De Gemeentelijke Harmonie van Rocroi- Frankrijk In 1860 wordt de Muziekmaatschappij van Rocroi ongericht onder de benaming Filharmonische Maatschappij van Rocroi. Zij verandert in 1862 haar naam in Gemeentelijke Fanfare. Haar deelname aan talrijke wedstrijden bevestigd haar naam in vele wedstrijden en festivals. In januari 200 wordt de gemeentelijke Harmonie aangesloten bij de www.kv-zedelgem.beF.M.A.( Fédération Musicale des Ardennes) Er spelen ongeveer 40 muzikanten die een 15 tal concerten geven in de omliggende gemeenten. Zij staan ook in voor het verzorgen van de officiële cérémoniën van 8 mei, 14 juli en 11 november in de 4 gemeenten. Tijdens de deelname aan de Nationale wedstrijd ingericht door de Conféderation Musicale de France te Charleville Mezières in 2003 rangschikte de Harmonie zich in de 2e devisie. Sinds 1991 staat de Harmonie van Rocroi, met hoofdzakelijk jonge muzikanten, onder de leiding van dirigent Philippe Streveler, beroepsmuzikant bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.
Showkorps Sint-Martinus uit Oordegem.
De harmonie St. Martinus werd in 1921 opgericht. Jarenlang vervulde ze de traditionele rol van dorpsfanfare. Een eerste periode van grote vernieuwing kondigde zich in 1972 aan toen het majorettenkorps "De Klaproosjes" opgericht werd. Een jaar later werd de harmonie verrijkt met een eigen drumband "De Tamboerkes". Vanaf 1975 ging het in stijgende lijn, de Klaproosjes waren toen voor de eerste keer nationaal groepskampioen. Meermaals werden ze afgevaardigd voor wereldkampioenschappen. Een hoogtepunt werd bereikt in 1982 toen acht "Klaproosjes" België vertegenwoordigden op het wereldconcours van Tokyo. Ook de totale groep had zich ondertussen een benijdenswaardige reputatie opgebouwd. Sedert eind 1985 gaat de aandacht van de Showband meer en meer naar het verzorgen van een totaalshow. De "Klaproosjes" blijven een centrale rol vervullen doch het muziekkorps en de colourguards zorgen voor voortdurende afwisseling wat de choreografie. Gemiddeld 80 deelnemers zorgen tijdens een 20 minuten durende show voor afwisseling, spektakel en uniformiteit. De straatparades zijn iedere keer een mooi en kleurrijk gebeuren. Verschillende Amerikaanse marsen met een vleugje slagwerk, vloeiende bewegingen van onze colourguards en twirlers zorgen voor een brede waaier van muziek. Een samenstelling die velen kan bekoren.SMO is gedurende de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste korpsen van het land. Dit alles is te danken aan het intensief repeteren. De talrijke bekroningen en een gevuld orderboekje zijn daar het mooiste bewijs van!

Zedelgem Koninklijke Harmonie Kunst en Vermaak
In 1884 werd de Fanfare Sint Cecilia opgericht en de stichting werd meteen gevierd met een festival. Maar reeds in 1909 verlieten veel muzikanten de Sint Cecilia gilde om een nieuwe vereniging te stichten onder de naam « Kunst en Vermaak » De beide wereldoorlogen betekenden telkens een gedwongen stopzetting van de muzikale activiteiten en een moeilijk heropstarten. Vanaf 1950 kwamen er stilaan meer feestelijkheden en activiteiten in de gemeente zodat de harmonie steeds werd uitgenodigd om het geheel een feestelijke tint te geven. In 1972 werd ook een majorettekorps opgericht dat ook vandaag nog actief is een uitgegroeid is tot één van de mooiste van de streek. Ook de Drumband vormt mede de ruggengraat van de harmonie Kunst & Vermaak De harmonie telt ongeveer 30 majorettes, 15 trommelaars en een 60-tal muzikanten. Kunst& Vermaak , een harmonie voor het muzikaal opluisteren van o.a. rommelmarkten, kermissen,stoeten,taptoes,aperitief concerten en tal van andere mogelijke feestelijke aangelegenheden.
