Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
DE DROOM VAN EEN BETERE WERELD OFTE 125 JAAR SOCIALISTISCHE PARTIJ
Een mooier kijkboek over de geschiedenis van een vereniging is wellicht zelden uitgegeven in Vlaanderen. De droom van een betere wereld met als ondertitel 125 jaar socialistische partij in Vlaanderen is een bijzonder mooie publicatie waarin de beelden even belangrijk zijn dan de tekst..
Maar de inhoud is bovendien ook méér dan interessant. Het boek vertelt de geschiedenis van 125 jaar socialistische beweging in Vlaanderen en België. Gent krijgt daarin terecht een vooraanstaande plaats met ondermeer Vader Edward Anseele, de coöperatieve bakkers en hun volgelingen, de architectonische innovaties in de stad als het hedendaagse kunstencentrum Vooruit en het ABVV op de Vrijdagsmarkt, de krant socialistische krant Vooruit zaliger
Voor de historische factie deed de redactie een beroep op ondermeer Herman Balthazar (ere goeverneur en professor Hedendaagse Geschiedenis en ereburgemeester van Gent - adacemicus Frank Beke. Zij controleerden op geschiedkundige adequatheid de laagdrempelige, vlot geschreven tekst.
Huidig SP.a voorzitster Caroline Gennez maakt in haar inleing sterk dat socialisme een altijd herbeginnen is en dat beaamt de tweede inleider historicus Geert Van Goethem. De hoofdmoot van de teksten geven een nieuwe visie op de profilering van de centrum*linkse partij die in de loop van de tijden regelmatig van naam veranderde met ondermeer Belgische Werklieden Partij, BSP, SP to SP.a.
Het siert de samenstellers dat ze geen loutere eloge neergepend hebben zoals vroeger zou gebeurd zijn. Er ligt een (licht) kritische zelfwaardering tussen de lijnen. Dat maakt het werk uiteraard nog geloofwaardiger.

De Droom van een betere wereld is een recente uitgave van het Gentse Archief en Museum van de socialistische Arbeiders Beweging (AMSAB) en het Instituut voor Sociale Geschiedenis Gent. Het telt 160 bladzijden met op het einde een eerder beperkte bibliografie maar met op bijna elke bladzijde een afbeelding (iconografie, archieffotos, fascimilis van drukwerken
).
Samen met dit kijk- en leesboek voor volwassenen verscheen ook een stripverhaal voor kinderen met als titel Over rozen en daarin probeert Simon Spruyt in tekst en beeld dezelfde inhoud weer te geven voor kinderen. Hij slaagt daarbij behoorlijk in zijn opzet, ook al neemt hij wel een loopje met de chronologie en behandelt hij sprongsgewijs, bijna filmisch, het historisch erfgoed.
Het boek werd uitgegeven door Amsab-ISG en kost 15 .
Freek Neirynck - sienjaleur
|