Verras uw huisgenoten, uw gasten en u zelf met een volledig zelf bereid rood buffet! Of met een geel stoofgerecht, een groene granité of een mousse in drie kleurenlagen. Koken in kleuren is een nieuwe trend en helemaal niet zo moeilijk. Klassieke groenten én nieuwkomers zoals roodloof of gele courgettes bieden hiervoor de ideale wapens.
Verse groenten zijn niet alleen lekker en gezond. Samen met bepaalde specerijen en verse kruiden vormen ze ook de belangrijkste groep basisingrediënten om kleur te brengen op het bord. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Omdat we ook eten met onze ogen, zijn we aan het visuele aspect van een gerecht veel belang gaan hechten. Koken in kleuren kan op meerdere manieren gebeuren. We kunnen alle onderdelen van een gerecht in één kleur of in meerdere tinten van één kleur houden. We kunnen ook zoeken naar een opvallend kleurencontrast, bijvoorbeeld alleen rood of geel als garnituur bij witte vis of een groene coulis van sla en spinazie bij zalm. Nog opvallender is het werken met kleurenlaagjes, bijvoorbeeld in een terrine of een mousse.
Voor dit kleurenspel bieden verse groenten eindeloos veel mogelijkheden. Vooral in tinten geel, groen en rood, maar ook in wit, bruin, oranje en paars. Alleen: hoe behoudt u die kleurintensiteit tijdens de bereiding? Vier belangrijke tips:
- Serveer de groenten, indien mogelijk, rauw
- Geef als kookwijze de voorkeur aan stomen of aan kort blancheren (zodat de groente nog een beetje al dente is)
- Spoel ze na het koken meteen af onder de koudwaterkraan.
- Geef de voorkeur aan groenten met het Flandria-keurmerk: dank zij hun versheid en hun kwaliteits- vereisten tonen die altijd egale, frisse en gave kleuren zonder beschadigingen of rotte plekken.

|