Plietsplets
Elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur: JOHAN TIPT BOEKEN op MENT TV

Foto

CD-ALBUM IN DE KIJKER


Foto

"Natural Woman - a tribute to Carole King"
Sabien Tiels

www.sabientiels.be  


Dit zijn onvergetelijke partners van www.plietsplets.be


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Zoeken in blog


Foto

Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk



Foto

voor wie iets méér wil
02-08-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zomert met een kopje koude soep !

Zongerijpte tomaten, aardbeien, komkommers... Ze zijn op hun lekkerst rauw, bijvoorbeeld in een salade. Maar probeer ze ook eens gepureerd in een fris, gekoeld zomersoepje.


Koude soepen, het is een idee waar velen nog aan moeten wennen. Maar soep is meer dan een dampende kom troost voor de koude winterdagen. 's Zomers smaakt een gekoeld soepje even lekker, en net als bij warme soepen zijn de mogelijkheden legio. Je kunt een koude soep bereiden door de ingrediënten vooraf te koken en nadien te laten afkoelen, of je kunt gewoonweg rauwe ingrediënten mixen.


Deze keer concentreren we ons op zulke 'rauwe' soepen. Tot deze categorie behoren onder meer gazpacho en çaçik. Gazpacho, een Spaanse soep van tomaten en brood, is een klassieker. Caçik, op basis van komkommer, knoflook en yoghurt, is de Turkse versie van de Griekse dipsaus tzatziki.


Een belangrijk verschil met gazpacho is dat aan de Turkse soep yoghurt wordt toegevoegd, een ingrediënt dat de smaak, consistentie en kleur van de soep            aanzienlijk beïnvloedt.                                                                                             ©Tony Le Duc


©Tony Le Duc
Sterker met zuivel

Zonder de toevoeging van zuivel smaken zomersoepen over het algemeen frisser. Ze worden eventueel aangelengd met een scheut water of suikersiroop (voor zoete versies), maar moeten het vooral hebben van de smaak van het hoofdingrediënt. Aromaten dienen alleen om dat hoofdingrediënt te ondersteunen, bijvoorbeeld sinaasappelsap en oranjebloesemwater bij de aardbeien.


Zuivelsoepen kunnen sterkere smaken aan, omdat de toevoeging van romige zuivel die aroma's verlicht. Vandaar de zure room in de combinatie komkommer-avocado met knoflook en jalapeño: tegen het aromatische geweld van de knoflook en de peper zouden de komkommer en avocado alleen niet opgewassen zijn. De zure room zorgt ervoor dat de aromaten getemperd worden, waardoor de zachte smaak van de komkommer en avocado naar voren komt.


Hetzelfde geldt voor de specerijen en yoghurt in de mangovelouté. Het enige waar men rekening mee moet houden bij zuivelsoepen is dat ze tijdens het koelen de neiging hebben om in te dikken. Voeg dus tijdens de bereiding iets meer vocht (siroop, bouillon of water) toe dan je denkt nodig te hebben. Of voeg bij het opdienen ijsblokjes toe aan de soep: terwijl het ijs smelt, wordt de soep aangelengd en blijft ze lekker fris.


©Tony Le Duc
Groentesap als basis

Een derde categorie van zomersoepen zijn de consommés. Voor een warme consommé wordt een bouillon getrokken van aromatische ingrediënten, voor een koude versie gebruikt men een andere methode. Hierbij dient puur groentesap als basis voor de soep.


Dat sap verkrijgt men door groenten (bij voorkeur met een hoog watergehalte, zoals tomaten) te pureren en die puree te laten uitlekken in een neteldoek. Het vrijwel heldere 'groentewater' dat daarbij vrijkomt, heeft een sterk geconcentreerde smaak en kan eventueel geaccentueerd worden met kruiden of andere aromaten.


Omdat zowel gepureerde soepen als consommés een zeer vloeibare consistentie hebben, is het een goed idee om er als garnituur iets krokants bij te geven. Blijf daarbij in de sfeer van het recept : mini-poppadoms bij de mangovelouté, nachos bij de avocadosoep, glaskoekjes met kaneel bij de aardbeiensoep en gefrituurde rijstvermicelli bij de oosters geïnspireerde consommé.

Meer culinaire info vindt U op www.gastronomen.net



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


FIJN OM WETEN


Foto

Foto

Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.


Inhoud blog
  • MIAT wordt Industriemeuseum
  • Zwijntjeskermis komt eraan !!!!! (3-4-5-6 JUNI 2016)
  • De voorbije week GELEZEN EN GOEDGEKEURD
  • John Terra zingt Neil Diamond - nieuw album
  • Gent neemt afscheid van icoon PAUL VLAEMINCK
  • 73-jarige Rob De Nijs op Schlagerfestival 2016
  • Download nu gratis de nieuwe single van Michael Lanzo & Kitana
  • Le Noeud viert 40-jarig bestaan met stuk van Freek Neirynck
  • Toast Literair (Davidsfonds) op 24/1/16
  • "De ontsnapping" op de Gentse Leie
  • Extra voorstellingen 'Piaf, de musical' in Stadsschouwburg Antwerpen
  • FLORALIËN 2016 - van 22/4 tot en met 1/5
  • Trilogie van "BLOCH"-recepten blijft succesvol
  • Charlotte Leysen viert "70 jaar Suske en Wiske" mee!
  • 100 positieve gedachten & complimenten ... voor een spetterende start op 1/9!
  • Uitgeverij Partizaan pakt uit met grote naam uit de jeugdliteratuur
  • Nacht van de Vleermuis op 29/8
  • Martijn Bal nieuwe algemeen directeur Film Fest Gent
  • Ledebergse Feesten en Lichtstoet: het komt eraan (vanaf 21/8)
  • Lissa Lewis pakt uit met debuutalbum en siert affiche schlagerfestival 2016

    PARTNERS van WWW.PLIETSPLETS.BE

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • Breydelham
  • Heikki Verdurme (fotograaf)
  • Uitbureau Gent (tickets)
  • Gent
  • Zinloos geweld
  • Smaak
  • Ambiance
  • Huis van Alijn
  • Aktivia
  • Gastronomie en Toerisme

    Archief per maand
  • 09-2018
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
  • 11--0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs