Deze keer haalde ik uit mijn rijkgevulde boekenkast 4 nieuwe uitgaven die mij op een bijzondere manier hebben bekoord en die zeker een plaats verdienen in de bibliotheel van elke boekenliefhebber:
Vooreerst selecteerde ik "Dromen over zeeën en rivieren", een roman van Tim Parks wiens schrijfstijl heb leren waarderen met één van zijn vorige romans: "Buiten bereik". Deze keer beschrijft de auteur op een subtiele wijze hoe John James zijn ondertussen overleden vader en antropoloog Albert leert begrijpen. Daarvoor gaat hij naar de begrafenis in Delhi en wordt aldaar niet alleen geconfronteerd met het 'denken' van zijn vader, maar ook met de tradities en de levenswijze van de plaatselijke bevolking. Daar waar Parks in zijn vorige roman de vader zich liet terugtrekken op eenzame hoogten om over de relatie met zijn zoon na te denken, volgt hij deze keer de ups en downs van een zoon die het niet alleen moeilijk krijgt met de realititeit binnen het gezin, maar ook nog eens zijn relatie in vraag ziet stellen. Een schitterend boek dat je niet loslaat en de lezer meeneemt naar een wereld waarin deze zelf op zoek kan gaan naar bepaalde levensbeschouwingen in een niet alledaags kader. Een must voor iedereen die houdt van India en de zoektocht naar een eigen identiteit.
"Dromen over zeeën en rivieren" (Tim Parks) werd uitgebracht door De Arbeiderspers, telt 432 pagina's en kost 23,95
"Het spel van de waanzin" is een intrigerend boek over de gekte in film en theater waarin de fascinatie van kunstenaars voor de wereld van de psychiatrie in kaart wordt gebracht. Het resultaat is dan ook een pareltje met illustraties van kunstwerken en voorwerpen uit tientallen collecties uit binnen-en buitenland en 5 vlot lezende essays waarin de waanzin vanuit diverse perspectieven wordt benaderd. Het boek omschrijft sowieso al een 'actueel' thema waarin de mens zich nog steeds argwanend draait en keert. We maken onder andere kennis met dadïstische wartaal, de nar met de gele zotskap, de genialiteit en de waanzin en Slachtoffers ders samenleving ... een drama in 6 bedrijven dat op 13 en 14 juni 1925 werd opgevoerd in de Minard-Schouwburg (Gent). Tot 12 april loopt ook nog een gelijknamige tentoonstelling in het museum Dr. Guislain (Gent) doch hiervoor verwijs ik naar www.museumdrguislain.be "Het spel van de waanzin" is een uitgave van Roularta Books, bevat 178 pagina's en kost 30
 Wie houdt van een stevige thriller zit goed met "Ik zag jou" van de Nieuw-Zeelandse auteur Julie Parsons. Ondertussen is ze met haar gein verhuisd naar Dublin (Ierland) en precies in die omgeving speelt zich een bloedstollend verhaal af dat mij twee nachten lang heeft kunnen boeien. Liefde, wraak en verzoening springen als kernwoorden uit het boek en zorgen voor een sfeer die de lezer van bij het begin meetroont. De uitspraak "Ik zag jou" speelt dan ook een bijzondere rol in de opeenhoping van overlijdens waarbij sommigen zich de nodige vragen stellen. Niet in het minst door moeders van overleden dochters die de pas gepensioneerde politieman Michael McLoughlin kunnen overtuigen verder onderzoek te doen naar de doodsoorzaak. Elk hoofdstuk groeit telkens weer naar een hoogtepunt waardoor het voor mij moeilijk was het boek even weg te leggen. Aan het verleden kan niet altijd ontsnapt worden en dat wordt perfect in beeld gebracht door de auteur die met dit boek haar eigen stempel zet in de wereld van de thrillerauteurs. Ik kijk al uit naar haar opvolger ... "Ik zag jou" (Julie Parsons) is een uitgave van The House of Books, houdt u 336 pagina's in spanning en kost 17,90.
Eindigen doen we in de culinaire wereld met een zoveelste deel uit "Carnet de cuisine":  Met Piet Huysentruyt als centrale figuur in "Carnet de cuisine" is uitgeverij Lannoo toe aan het zesde deel van deze persoonlijke en succesvolle reeks die Christian Denis, Felix Alen, Geert Van Hecke, Guy Van Cauteren en Pierre Wynants reeds liet voorgaan. Ook deze keer slaagt de auteur erin om een ideale combinatie te maken van hèt levensverhaal van de Piet èn de recepten van zijn vader en moeder. Recepten die Huysentruyt niet alleen op een authentieke wijze naar voren brengt maar deze ook laat vergezellen door een eigentijdse creatie. Aan de hand van talrijke andekdotes en verhalen uit zijn jeugdherinneringen gaat hij dan ook op zoek naar datgene wat hem het meest is bijgebleven en zo maken we bijvoorbeeld kennis met: kalfszwezeriken op mijn communiemenu, vrijdagse stampers, de rituele bouilli, frieten bakken als zijn eerste weekendjob, het nationale gerecht van Congo en zijn oog voor nostalgie. Naast de ouderlijke herinneringen, grasduint Piet ook nog wat in zijn beginjaren als kok met een knipoog naar de Hotelschool Ter Duinen. De ontspannen schrijfstijl van Frank Smedts krijgen nog een meerwaarde door de kleurrijke en indrukwekkende fotografie van Philippe Debeerst. Deze Carnet de cuisine heeft mij alvast de gelegenheid gegeven om de momenteel zeer succesvolle Piet Huysentruyt te zien vanuit een andere invalshoek. En met zo'n vader en moeder kon het niet anders dan lukken ... gastronomie op z'n best. Niet verwonderlijk dat hij met veel goesting leerde koken. "Carnet de Cuisine - Piet Huysentruyt" is een uitgave van Lannoo (Tielt), telt 176 verrukkelijke pagina's en kost 39,95.
|