
Met het gloednieuwe boekje 'Fietsen met een +' kunnen nu ook mensen met een beperking, senioren en ouders met kleine kinderen zorgeloos het Oost-Vlaamse fietsnetwerk verkennen. Het boekje bundelt zes comfortabele fietstrajecten met de nodige voorzieningen, rust- en picknickbanken en toegankelijke restaurants en cafés vlakbij.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Toegankelijkheid is ook dit jaar een belangrijk aandachtspunt in het toeristisch beleid van de provincie Oost-Vlaanderen. 'Ook aan de noden en behoeften van minder mobiele toeristen die hier een dagtrip willen maken of een korte vakantie willen doorbrengen, willen we een antwoord bieden', zegt Eddy Couckuyt, als gedeputeerde bevoegd voor onder meer toerisme en welzijn. 'Aandacht voor toegankelijkheid is niet alleen sociaal van belang, het is door de verdere vergrijzing zelfs een trend. Steeds meer oudere maar nog altijd gezonde en actieve senioren hebben baat bij toegankelijk toerisme, en hun aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Toegankelijkheid is dus zeker een troefkaart om toeristen voor onze regio warm te maken.'
Eind 2011 lanceerde Toerisme Oost-Vlaanderen met de Scheldeland autoroute en 'Wandelen met een +' zijn eerste twee toegankelijkheidsproducten. De Scheldeland autoroute is een grensoverschrijdende route dwars door Scheldeland, met ruime aandacht voor de mogelijkheden en faciliteiten onderweg voor mensen met een beperking. 'Wandelen met een +' bundelt vijf korte wandelroutes speciaal voor mensen met een beperking, ouderen en gezinnen met jonge kinderen en de bijhorende buggy's.
Met 'Fietsen met een +' brengt Toerisme Oost-Vlaanderen nu ook een boekje uit met zes korte en iets langere lussen die iedereen comfortabel kan fietsen, eventueel met aangepaste tweewielers, elektrische fietsen of fietskarren voor de kinderen. Alle routes lopen grotendeels langs verharde of semiverharde wegen en zijn voldoende breed voor aangepaste fietsen of tweewielers met een aanhangsel. Vijf trajecten starten aan (meestal) Provinciale Domeinen: daar kunnen fietsers makkelijk hun wagen parkeren en zijn er meestal ook toegankelijke voorzieningen. Ook langs of dichtbij de trajecten liggen er de nodige voorzieningen, rust- en picknickbanken en toegankelijke restaurants en cafés. Route 6 in de brochure is lus 1 van de Sneukelfietsroute in de Vlaamse Ardennen, een volledig toegankelijke fietsroute aangeduid met zeshoekige bordjes.
De brochure 'Fietsen met een +' kost 3 en is te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen en de diensten voor Toerisme.
Website www.tov.be/toegankelijkheid
Net als de Scheldeland autoroute en 'Wandelen met een +' krijgt ook 'Fietsen met een +' een online verlengstuk in de vorm van de speciale themawebsite www.tov.be/toegankelijkheid. Die bundelt alle details in verband met de toegankelijkheid van de bezienswaardigheden en restaurants/cafés onderweg. Je vindt er ook links naar andere toegankelijke toeristische initiatieven in Oost-Vlaanderen en naar andere informatie die bij je bezoek aan de provincie handig van pas kan komen.
|