Liefhebbers van Herman Brood komen zeker aan hun trekken in het boek Rock-n-roll widow van de hand van Rutger Vahl. In dit boek beschrijft de auteur het leven van de allergrootste rocker van Nederland op basis van vele gesprekken met Xandra Brood Jansen die in 1985 met Herman in het huwelijksbootje stapte en hiermee een zeer apart leven tegemoet ging. Het is bewonderenswaardig op welke manier deze toen 29-jarige vrouw zich clusterde aan het icoon dat uiteindelijk ten onder ging aan alle middelen die hij mar kon krijgen in combinatie met een karrevracht aan alcohol. Niettemin blijkt dat zijn zelf gekozen dood op 11 juli 2001 alsnog zeer verrassend was voor haar en hun kinderen.
De manier waarop Xandra hun leven en samenzijn uit de doeken doet heeft mij alleszins meegesleept in het verhaal en boeide van begin tot einde. Aangevuld met enkele unieke fotos uit hun relatie is dit boek door de vlotte schrijfstijl en interessante herinneringen een boeiende kijk op het leven (?) van een koppel in een wereld die voor de meesten van ons ontoegankelijk is. Een wereld waarin ze samen hebben genoten èn afgezien maar waarin de behulpzame rol van Xandra Brood van groot belang mag worden genoemd.
Xandra Brood Rock-n-roll-widow is een uitgave van Nijgh & Van Ditmar en kost 19,99
Het tweede boek dat ik graag even toelicht kreeg de titel: En wat heeft dat met mij te maken. In zowat 300 paginas beschrijft Sacha Batthyany als afstammeling van één van de oudste adellijke families van Hongarije zijn familiegeschiedenis waarin een misdaad in 1945 hem zodanig aantrekt dat hij begint aan een zoektocht doorheen het verleden en het heden. Met zijn grootouders, ouders en zijn tante Margit dewelke een verhalende rol spelen en waarin de auteur heel wat méér komt te weten over de Joden in Oostenrijk en Hongarije en de impact die het verleden nog heeft bij de nog levende generatie. Een meeslepend boek dat heel wat lezers zal ontroeren maar tevens geladen is met een portie spanning dat ervoor zorgt dat alle ingrediënten aanwezig zijn om er een topper van te maken. Ondanks de ver-van-mijn-bed-periode was ik toch geïntrigeerd door de sfeer waarin Batthyany (Zwitser van geboorte) zijn familieverhaal ontdekt en de moed heeft dit op zijn manier neer te pennen. Of hoe een mens in confrontatie met de realiteit alsnog in staat is te overleven.
En wat heeft dat met mij te maken is een uitgave van Hollands Diep en kost 22,50
Het laatste boek van deze week is een roman van Gie Bogaert: Roosevelt. En eerlijk gezegd een ferme meevaller ondanks het feit dat de schrijfstijl niet zomaar kan geklasseerd worden onder een bepaalde noemer. Wie of wat is Roosevelt ? Dat is het uitgangspunt waarmee de lezer geconfronteerd wordt en ik kan alvast verklappen dat de manier waarop Roosevelt alle acteurs uit het verhaal naar voren schuift op een zeer vernuftige wijze wordt aangepakt. Alles speelt zich af op en rond een centraal metropoolplein en beetje bij beetje geraakt de lezer verwant aan die figuren die eigenlijk bijna dagelijks op te merken zijn. Het verhaal kan zich evengoed in de eigen omgeving afspelen en dat maakt het zo levendig. Chapeau aan de auteur die op die manier raffiniteit verweeft met de alledaagsheid van het bestaan. En via literatuurwetenschappers weten we dat Gie zomaar eventjes 276 uur, 5 minuten en 24 seconden schreef en schrapte aan deze roman. En dat voor 206 paginas leesplezier!
Roosevelt is een uitgave van De Bezige Bij en kost 18,90


|