Eind vorig jaar stelden Toerisme Oost-Vlaanderen, Horeca Oost-Vlaanderen en Vlaanderen Lekker Land de Bierkaart Vlaamse Ardennen voor aan het publiek in Hotel De Brouwerij in Roborst (Zwalm). De aanwezigen konden er proeven van de acht streekbieren van de Bierkaart, die vanaf die dag wordt aangeboden in 36 deelnemende horecazaken in de Vlaamse Ardennen.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Maak uw keuze uit acht heerlijke streekbieren van de Vlaamse Ardennen
De Vlaamse Ardennen zijn meer dan mooie landschappen en fiets- en wandelroutes. Met een eeuwenlange biertraditie en acht actieve brouwerijen heeft de regio ook een schat aan authentiek vakmanschap te bieden.
Vanaf december kan u een selectie van dit vakmanschap proeven in 36 deelnemende horecazaken in de Vlaamse Ardennen. Zij halen met de Bierkaart Vlaamse Ardennen acht door bierkenners geselecteerde bieren in huis, van abdijbier over Vlaams bruin tot een pittige stout. Zo kunt u na een ontspannende fiets- of wandeltocht uitblazen met een heerlijk streekbier. En als u honger heeft gekregen, biedt de bierkaart u suggesties om de bieren te combineren met de lekkerste gerechten.
De bieren
Cnudde Oudenaarde (Eine) Cnudde Oudenaards bruin Contreras Gavere Valeir Extra De Graal Brakel De Graal Triverius De Ryck Herzele Steenuilke Liefmans Oudenaarde Goudenband Roman Oudenaarde (Mater) Ename Tripel Smisje Oudenaarde (Mater) Smiske Extra Van den Bossche Herzele Buffalo Stout

Over het vakmanschap
U heeft het vast al gemerkt: exotisme is passé, de nieuwe trend is 'lokaal'. De toerist gaat op zoek naar kwaliteit, authenticiteit en vakmanschap, termen die moeiteloos zijn toe te kennen aan streekproducten. Het project 'Proef de Vlaamse Ardennen' wil de stap tussen toerist en product (en producent) verkleinen. In deze eerste realisatie hebben we voor één van de grootste troeven van de Vlaamse Ardennen gekozen: de bieren. Bij de deelnemende horeca in de streek kun je proeven van de regionale bieren, en ontdek je ook het verhaal achter het bier.
Eddy Couckuyt, Gedeputeerde voor Toerisme in Oost-Vlaanderen: "Authenticiteit en beleving, dat komt voorop voor de hedendaagse toerist. Moderne toeristen zoeken naar dat ietsje meer, naar die 'beleving' die een bepaalde bestemming net iets specialer maakt dan een andere. Het letterlijk en figuurlijk kunnen 'proeven' van een regio, met alle zintuigen, hoort daar zeker bij."
Van grote brouwerij tot kleine huisbrouwer, de biertraditie zit de Vlaamse Ardennen in de genen. Generaties lang worden de recepturen en de kruiden- en hopmengelingen doorgegeven van vader op zoon, of, zoals bij brouwerij De Ryck, van moeder op dochter. Dat de Vlaamse Ardennen zo'n uitgebreid aanbod van het gerstennat hebben, is te verklaren door de vele bronnen die er in de regio zijn. Het water is er bovendien sterk ijzer- en calciumhoudend, wat een specifieke smaak aan de bieren geeft.
Logeren?
Ook Toerisme Vlaamse Ardennen zet de bierkaart in de kijker. In een dertigtal logies in de regio krijg je nog tot eind februari bij boeking van een logiesarrangement een Proef de Vlaamse Ardennenpakket. Hierin vindt u twee van de acht bieren, samen met toeristische informatie over de regio.
Over Proef de Vlaamse Ardennen
Het project 'Proef de Vlaamse Ardennen' kadert in de Europese subsidieregeling voor plattelandsontwikkeling LEADER en wil de samenwerking tussen horecaondernemers en producenten van streek- en hoeveproducten bevorderen en toeristen de mogelijkheid te geven om van de streek- en hoeveproducten te genieten. Samen met horecaondernemers en producenten zullen een streekbierenkaart, culinaire fiets- en wandeltochten, verblijfsarrangementen en culinaire evenementen in de loop van 2012 en 2013 uitgewerkt worden. Hierdoor krijgen de Vlaamse Ardennen een toeristische meerwaarde en worden de lokale producten ambassadeurs van de streek. Hoofddoel hierbij is de plaatselijke economie te ondersteunen, dus het project komt zowel producenten als horecaondernemers uit de Vlaamse Ardennen ten goede.
Meer info: www.proefdevlaamseardennen.be
|