u een tsjirpend geluid kennen. Voel ook even aan het harde uiteinde: dat mag niet houterig, hol of droog zijn. Bij verse asperges zijn de topjes helemaal gesloten. Let ook op de gaafheid van de stengels en de kleur. De stengels mogen geen beschadigingen vertonen en de kleur moet egaal wit (of groen) zijn, zonder vlekken.

 

Na de aankoop wikkelt u de asperges thuis zo snel mogelijk in een vochtige doek, waarna u ze in de koelkast legt. Bewaar ze liefst niet langer dan twee dagen. Verse asperges zijn immers broos en gevoelig voor uitdroging.

 

De vraag naar asperges is meestal het grootst in de periode van Hemelvaartsdag en Pinksteren. In de week na Pinksteren zijn ze vaak iets goedkoper.

Essentiële bereidingstips

Veel mensen snijden of breken het harde uiteinde van de asperges af. Bij echt verse asperges (zoals de Flandria’s) is dat niet nodig.

Leg de asperges eerst een half uur in koud water, het schillen gaat dan makkelijker. Schil ze met een dunschiller tot onder het topje. Dat laatste mag u nooit meeschillen. De stengels schilt u onderaan iets dikker dan bovenaan.

De schillen kunt u spoelen en vervolgens 30 minuten laten koken in 2 liter water. Zeef de vloeistof en gebruik ze als basis voor aspergesoep.

Een speciale aspergepan of een pan met een asperge-inzet, waarin u de asperges rechtopstaand kunt koken, is handig als u wilt voorkomen dat de topjes te gaar worden. Hebt u niet zo’n pan, dan kunt u de asperges in bundeltjes van vijf met keukentouw samenbinden net onder hun topjes en deze bundeltjes aan de steel van de pan hangen. De topjes zullen dan net buiten het kookwater blijven.

Kook de asperges in ruim gezouten water waarin u het sap van een halve citroen hebt gedaan. De groenten blijven dan witter.

We hebben nogal eens de neiging asperges te lang te laten koken. Meestal volstaan 10 tot 15 minuten (20 voor de dikste exemplaren).

Wilt u asperges invriezen, blancheer ze dan niet langer dan 5 minuten en laat ze invriezen in een bodempje van het kookvocht.

De jongste jaren hebben we nieuwe eetwijzen leren kennen. Probeer eens hele asperges of stukjes asperge uit die u door een tempurabeslag haalt en vervolgens frituurt. Of denk aan flinterdunne rauwe aspergereepjes in een carpaccio. Of nog aan beetgaar gekookte asperges die u als aperitiefhapje serveert met een dipsaus!

Alle bijkomende info op www.lava.be 

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs