Freek Neirynck zorgt met grote regelmaat voor 'boekensienjalementen' met een eigen kijk
voor wie iets méér wil
07-03-2011
HOP HOP HOP ...
Het seizoen van de hopscheuten komt eraan!
Hopscheuten, ook wel hopkeesten genoemd, zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Vroeger waren ze slechts een bijproduct van de hopteelt, vandaag hebben ze de status van 's werelds meest exclusieve en duurste groente. De scheuten worden wel eens vergeleken met asperges, schorseneren of zelfs sojascheuten. Maar elke vergelijking loopt mank. Gerenommeerde chefs bestempelen de scheuten als 'uniek'. De bereidingswijze verschilt van chef tot chef, maar de smaak is steeds even exclusief. Deze culinaire delicatesse wordt tijdens het korte hopscheutenseizoen door de betere horecazaken in de hopregio's geserveerd.
Nog nooit geproefd van de befaamde hopscheuten? Laat deze gelegenheid dan niet aan je voorbij gaan! Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land Poperinge en Affligem organiseren namelijk tal van activiteiten die je laten proeven van deze lekkernij.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Poperinge - hopscheutenfestival en hopscheutenhappening
Hopscheuten, de jonge uitlopers van de hopplant, zijn een ware delicatesse. Zowel de warme als koude bereidingen van het Poperingse witte goud kunnen lekkerbekken bekoren. Tijdens ons jaarlijks Hopscheutenfestival van 1 maart tot 15 april serveren Poperingse toprestaurants exquise suggesties bereid met hopscheuten.
Van 19 tot 27 maart 2011: Hopscheuten zien, proeven en genieten tijdens de Hopscheutenhappening.
Ook in Affligem valt er op hopvlak heel wat te beleven: wat dacht je van een kookworkshop met Affligemse lekkernijen, een open atelier in restaurant Anobesia bij topchef Geert Gheysels, een hopkeestenmenu in een Affligems restaurant of hopkeestenwandelingen met een demonstratie van de hopkeestenoogst?
Nog meer ideeën om je weekend (h)op smaak te brengen vind je in de brochure van Toerisme Affligem op http://www.toerismeaffligem.be
Noteer alvast de volgende data in je agenda:
Hopkeestenweekend: zaterdag 19 en zondag 20 maart,
vanaf dan hopkeestenmenu's in de Affligemse restaurants
Kookworkshops: 17 en 23 maart, 7 april
Reacties op bericht (0)
FIJN OM WETEN
Ik kan best mezelf voorstellen als Johan Dhaene, een bezige bij uit Evergem (sedert 1/9/2008) met een prachtige vrouw en 3 schitterende kinderen. Ik was méér dan 25 jaar actief als radiomaker bij de Gentse radio's PLUS en ROELAND en kreeg voor diverse inspanningen op dat vlak een plaatsje in de Orde van de O'De Flander, kreeg de titel van Ambassadeur van de Westhoek door gouverneur Paul Breyne en was in 2004 laureaat van de Orde van de Gentse Draak omwille van de blijvende promotie voor het Vlaamse lied. Tegenwoordig kan je mij zeker nog eens ontmoeten als gelegenheidspresentator en zag op 25/8/2008 mijn "eerste" (?) boek "Scoren aan Tafel" (samen met Felix Alen, Wim Casteleyn en fotograaf Heikki Verdurme) verschijnen bij uitgeverij Lannoo. Sinds juli 2020 verzorg ik elke dinsdag tussen 11.30 en 12.00 uur de boekentips op MENT TV. Deze webstek ligt in het verlengde van dit alles.