Om nieuw verworven kennis uit onderzoeksprojecten rond bodemarchief en bovengronds archeologisch erfgoed in Gent een snelle en ruime verspreiding te geven, opteerde de Gentse Vereniging voor Stadsarcheologie in 2003 voor de uitgave van geïllustreerde steekkaarten, een initiatief dat de naam Erfgoedmemo meekreeg. De inhoud wordt aangeleverd door de Dienst Stadsarcheolgoie en andere vorsers die bijdragen tot het vertalen van archeologische gegevens en zo nieuwe kennis over Gent mee helpen opbouwen. De Erfgoedmemos bieden een ruime waaier aan themata: stadsgeschiedenis, bekende en minder bekende gebouwen, onderzoekstechnieken, materiaalkennis, nieuwe bevindingen over plekken in deelgemeenten.
De sinds 2003 verschenen Erfgoedmemos behandelden de volgende voorwerpen: (1) Het middeleeuwse Gravensteen, (2) Het 13e-eeuwse hospitaal van de Bijloke, (3) Dendrochronologie Gent, (4) Rijke klaren in Gentbrugge, (5) Een stad van Stenen, (6) Aardewerk met tinglazuur, (7) Het atrium van de Sint-Pietersabdij, (8) De Sint-Veerlekerk, (9) Historisch lood in glasramen, (10) Het kasteel van Zwijnaarde, (11) Louis Roelandt en zijn petit trianon, (12) De Berg van Barmhartigheid, (13) Luchtfotografie, (14) Versterkingstoren in Ter Hooie, (15) Bunker uit de Eerste Wereldoorlog, (16) Abtshuis en paleis, (17) Calques uit de Leugemeete, (18) Sint-Niklaaskerk, Sint-Barbarakapel.

De nieuwe Erfgoedmemos zijn gewijd aan de volgende onderwerpen: (19) De Kleine Korenmarkt, (20) Het Lombardensteen, (21) Gentse munten uit de late 16e eeuw, (22) Chinees porselein uit Sint-Pieters, (23) De Zwarte Doos en (24) Oorlogserfgoed in het Citadelpark.
De Erfgoedmemos worden aangeboden aan 1 euro per exemplaar. Ze zijn onder meer te koop in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 11.30 uur) en De Zwarte Doos.
|