Deze (on)regelmatige rubriek verzorgd door Freek Neirynck ambieert geen recensiekolom te zijn, maar zoals de titel het zelf zegt: een seinpaal voor geïnteresseerde en potentiële lezers.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Prachtig fotoboek over Museum Schone Kunsten
De Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten (gesticht in 1897) gaven een leerrijk boek uit naar aanleiding van de heropening, na een volle vier jaren restauratie, van de instelling, waar recentelijk nog de erg boeiende en zeer druk bezochte tentoonstelling British Vision liep, een degelijk overzicht van de plastische kunsten in GB.
Het in eerste instantie foto boek brengt het verhaal van dit aloude Gentse Museum, naar een ontwerp van architect Charles Van Rysselberghe, die een voor die tijd bijzonder progressieve tentoonstellingsruimte ontwierp die de tijd doorstond en nu nog ervaren wordt als een actuele en polyvalente espace voor het exposeren van Moderne Kunst.

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten is ouder dan het Koninkrijk België. Het werd in 1798, door de Franse overheid opgestart als Musée du Département de l Escaut, om de in beslag genomen kunstwerken, die niet meteen door de bezetter werden gedeporteerd, in onder te brengen.
Charles Van Rysselberghe koos in 1998 voor een grondplan in kruisvorm en voor een inplanting in het Citadelpark. In zijn eerste concept was al de hemicyclus (de bekende open en ronde ruimte) aan de Hofbouwlaan voorzien en ook de ingenieuze oplossing voor de acht daarrond liggende zalen in de vorm van overkoepelende rotondes met doorgangen in elk van de hoeken. Dat garandeerde tot op vandaag een niet te onderschatten optimalisering in tentoonstellingsvolume.
Het boek Museum voor Schone Kunsten Gent/Museum of Fine Arts Ghent (196 bladzijden) van curator Robert Hoozee, verscheen in een tweetalige (Nederlands/Engels) versie en bevat behalve de oorsponkelijke bouwplannen ook verhelderende fotos van ondermeer Kristien Daem, Ronny Heirman en Dirk Pauwels
Het kan bekomen worden in de stadswinkel aan het Woodrow Wilsonplein en via www.mskgent.be of museum.msk@gent.be en kost 20 .
Freek Neirynck (sienjaleur)
|