Amer Picon ... gewoonweg heerlijk en dorstlessend !
Vandaag gaan we op zoek naar aperitief die garant staat voor een lekkere smaak en dorstlessende kwaliteit.
Vandaar dat we terecht zijn gekomen bij AMER PICON ... genoemd naar Gaeton Picon, de uitvinder van de Amer Picon. 'Amer' betekent trouwens 'bitter'.
In 1837 vond een in België (Philippeville) wonende Fransman het recept voor de Amer Picon (Bittere Picon) uit. In zijn thuisland en in Algerije werd het drankje een groot succes. Maar omdat zijn landgenoten de pure Picon ietwat te zuur vonden, dronken ze het met soda: Picon Punch. De Italianen verfijnden de smaak van de Picon nog wat meer door er een scheutje grenadine bij te doen. Picon Punch is nu nog steeds populairder dan de pure Picon. In Frankrijk wordt Amer Picon ook vaak met bier en een scheut citroensiroop gedronken. Het alcoholpercentage variëert tussen de 18% en 21%.
Picon wordt met blokjes ijs geserveerd.
De grondstof van Picon zijn de Muskat- en Clairettedruiven uit het zuiden van Frankrijk. De druivenmost wordt met alcohol verrijkt waardoor de normale fermentatie onderbroken wordt. Daarna worden de kruidenextracten toegevoegd die de Picon op smaak moeten brengen. Doordat het gistingsproces vroeg genoeg onderbroken wordt, moet er geen bijkomende suiker meer toegevoegd worden. De zoetheid van de Picon komt dus uitsluitend van de druivensuiker die in de most aanwezig is.
Er bestaat de Picon Rouge, Picon Blanc en Picon Dry, terwijl de Curacao-Picon in Frankrijk als degustief wordt gedronken.
|