In deze rubriek gaan we telkens weer op zoek naar nieuwe uitgaven die ons hebben bereikt en waarvoor we graag wat plaats vrijmaken op deze website. Dankzij de jarenlange samenwerking met diverse uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland biedt dit ons de kans deze opmerkelijke boeken dichter bij onze lezers te brengen.

Vandaag gaan we op zoek naar 3 nieuwe boeken in het gamma van uitgeverij LANNOO (Tielt):
Het eerste boek dat onmiddellijk de aandacht trok is "HONKIE en PONKIE op de maan" van Jac Linders en geïllustreerd door Lie. Dit kinderboek past in het "Lannoo Retro"-genre en zal menig lezer met plezier vervullen. Want zelf deed de cover mij terugdenken aan de eigen kindertijd, een periode waarin deze twee guitige kabouters mijn avonden als ukje méér dan spannend maakten. Tussen 1962 en 1976 kwamen er immers 14 delen uit van deze kabouterserie waarvan er tot op heden twee zijn herdrukt door Lannoo. Deze is er één van en brengt ons naar het Beukenbos alwaar Koning Bom heer en meester is ... al is dit zonder Honkie en Ponkie gerekend. Want deze sloebers zijn altijd in voor een ondeugende streek om het dagelijkse kabouterleven, vervuld met hard werken en plezier zoeken, nog aantrekkelijker te maken. In de 19 hoofdstukken beleven zij de ene na de andere gebeurtenis die gelukkig telkens weer goed aflopen. Al zit een beetje spanning en fantasie in elke bladzijde verscholen en zullen de kinderoortjes snel gevuld worden. Zeker wanneer langzaam maar zeker de donkere avonden deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven en een leuk kabouterverhaal de vredevolle verwachtingen van alle sloebers zonder twijfel zullen inlossen. Dat aan de tekst niet is gesleuteld waardoor deze origineel blijft, is een gelukkige keuze en van de vele illustraties kan je alleen maar goed dromen. Jac Linders, de auteur uit Roosendaal, zal een gelukkig man zijn. Het boek bevat 104 pagina's en kost 16,99 EUR.
Het tweede boek brengt ons eigenlijk al een beetje in de sfeer van de maanden oktober en november, een telkens terugkerende periode waarin een herdenking van WO I centraal staat. Met "Een Vlaamse Viking aan het front" wordt immers ook teruggegrepen naar die tijd en meerbepaald 13 oktober 1914 tot 12 november 1918. Een periode waarin hoofdfiguur Joris Lannoo en zijn vrienden zich als oorlogsvrijwilligers doorheen de vele veldslagen worstelden en waarin zij (en vooral Joris) de grote kloof tussen de Franstalige bevelvoerders en de Vlaamse piotten aan de kaak stelden. Grotendeels omdat de meeste Vlamingen ongeletterd waren en zij op goed geluk de bevelen aanhoorden en alzo de strijd aangingen. Ieder van ons weet wat er achter de linies van de IJzer is gebeurd, maar het verhaal dat over 160 pagina's is gespreid geeft de lezer een nog duidelijker beeld van de aldaar heersende toestanden en de manier waarop de bewustvolle Vlamingen hun oorlog beleefden ... doorheen tranen èn een glimlach. Lannoo en zijn vrienden konden zich dankzij hun humanioraopleiding opwerken tot het officierenkader en hiermee de vele Vlamingen (voornamelijk onderofficieren) ondersteunen waardoor een nieuw soort Vlaamse elite ontstond om de taaltoestanden binnen het Belgische leger intens te volgen ... hetgeen uiteindelijk uitmondde in de oprichting van een studiekring van Vlaamse intellectuelen: de Vikings. Een link naar priester Cyriel Verschaeve (oud-leraar van Lannoo) is dan ook vlug gemaakt. Diezelfde Joris (eigenlijk: Georges) nam tussendoor de drukkerij van zijn vader in Tielt over en bouwde die na 1919 (enkele maanden na zijn thuiskomst) uit tot één van de belangrijkste uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland. Leuk weetje: het logo van de uitgeverij is tot op heden nog steeds een vikingenschip). Auteur Romain Vanlandschoot maakte van zijn kennis van de Vlaamse Beweging en de vele persoonlijke (nog bestaande) documenten van Joris Lannoo gebruik om van dit boek een pareltje te maken. "Een Vlaamse Viking aan het front" kost 17,99 EUR.
Eindigen doen we deze keer met een kookboek waarin je alles te weten komt om zelf heerlijke desserts te maken: "Basic Patisserie". Het mag duidelijk zijn dat er vandaag de dag bijna dagelijks kookboeken worden uitgegeven en dat liefhebbers het bijzonder moeilijk hebben om hierin een (juiste) keuze te maken. Maar met dit boek mag ik u geruststellen want alleen al de schitterende fotografie van Lennert Deprettere zorgt voor een watertandgevoel bij elk gerecht dat door auteur Christophe Declercq wordt beschreven. Als banketleraar staat hij natuurlijk aan de bron, maar je moet het dan ook nog maar eens op een duidelijke en handige manier op papier kunnen zetten. Meer dan 45 recepten passeren de revue, netjes verdeeld over enkele hoofdstukken: cakes - drooggebak - bladerdeeg - koude puddingen - boterroomgebak - desserts - koekjes - sausen - decoraties met chocolade en suiker èn basisrecepten. Zeg maar: van muffins en miserable, over sinaasappeltaartje en champagnemousse met aardbeiencoulis, tot kletskoppen, frangipane en suikerspin. Ieder recept met aanduiding van benodigdheden, de bereiding èn een tip ... aangevuld met werkfoto's zodat het ook voor leken (zoals ik mezelf wel zie) een haalbare kaart lijkt. Mijn dochter zocht en vond reeds enkele smakelijke recepten die aan mijn nieuwsgierige ogen en smaakpapillen werden toevertrouwd en ik moet zeggen: missie compleet geslaagd. Een must voor iedereen die graag eens de keuken induikt om te zorgen voor een verrassend dessert of tussendoortje. "Basic Patisserie" telt 160 pagina's en kost 19,99 EUR.
Het weekend kan niet meer stuk ... met één van deze boeken in uw directe omgeving !
|