ETIENNE VAN STEENBERGHE xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- Al meer dan 25 jaar wijngepassionneerde, en vooral het reizen en het genieten in de wijnstreken zelf, o.a. in Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Californië, enz
- Was dan 15 jaar free-lance medewerker Radio 2 (van 1983 tot 1998) in het programma 'Kwistig met Muziek' van Ro Burms en met Micha Marah;
- Auteur van elf wijnboeken: o.a. Belgische Wijnbouwers in Frankrijk en zijn laatste gastro-
toeristische wijnreisgids: DE ELZAS WIJNROUTE.
- Diverse publicaties in tijdschriften: Dag Allemaal, Zanadu, De Standaard Magazine, e.a.
- Commentator tijdens degustaties en manifestaties zoals de verkiezing van de Mosselwijn in Philippine (al 10 jaar), de Aspergewijn in Wevelgem, enz
- Lid van diverse wijn-ordes: onder meer Commandeur dHonneur Commanderie du Bontemps de Médoc et de Graves en erelid van de Jurade van Saint-Emilion, erelid Confrérie Saint-Etienne (Elzas), Mousquetaire dArmagnac, Commandeur Sabre dOr, enz
Hierbij de eerste wijntip !!!
De discussies over welke afsluiting een fles wijn moet hebben is nog lang niet gelopen.
Een hele natuurkurk of een geperste kurk is bij ons het meest vertrouwde beeld. Natuurlijk is de kurk uit één stuk beter en duurder en worden van de overschotten de goedkopere geperste kurken gemaakt (met extra chemicaliën om de restjes bij elkaar te houden).
Tegenstanders van de schroefdop zijn er in groten getale. Niet iedereen is het daarmee eens. "Pure emotie is het, dat ritueel van het ontkurken", aldus een wijnhandelaar: "Ook duurdere bewaarwijnen gedragen zich uitstekend onder de schroefdop." Wat de kurk voor ons is, dat is de schroefdop voor Australiërs en andere nieuwe wijnproducerende landen. Ze snappen in Australië de hele ophef in Europa ook niet zo goed. Voordelen heeft de traditionele kurkafsluiting niet. Eén op de 15 flessen wijn vertoont smaakafwijkingen, zelfs bij relatief jonge wijnen, onder meer door schimmels of doordat de kurk de fles niet goed afsloot.
Dan zijn er ook nog plastic- of siliconenkurken, die ook in Europa steeds meer wordt toegepast. Deze kurken zijn goedkoop en in iedere kleur te maken en te bedrukken. Leuk meegenomen, zegt de marketingman. De eerste ervaringen leren echter dat de plastickurk op lange termijn niet altijd zijn mannetje staat, en de wijnen na enkele jaren kunnen beginnen te oxideren.
Tot slot de glazen kurk. Mijn indruk is dat deze wel eens een grote toekomst kan hebben. Helaas zijn de oudste wijnen die ik met een glazen kurk heb van 2003, maar de smaak van de wijn eronder (Riesling) is nog steeds indrukwekkend fris. De glazen kurk ziet er ook mooi uit, en heeft een eigen verwijderingritueel.
Formuleer uw pro of contra met een mailbericht naar: steenwine@skynet.be