De medewerkers Onthaal & Ceremonieel van de Stad Gent, waaronder de baliemedewerkers in het stadhuis, starten vanaf dinsdag 2 juni 2009 in een nieuwe, elegante en functionele outfit.
Dat werd ontworpen door Le Monde Dumas, een collectief van Gentse mode-ontwerpers. Zij kozen voor hedendaagse kwaliteitsstoffen en een traditioneel ontwerp. Dit zorgt voor een goede verhouding tussen traditie en eigentijdsheid.

De uniformen zijn geïnspireerd op die van het Sabena-personeel uit de jaren 50 en 60 en van de hostesses van Expo 58.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De medewerkers Onthaal & Ceremonieel dragen het huidige klassieke uniform in blauw en wit al sinds het begin van de jaren 90. In de loop der jaren werden enkel details gewijzigd. Zo werd het uniform meer gecentreerd en kunnen de vrouwelijke medewerkers sedert enkele jaren kiezen tussen een rok en een broek.
Het stadsbestuur vond het huidige uniform verouderd. Het oogt niet elegant meer en sluit niet meer aan bij het imago dat de Stad Gent als organisatie wenst uit te stralen. Daarom werd op het budget 2008 van de Dienst Protocol en Logistiek 50.000 euro voorzien voor de aankoop van nieuwe kledij.
Stijlvol, comfortabel en functioneel uniform gezocht
De nieuwe outfit moest zowel kwaliteitsvol, stijlvol, tijdloos, comfortabel en duurzaam zijn, met een technisch perfecte afwerking. Bovendien moet de kledij functioneel zijn om diverse taken te kunnen uitoefenen. Het takenpakket van de medewerkers Onthaal & Ceremonieel is immers zeer divers: het bedelen van de post, het verzekeren van catering tijdens recepties, het klaarzetten en opruimen van zalen en het verzorgen van het onthaal aan de balie van het stadhuis.
De kledij moet elegant en verfijnd zijn, gemaakt met veel zorg en smaak. De kleuren en pasvormen moeten een tijdloos karakter hebben zodat de gebruiker de kledij met plezier draagt. Het uniform moet hedendaags zijn en extra uitstraling geven aan de Stad Gent in het algemeen en aan het stadhuis in het bijzonder.
De Stad Gent schreef een passend bestek uit en vroeg aan 13 leveranciers een offerte. De vraag werd ook overgemaakt aan vzw Fashion Forward, een modeplatform voor ontwerpers in en rond Gent. Fashion Forward maakte de opdracht bekend aan Gentse designers die hiervoor in aanmerking kwamen. De levering van de kledij was voorzien in het voorjaar van 2009.
Le Monde Dumas: eigentijdse kwaliteit met traditioneel dessin
Uiteindelijk waren er 7 ontwerpers/bedrijven die de opdracht wensten uit te voeren. Elke inschrijver moest een monster aanbieden van elk artikel, in een kledingmaat van één van de medewerkers van Onthaal & Ceremonieel. Die werden allemaal beoordeeld door een jury, bestaande uit de bevoegde schepen, Catharina Segers, medewerkers van de Stad Gent en twee externe experten van de afdeling modetechnologie van de Hogeschool Gent.
Op basis van het juryadvies koos het college van burgemeester en schepenen voor Le Monde Dumas. Dit is een collectief van Gentse ontwerpers dat zich toelegt op kleding, muziek en beeld. Le Monde Dumas werd aangebracht via Fashion Forward. Naast kostuums voor theater en film, hebben ze een eigen Le Monde Dumas-collectie. Hun kledinglijn bestaat uit een basiscollectie van tricot, hemden en T-shirts, aangevuld met artisanale, handgemaakte stukken die gebaseerd zijn op oude modellen en patronen.
Voor de nieuwe uniformen van de medewerkers Onthaal & Ceremonieel vond Le Monde Dumas inspiratie bij de uniformen van het Sabena-personeel in de jaren 50 en 60 en bij de maatpakjes van de hostesses op Expo 58. Dit zorgde voor een strakke tijdloze lijn voor vrouwen en mannen.
De keuze viel op een bruin-grijze coolwol (all season) die qua kleur een synthese is van het stadhuis zelf: een mix van hout en natuursteen. Le Monde Dumas vindt het typische blauw-zwart te kil en afstandelijk en dus zeker niet gepast gezien de functie van de dragers.
Het Gentse bestuurlijke logo met de zogenaamde 3 Torens werd subtiel verwerkt op de dassen en in de polos in een Gents petrolblauw en beige.
Met deze combinaties vond Le Monde Dumas de goede verhouding tussen traditie en eigentijdsheid. Ze combineerden kwaliteitsstoffen van nu met een traditioneel ontwerp.
|