Vanaf deze week zal U op deze webstek de diverse boekrecensies terugvinden in hun eigenlijke categorie (fictie - non-fictie - toerisme - sport - culinair - muziek - proza en poëzie ...). U bevindt zich nu bij de recensies van enkele nieuwe CULINAIRE uitgaven :
Het eerste boek in deze categorie:
Een bijzonder knap geïllustreerd en goed opgebouwd boek over dat soort voedsel waar we eigenlijk veel te weinig van eten en nochtans een èchte aanrader is om overgewicht en andere gezondheidsperikelen te voorkomen: de VIS. Om over dergelijk thema uit te wijden is het dan ook voor de hand liggend dat de uitgeverij (Van Dishoeck/Unieboek) terecht kwam bij een expert op dat vlak en dat werd ALDO ZILLI. Niet alleen eigenaar van een befaamd restaurant in het Londense Soho maar tevens een regelmatig terugkerende tv-en radiogast èn lesgever van diverse cursussen. In het boek "Vis stap-voor-stap" ontsluiert Zilli alle geheimen rond de bereiding van vis-, schaal- en schelpdieren en zorgt alvast voor een overzichtelijk geheel per soort vis: ronde vis (baars - karper - kabeljauw ...) - platte vis (griet - tarbot - zeetong ...) - vette vis (makreel - paling - zalm ...) - exotische vis (haai - wijting - barracuda ...) en schaal-en weekdieren (garnaal - mosselen - krab - kreeft ...). Naast een demonstratie van het schoonmaken en fileren van de vis, toont Zilli de lezer ook hoe moten worden gesneden en vis wordt gevuld maar ook op welke wijze vispakketjes worden gemaakt. Aangevuld met een groot aantal recepten (waaronder enkele zeer vindingrijke èn verrassende) spreekt dit boek zeker tot de verbeelding. Temeer daar alle soorten vis uit het boek niet alleen informatief aan bod komen, maar ook nog eens met een apart recept worden bedeeld. Voor mensen die graag vis eten of klaarmaken ... een aanrader !
"Vis stap-voor-stap" van Aldo Zilli werd uitgebracht door Van Dishoeck/Unieboek (ISBN90-269-2955-2) en kost 19,50
Een andere uitgave die ernaar streeft de mensheid zo gezond mogelijk door het leven te laten gaan is ontegensprekelijk:
Dit lijvige boek (256 pagina's) omschrijft zichzelf als de meest complete gids over groente en het bereiden van groentegerechten en ik vermoed dat dit wel eens waar zou kunnen zijn. Want Christine Ingram streefde er als auteur niet alleen naar om alle mogelijke informatie over de soorten groente te verzamelen met het oog op een interessante omschrijving, maar zorgde ook voor een groot gedeelte waarin een mix van klassieke en nieuwe recepten elkaar lekker aanvullen. Zo maken we kennis met uien en prei - stengelgroenten (asperges, selderij, venkel ...) - knollen en wortels (aardappelen, rapen, schorseneren ...) - kool en bladgroenten (spinazie, broccoli, koolrabi ...) - peulvruchten en zaden (bonen, erwten, maïs ...) - pompoenen en komkommers (courgette, kalebas ...) - vruchtgroenten (tomaten, paprika's, bakbananen ...) - saladegroenten (witlof, radijs, waterkers ...) en paddestoelen. Per soort worden we geïnformeerd over de geschiedenis, de mogelijke variëteiten, het kopen en bewaren, het voorbereiden/bereiden en uiteraard het serveren. In het tweede deel van dit indrukwekkende naslagwerk kunnen we gewoon gaan experimenteren en het mag gezegd, niet alleen de fotografie maar ook de vakkundige uitleg en de gedetailleerde ingrediëntenlijst maken het de kok-in-spé makkelijk. Al is dit natuurlijk geen waarborg voor een geslaagd menu want daarvoor zijn nog andere kwaliteiten nodig. Maar zelfs voor een beginner is dit boek een handige hulp bij het maken van een gerecht waarin de groente een bijzondere rol speelt (preisoufflé - franse uiensoep - flensjes met gegrilde asperges - patatas bravas - spinazie en drie soorten kaas in filodeeg ....). Niet alleen voor schoolgaande kinderen maar zeker en vast voor de gezonde levensgenieter is deze uitgave een hemels geschenk.
"Alles over groente" werd geschreven door Christine Ingram en is een uitgave van Veltman Uitgevers (ISBN 9059201981). In België wordt dit boek verdeeld door Agora Uitgeverscentrum (Aalst/Erembodegem) en voor 19,95 te vinden in de boekhandel.
|