
Onder de titel 'Is ontwikkelingshulp verantwoordelijk voor de armoede in Afrika?' vindt op vrijdag 18 september in de Vooruit in Gent een MO*lezing plaats met topsprekers Dambisa Moyo en Kumi Naidoo.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Dambisa Moyo groeide op in Zambia. Ze haalde een doctoraat in de economie aan Oxford University en studeerde ook in Harvard. Ze werkte bij de Wereldbank en voor Goldman Sachs, onder andere rond schuldenmarkten en hedgefunds. Moyo pleit in haar pas verschenen boek 'Doodlopende hulp' onomwonden voor het stopzetten van ontwikkelingshulp aan Afrika. Volgens haar is die hulp namelijk mee verantwoordelijk voor corruptie en verkeerde economische keuzes, en dus voor de blijvende armoede in Afrikaanse landen. Volgens voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is Dead Aid een overtuigend pleidooi voor een nieuwe aanpak in Afrika. De invloedrijke ontwikkelingseconoom Paul Collier zei dat Dambisa Moyo is voor ontwikkelingshulp wat Ayaan Hirsi Ali is voor de islam.

Kumi Naidoo groeide op in Zuid-Afrika. Op vijftienjarige leeftijd werd hij actief in de anti-apartheidsstrijd en hij belandde daarvoor ook in de gevangenis. Als politiek vluchteling in Groot-Brittannië volgde hij studies rechten, na de vrijlating van Nelson Mandela hielp hij het ANC omvormen tot een legale politieke partij en bekleedde vervolgens een aantal belangrijke posten zoals woordvoerder van de Onafhankelijke Verkiezingscommissie. Van 1998 tot 2009 leidde Naidoo Civicus, een wereldwijde alliantie van zowat 1000 civiele organisaties. Hij maakte ook deel uit van de stuurgroep van Global Call to Action against Poverty, beter bekend als de campagne met de witte armbandjes die in 2005 de G-8 aanmaanden tot veel meer hulp voor de arme landen. Kumi Naidoo treedt in november 2009 aan als de nieuwe directeur van Greenpeace International.
Na de lezingen van Moyo en Naidoo krijgen we twee reacties van Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11, koepel van Vlaamse Noord-Zuidbewegingen, en van Ruddy Doom, hoofd van de vakgroep Studie van de Derde Wereld aan de Universiteit Gent. Tot slot is het woord aan het publiek.
Praktische info
- Wanneer: vrijdag 18 september om 20u stipt - de lezing eindigt om 22u
- Waar: Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
- Inkom: 5 - inschrijven via 02.536 19 77 of via jan.buelinckx@mo.be - de tickets worden aan de kassa betaald.
- Taal: Engels
- Organisatie: MO* ism Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
- Partners: Vooruit, Beursschouwburg, Kaaitheater, Zuiderpershuis, Canvas en 11.11.11.
Nuttige links
- Recensies en opinies over het boek 'Doodlopende hulp': http://www.mo.be/index.php?id=406
- Alle info over de MO*lezing: http://www.mo.be/molezing
|