Oranje boven!
De pompoen - je hebt ze in verschillende soorten - is een van de minst calorierijke groenten. Ze bevat amper 20 kcal per 100 g, dezelfde orde van grootte als witlof of sla. Je kunt er met andere woorden van eten zoveel je wilt.
Het interessantste aspect aan de pompoen is dat ze veel pro-vitamine A of bètacaroteen bevat: een portie van 200 gram volstaat al om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te dekken! Tal van epidemiologische studies hebben aangetoond dat wie regelmatig pompoen eet, minder risico loopt om bepaalde kankers te krijgen (longen, slokdarm, darmen...). De meest waarschijnlijke hypothese is precies die overvloedige aanwezigheid van bètacaroteen, een krachtig antioxidant. Maar de hoge doses van dit pigment die mensen vroeger via voedingssupplementen innamen, zijn dan weer gevaarlijk voor de gezondheid. Het is dus beter om de groente gewoon te eten, bij voorkeur de gekleurde soorten. De diepst gekleurde, zoals de kleine Japanse pompoentjes, bevatten immers het meeste bètacaroteen.
Een manusje van alles 
Ook de andere vitamines zijn goed vertegenwoordigd. De groente bevat bijna alle vitamines van de B-groep, met vooral een vrij hoog gehalte aan vitamine B9 of foliumzuur, dé vitamine voor zwangere vrouwen. Ze bevat ook een beetje vitamine C, zoals alle andere leden van deze familie (komkommer, meloen, pastinaak
), en ook kleine hoeveelheden vitamine E. Pompoen is ook heel rijk aan mineralen zoals kalium en magnesium, al behoort hij niet tot de koplopers van groenten die rijk zijn aan microvoedingsstoffen. Het grootste voordeel van de groente is dat het vruchtvlees achter een dikke en beschermende schil zit die er moeilijk af gaat. Als je ze in haar geheel bewaart, houdt ze lang en blijven de kwetsbare voedingsstoffen zoals vitamine C en vitamine B9 intact.
Last van luie darmen?
De vezels van de pompoen zorgen voor een goede darmfunctie. De groente wordt gewoonlijk als soep of puree klaargemaakt, waardoor de vezels heel goed verdragen worden. Het fijnmaken en koken heeft ook als effect dat de opname van bètacaroteen verbeterd wordt. De stimulerende werking van de vezels komt onder meer door mannitol, een licht laxerende stof. De groente is dus een uitstekend middeltje om - op natuurlijke wijze - verstopping tegen te gaan. 
De nachtmerrie van Halloween?
Een van de vele dingen die mensen tegenhouden om pompoen te eten is de bereiding. De groente is nochtans gemakkelijk te hanteren, als je weet hoe ze aan te pakken. Om de zaadjes eruit te halen ga je gewoon met de hand langs de draden, te beginnen aan één uiteinde: de pitten vallen gewoon in trossen in je handpalm. Daarna kun je er de vezels gemakkelijk af halen. Het schillen lukt het best als je de pompoen in vieren snijdt, zoals een appel. Breng ook wat variatie in uw gerechten: pompoen is niet alleen als soep te eten. Maak eens een puree, waar je dan rijst bij kunt geven, je kunt er jam en chutneys van maken, taart en gebakjes, een gegratineerd gerecht, met mosselen
|