Peetvader Jef Geeraarts (Baarle/Drongen) is ontegensprekelijk de gang-maker (cest le cas de le dire) in de Gentse misdaadliteratuur, maar ook publicatie octopus Stefan Van Laere waagt zich wel eens aan het genre en sinds enkele jaren is er ook Roel Richelieu Van Londersele. Van hem verscheen eerder de zeer goed onthaalde thriller Onzichtbaar
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De kogel had Guido De Wilde in het voorhoofd getroffen en zich door het schedeldak naar buiten geboord. Genoeg om een lijk van hem te maken. De Wilde leefde nog, in coma.
Zo begint trefzeker (sic) en veelbelovend de nieuwste roman Het laatste lijk van de Gentse auteur met de meest boergondische naam : Roel Richelieu Van Londersele. Bij het brede publiek is de ingeweken Ninoviet bekend als de eerste te kortstondige - stadsdichter van de Arteveldestad.
Van Londersele bekleedt een pertinente plaats in de Gentse literaire wereld van het laatste kwart van de vorige eeuw en het begin van deze. Hij was decennialang hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Koebel (Ontstaan aan de Rijksnormaalschool), publiceerde opgemerkte dichtbundels in de niet hermetische sfeer en kreeg erkenning als schrijver van indringend gedocumenteerde biografische en historische romans.
Het laatste lijk is, zonder schroom vanwege de auteur, een policier. Maar dan wel een literaire polar met een verre van voor de hand liggende en uit de mouw geschudde plot én mét stijl. Londersele (het pseudo pseudoniem waarachter hij schuilgaat voor dit boek) ligt dichter bij Simenon dan bij Aspe.
Zijn speurdersheld Vereecken zal hoogstwaarschijnlijk nooit zoveel verhalen meemaken tenzij ghostwriters onder leiding van de meester in Flanders Expo gelijnd aan tafeltjes gaan zitten en spin offs maken van zijn sterke personage. Nochtans de karakter- en socioresearch is reeds indringend gebeurd.
Over de verhaallijn van een thriller zwijgt de boekenseiner beleefd en respectvol. En de taal, ook een Londerseletroef, die moet de lezer ook maar zelf savoureren. (Taal)spanning is alvast gegarandeert.
Over mijn lijk verscheen bij Manteau (2006) en ligt in de betere boekhandel te wachten op liefhebbers van een ambachtelijk literair genre dat ten onrechte onderschat wordt (17,95 ).

|