Het Pihalni Orchester van Ljubljana-Bezigrad Het majorettekorps De Majorettes van Ljubljana Slovenië
Het Pihalni Orchester van Ljulbjana-Bezigrad is het koperblazerorkest van de stad Ljubljana, één van de jongste hoofdsteden van centraal Europa. In 2006 viert het orkest zijn 30ste verjaardag. Het orkest telt 56 amateur-musici. Onder hen bevinden zich veel jongeren, die zich naast hun professionele of educatieve bezigheden, bekwamen in de muziek. De laatste jaren onderging het orkest een verjongingskuur, wat de muzikale prestaties alleen maar ten goede kwam. Op het repertorium staan werken uit de lichte en folkloremuziek en marsen. Ieder jaar brengt het Pihalni Orchester een Kerstconcert en een Lenteconcert met een volledig nieuw programma waar de muzikanten hun handen vol aan hebben. Verder speelt het ook nog op diverse ander gelegenheden, vaak in samenwerking met het Majorettenkorps van Ljubljana. Het orkest verzorgde reeds verscheidene malen concerten in het buitenland, oa. in Italië, Kroatië, Hongarije, Duitsland, Ierland, Spanje en Frankrijk. Het orkest bloeit op onder het voorzitterschap van Brane Kuharic en de muzikale leiding van dirigent Viktor Kresnik. Het Majorettekorps van Ljulbjana werd opgericht in oktober 1981. De directrice en choreografe Mevr. Ivica Knaus, breidde al snel het repertoire uit met dansen die nu een aantrekkelijk en onmisbaar onderdeel vormen van hun optredens. De meisjes behaalden reeds 2 gouden médailles op wedstrijden voor orkest en majorettekorps. Dit succes werd gevolgd door een reeks concerten in Slovenië en het buitenland (Italië, Kroatië, Bosnië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk.
Die Musikkapelle Markt Rettenbach Duitsland
De muziekvereniging Markt Rettenbach e.V. werd gesticht in 1864 en is één van de oudste verenigingen van de Allgäu-Schwäbischen Musikbundes. Markt Rettenbach is gelegen in het zuiden van Duitsland, in de deelstaat Bayern. De verenigingsvlag werd in 1954 omgewisseld en zoals de meeste Kapellen in Bayern dragen zij ook de traditionele klederdracht. Als hoogtepunt van de Marschmusik kunnen we hun deelname aan de Müncher Oktoberfestumzügen in 1985 en 2000 stellen. 1999 2000 speelde een deel van de muzikanten in Namibië voor het millennium. In 2001 en 2004 reisden ze 3 weken door Zuid-Afrika op muziektournee en speelden ze o.a. op de oktoberfeesten in Pretoria, Port Elizabeth en Kaapstad. Andere muzikale reizen gingen naar Kröv aan de moesel voor het wijnfeest, alsook naar Hamburg en Misano/Italië. Sinds vele jaren treden ze ook jaarlijks op in Kempten op de Allgäuer Festwoche. Sinds 1977 is Markt Rettenbach in partnerschap met de stad Lüdinghausen in Münsterland en sinds 1995 wordt door de muziekvereniging van Markt Rettenbach naar jaarlijkse gewoonte het zeer geliefde Schlossfest op Lüdinghauser Platz georganiseerd. De Musikkapelle, onder leiding van Claudia Edelmann, bestaat uit ongeveer 40muzikanten. Als extra worden op dit ogenblik ongeveer 25jongeren opgeleid die in de Jugendkapelle Wildes Blech samen musiceren. Met hun repertoire, dat van traditionele Blassmusik over moderne entertaintmentmuziek tot concertmuziek reikt, spelen ze op vele Feste, Frühshoppe, muziekavonden of Festzüge. Ze spelen ook op feestelijke en kerkelijke aangelegenheden en presenteren hun Blassmusik op verscheiden concerten.
Koninklijke Gentse Politieharmonie
De Koninklijke Gentse Politieharmonie bestaat sedert 1901. Een 25-tal manschappen van de Gentse stadspolitie begonnen te repeteren met goedkeuring van het stadsbestuur. Langzaam maar zeker groeide het aantal muzikanten. Vandaag de dag zijn er 70 leden. Zij traden op in de voornaamste Europese steden, als ambassadeur van de stad Gent. Het orkest dat vandaag ziet is de harmonie. Er zijn verschillende kleinere ensembles zoals een Thebaanse trompettengroep, een saxofoonensemble, een klarinettenchoir een New Orleans-Jazzband en een vatenensemble. Ook qua repertoire zijn ze heel divers: er wordt deelgenomen aan hafabra-wedstrijden; ze treden op met vocalisten uit het lichte genre; de originele blaasmuziek wordt niet uit het oog verloren en ook een taptoe kan verzorgd worden. Sedert 1998 staat de harmonie onder muzikale leiding van Patrick De Boeck. Vermeldenswaardig is dat deze maand op 21 september-een openluchtconcert wordt gegeven door de harmonie op het Emiel Braunplein naar aanleiding van 5 jaar lokale politiezone Gent. Dit openluchtconcert waarop u wordt uitgenodigd is geheel gratis.

Zondag 10 september: 10de ARTVELDETAPTOE op de Gentse Vrijdagmarkt vanaf 14.00 uur - gratis toegang !
|