De Grote Nacht van het 44ste Magistraal Kapittel van de Orde der 33 Meesterkoks van België is in het Knokse Casino uitgegroeid tot een gigantisch culinair feest. Voorzitter Stefaan Buyens sloeg vijf chefs tot Meesterkok, vier daarvan komen uit West-Vlaanderen: Philippe Meeus (Salons Alta Ripa, Avelgem), Patrick Noël (Restaurant Marquize, Westende), Bert Recour (Restaurant Pegasus, Poperinge) en Frank Vanderhaeghe (Restaurant St. Nicolas, Elverdinge). Eric Martin (Restaurant Lemonnier, Lavaux-St.-Anne) zorgde voor de Waalse eer.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
752 man was getuige van een magistrale hoogstaande culinaire avond, georkestreerd door Meesterkok Frans Saint Germain (Salons Saint Germain, Diksmuide), bijgestaan door de keukenbrigade van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde.
Het Magistraal Kapittel brengt jaarlijks s lands beste chefs bijeen, schenkt tegelijk heel wat aandacht aan jong talent en stelt daarbij de verdienstelijkste patroons in de kijker, aansluitend intronisatie van nieuwe Meesterkoks, Compagnons de la Toque Blanche, Ere-leden en Honoris Causa.
Gino Coorevits (De Panne), Christian De Maseneire (Tilff), Emile Depaifve (Seraing), Alfred-Alain Fourcroy (Braine-LAlleud), Han Kenne Albert (Brussel), Josse Perdaens (Brussel) en Marc Verguts (Wijnegem) zijn de nieuwe Ere-leden.
Raphaël Adam (LEssentiel, Temploux), Rudi Bekelaar (Torsk, Brecht), Stefan Billiau (De Oosthoek, Knokke), Filip Claeys (De Jonkman, Brugge), Pieter Dekeyser (Arenberg@Faculty Club, Leuven), Uwe Dern (Franse Ambassade, Brussel), Donald Deschagt (LHomard & La Moule, Bredene), Toon Dierickx (Arenberg, Heverlee), Hervé Dindin (De Bijgaarden, Groot-Bijgaarden), Peter Geens (De Kiezel, Aarschot), André Gillard (La Petite Table, Rocourt), Olivier Montballieu (La Tassche, Brugge), Koen Neirynck (Albardello & Hof ter Meulebeke, Wervik), Pol Saenens (De Plezanten Hof, Asse), Damien Taillard (Taillard, Flémalle) en Rudy Vandenabeele (Kiewit, Hasselt mogen zich voortaan Compagnon de la Toque Blanche noemen.
Serge Driessen is de nieuwe Ambassadeur voor Frankrijk, Benoit Vanhoudt de nieuwe Ambassadeur voor Spanje.
Omwille hun verdienste ten overstaan van de Belgische gastronomie ontvingen Mariette Thienargant (Luik) en Frans Heynen (Brussel) de titel van Honoris Causa.
MEESTERKOKS
Klap op de vuurpijl was de intronisatie van vijf nieuwe Meesterkoks. Vier daarvan komen uit West-Vlaanderen: Philippe Meeus (Alta Ripa, Avelgem), Patrick Noël (Marquize, Westende), Bert Recour (Pegasus, Poperinge) en Frank Vanderhaeghe (St.-Nicolas, Elverdinge), naast Eric Martin (Lemonnier, Lavaux). Voorzitter Stefaan Buyens hierover: Het is inderdaad, zo, de West-Vlaamse hardnekkigheid is hier zeker niet vreemd aan. Het is dan ook leuk om zien dat op zon klein stukje België zoveel sterk culinair talent te bespeuren valt. De aanwezigheid van tal van Meesterkoks en Toque Blanches in West-Vlaanderen werkt dan ook positief aanstekelijk voor jonge starters. En daar kunnen we met zijn allen, alleen maar blij over zijn.
Orde der 33 Meesterkoks van België
Stefaan Buyens voorzitter
Hostellerie Le Fox
Walckierstraat 2
8660 De Panne
Tel.: 058-41 28 55
Hotelfox@pandora.be
Anthony Vanhuysse secretaris-generaal
Sneeuwklokjeslaan 8
8400 Oostende
Tel.: 059-70 32 37
info@33masters.com
www.33masters.com
|