
De Gentse Hotel-& Bakkerijschool Tweebruggen viel andermaal in de prijzen. Deze keer op de tweede editie van het vijfdaagse Brugs chocoladefestival Choco-Laté, dat 15.000 bezoekers lokte naar 2 locaties in de binnenstad van Brugge. (het Oud Sint-janshospitaal en de Beurshal)xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nieuw dit jaar was een wedstrijd voor chocoladecreaties (sculpturen en werken) onder het thema Een hart voor chocolade en dit voor 3 categorieën: professionelen, leerlingen van bakkerijscholen en amateurs. Per categorie werd een winnaar aangeduid door een vakjury, bestaande uit opleidingsscholen, patissiers, een modeontwerper en de Gilde van de Brugse Chocolatiers.
Jef Bruynseels en Werner François, twee leerkrachten in de afdeling Brood- en Banketbakkerij Confiserie van de Gentse Hotel- & Bakkerijschool Tweebruggen, namen deel in de categorie voor professionelen en zonden elk een ontwerp in. De stukken waren voorzien van het logo van de school en stonden vijf dagen tentoongesteld in de Beurshal.
Op 10 april werd de uitslag bekendgemaakt voor een talrijk opgekomen publiek. Werner François behaalde de eerste plaats, Jef Bruynseels de derde plaats.
Beide stukken zijn opgebouwd uit witte en donkere couverturechocolade, ook wel dekchocolade genoemd. Dit is chocolade die gebruikt wordt voor het vervaardigen van pralines en het gieten van holgoed. De donkere chocolade bevat 53,5 % cacao en 35,7 % cacaoboter (bepalend voor de viscositeit). Er werd ook gebruikgemaakt van poederkleurstoffen. Het grootste gedeelte van het stuk werd afgespoten met een mengsel van 50 % cacaoboter en 50 % couverturechocolade.
De chocoladecreaties werden naar de wedstrijdplaats gevoerd in verschillende stukken. Het samenstellen ervan nam verschillende uren in beslag. Vooraf hadden de leerkrachten de weg verkend; om een route te vinden zonder putten
De kans op schade was anders te groot!
De chocoladestukken staan nu opgesteld in de etalagekast aan het onthaal in de vestigingsplaats Tweebruggenstraat van de school. Tijdens de openklasdag van zaterdag 21 april (11 17 uur) kan iedereen ze daar gaan bewonderen en er proeven van de zelfgemaakte pralines.
|