Waarmee scoren de sporthelden aan tafel?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Boeken over gastronomie scoren momentaal hoge ogen. De populaire mobiele kok Piet Huysentruit staat al wekenlang met liefst twee titels in de long list van meest verkochte boeken.. Dus dacht uitgeverij Lannoo Tielt dat er nog een gat in de markt lag en gaf aan een redactie, waar onder meer onze hoofdredacteur/web overste Johan Dhaene de opdracht om eens op de tafel te gaan kijken van sportsterren, meer bepaald beroemde voetballers. Het resultaat werd Scoren aan tafel
De twaalf geselecteerde voetbalgoden zijn niet de minste, namelijk onder ander de voetbaltrainers Michel Preudomme, George Leekens.en Aimé Anthuenis, aloude vedettes Rik Coppens en Paul Van Himst
Wesley Sonck en Moussa Dembele.
Het boek heeft een duidelijk format. Elke figuur wordt telkens kort geïntroduceerd middels een éénvraags interview . Bij sommige ondervraagden leidt dit tot een boeiende en niet zelden emotioneel autobiografietje.
Daarnaast staat de rubriekkolom A la carte, een chronologisch overzicht in de belangrijkste feiten, de eventuele records, trofeeën en andere vereremerkingen van de ballentovenaars.
Op de volgende bladzijden staat een lievelingsgerecht van de sportieve gourmets beschreven maar dan uitgebreid : met een inkopenlijstje, een beschrijving van de bereiding en de presentatie. Deze laatste wordt geïllustreerd door een paginagrote foto van het gerecht. Hier wordt de publicatie een regulier kookboek, ware het niet dat er ook nog een meerwaarde is.
Die wordt geleverd door chefkok Felix Alen die telkens commentaar, tips en/of weetjes schrijft bij de keuze van de gespierde fijnproevers. Alen is ook één van de inleiders van het boek. De andere is Wim Casteleyn, keukenchef bij de Rode Duivels en eigenlijk de initiatiefnemer voor dit culinair experiment op papier en in beeld.
Ik kan me zo voorstellen dat de lezer van dit artikel zo stilaan zijn of haar lipje likt naar al dat lekkers. Om nog wat méér uit te dagen, hierbij enkele titels van bereidingen: Duet van oesterzwammen en kikkerbilletjes (foei!) in looksaus van Jan Ceulemans, Open ravioli met kreeft, zee- en tuingroenten in een bouillon van zeevruchten van Moussa Dembele, Chocoladetaartje met aardbeien pistache en crême brulée van kokosnoot
om er maar enkele te noemen.
Scoren aan tafel sluit af met een aantal korte recepten van de betrokken meesterkoks, de recepten van enkele basissausen en court bouillons. Tenslotte bevat het ook een verklarende tabel van vaktermen uit de gastronomie.
Een op zijn minst origineelboek dat de gourmet of de gourmand bij de voetballiefhebbers dubbel zal boeien.
Het boek kost 24,95 maar weet dat de opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker. Bestellen kan eveneens via de auteur: plietsplets@telenet.be
Freek Neirynck (boekensienjaleur)
|