
Roodeberg 2004xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zuid-Afrika heeft veel te bieden. Terwijl het bij ons (lichtjes) wintert is het daar volop zomer. Zo kunt u er momenteel heerlijk luieren op één van de vele zandstranden of een tour maken door de prachtige natuurparken. Een bezoek aan een wijndomein staat steevast op het programma en dat is een leuke manier om kennis te maken met de steeds populairder wordende Zuid-Afrikaanse wijnen. Helaas, is een dergelijke reis niet voor iedereen weggelegd. Even wegdromen bij een fonkelend Kaaps wijntje blijft een best betaalbare verpozing tijdens de kouwelijke winterdagen, want Suid-Afrikaanse Wyne zijn baie lekker.
De Kaapse wijnen hebben vanaf het begin van de jaren negentig de Belgische markt in een recordtempo veroverd. Toch bestaat Roodeberg al meer dan 50 jaar. Het is een klassieker van op hout gelagerde Zuid-Afrikaanse wijn. Deze pittige rooie heeft jaar in jaar uit een vrij constante kwaliteit. De naam verwijst naar de rode verkleuring bij zonsondergang van de Bolandberg. De populaire Roodeberg is een van de vele paradepaardjes van Sterik de Wet, de Chief Winemaker van KWV (ko-operatieve wijnbouwers vereniging). Deze wijncoöperatie werd in 1918 gesticht en heeft momenteel gigantische afmetingen aangenomen. De druivenoogst van de meer dan 4500 aangesloten telers wordt door KWV geperst, vergist en gelagerd. De stocks overschrijden de kaap van 300 miljoen liter. KWV International voert de wijnen uit naar een vijftigtal landen.
In het glas
Kleur: briljant robijnrood; middelintense concentratie; op de rand verschijnen dikke tranen en daar is de 14,5 % alcohol niet vreemd aan!
Geur: gereserveerde aromas van rijp rood fruit met wat kruiden en een vleugje vanille afkomstig van rijping op de eiken vaten (8 maand).
Smaak: zachte aanzet; al vlug ontstaat een sappig samenspel van rijpe bessen, rozijntjes, specerijen met een hint chocolade en een zoetje. De tannines drogen op elegante wijze de smaakpapillen en een fijn zuurtje zorgt voor de nodige frisheid. Roodeberg 2004 eindigt behoorlijk harmonisch.
Bij welke gerechten?
Deze elegante allrounder kan beslist een resem gerechten een duwtje in de rug geven, zoals gegrild vlees, gebraden lam, gestoofd rundvlees, gevulde paprikas, duif, kip, kalkoen, osso bucco, pizza en pastagerechten met vleessaus. Serveren op 18 °C. Een drinkklare wijn met nog enige bewaarreserve.
Prijs: te koop bij Colruyt voor 6,45 .

|