Op zondag 29 juni wordt de 109de editie van het Belgisch Kampioenschap wielrennen verreden in het reeds zomers getinte Knokke-Heist. Alle ogen zullen uiteraard gericht worden op de prestaties van Tom Boonen ... maar mijn ogen stonden de voorbije dagen scherp voor het boek "De Tricolore Trui" dat werd uitgegeven door Pinguin Productions i.s.m. Lannoo (Tielt).

Een parel voor iedereen die een passie heeft voor het wielrennen en dat is zeker niet overdreven. Niet voor niets werden Herman Laitem en Jozef Hamels ingezet om de opdracht tot een goed einde te brengen, want beiden zijn niet alleen geboeid door de wielrennerij maar tevens kenners op dat gebied, waardoor de uitgave een waardevolle uitbreiding is voor het reeds bestaande repertorium over de Belgische driekleur.
Het spreekt eigenlijk voor zich dat dit boek een ongebreidelde schat aan foto's bevat, gaande van de wedstrijden met de hoge bi's (zwart-wit) tot en met het overwinningsgebaar van Stijn Devolder in Ronse anno 2007 (kleur). De auteurs kozen er immers voor om inhoudelijk alles te vervatten in 8 hoofdstukken met telkens een knipoog naar een welbepaalde periode.
Zo wordt de periode 1882-1893 omschreven als 'het vélocepaard in opmars' met namen als Emile Van Berendonck (die de 3 km in Mons uitreed in 6'40"" en hiermee BK werd), Emile Sweron en Emile De Beukelaer (of hoe zo'n voornaam toen garant stond voor succes). De periode 1894-1914 wordt dan weer gekenmerkt als een koers met hindernissen (Leon Houa, Henri Luyten, Henri Bertrand en Arthur Vanderstuyft) terwijl 1915-1918 wordt samengevat onder de titel: "De Groote Oorlog". Het Interbellum krijgt 1919-1939 aangemeten waarbij mannen als Jules Vanhevel, Rene Vermandel en Jozef Wauters het beste van zichzelf gaven, maar 1940-1944 was dan weer de tijd met 'opnieuw' een bezetting. Gelukkig heeft het hoofdstuk dat 1945-1964 beschrijft een internationaal uitgangspunt en komen o.a. Rik Van Steenbergen, Emile Masson Jr, Achille Buysse en Rik van Looy om de hoek loeren. De twee laatste hoofdstukken beschrijven de nationale kampioenschappen van 1965-1987 (Familiebedrijven aan zet) en 1988-2007 (Globalisering) en dan zitten we eigenlijk al grotendeels bij de kampioenen die momenteel nog steeds over ieders lippen gaan. De vorige 108 edities waren goed voor 88 verschillende winnaars ... en van iedere winnaar èn kampioenschap wordt u méér dan voldoende geïnformeerd in dit boek. Ik heb ècht genoten van deze uitgave dewelke mij overtuigt om zondag nog eens in de zetel neer te ploffen voor de rechtstreekse uitzending van het BK of mij doet vertrekken in de vroege ochtend richting Knokke, want 't is zondag èn ze voorspellen goed weer.
Feit is dat "De Tricolore Trui" eindigt met 125 jaar Belgische Kampioenschappen in cijfers, maar wie het boek doorneemt en stilstaat bij de talrijke foto's en de makkelijk te lezen teksten (biografie, in de marge, wedstrijdverslag, palmares ...) zal zonder enig probleem deze cijfers al van buiten kennen. Opdracht geslaagd ....
Het boek "De Tricolore Trui" is geschreven door Herman Laitem en Jozef Hamels en een uitgave van Pinguin Productions i.s.m. Lannoo (Tielt). Echte wielerliefhebbers zullen dan ook graag 39,95 euro neertellen en hiermee hun bibliotheek ontegensprekelijk verrijken.
Bijkomende info op www.lannoo.be en www.pinguinproductions.be
|