vorig jaar voldoende ingeënt (reiskliniek uz-gent); alhoewel niet verplicht, wordt het toch aangeraden: de traditionele dtp (difterie, tetanos, polio), hepatitis a en b, japanse encephalitis en typhus...alles samen zowat 350 (er is geen tegemoetkoming van ziekenfonds) tegen malaria bestaat geen inenting, wel (dure) pillen (bv malarone) die ik nog nooit mee had ! ik reis in het droge seizoen en dan is er al minder gevaar, en trouwens de 's avonds actieve muggen zijn niet allemaal malaria-muggen; wat in z-o-azië ook kan toeslaan is dengue of knokkelkoorts, tijdens de dag overgedragen door de dengue-mug.
foto: paalhut aan de mekong, don khon (zuid-laos): om 18.30 u is het donker en er brandt nog 'n peertje tot 20 u (elektriciteit voorzien door centrale generator); vanaf dan is het pikdonker en....je wordt nog uit de nood geholpen met een olielampje !
Reacties op bericht (1)
25-11-2009
Hallo
Dag Wilfried,
Interessant je wedervaren te lezen. Je spreekt in je blog van de gezondheidsrisico's in ZO Azië. Dengue is niet denkbeeldig hoor. Mijn dochter Astrid (reeds meer dan 8 jaar actief in humanitaire hulpverlening in allerlei risicovolle gebieden) was in Juni in Birma en kreeg daar op het einde van haar verblijf dengue. Ze was er behoorlijk ziek van: vooral de zeer sterke daling van de bloedplaatjes waren een groot risico (interne bloedingen). Ze voelde zich ook zeer moe en lusteloos, had gewrichtspijnen enz. Haar ngo beval de onmiddellijke overbrenging naar ziekenhuis (zeer goed) in Bangkok, waar het toch enkele dagen duurde voor die bloedplaatjes weer toenamen. Na verplichte terugkeer naar Europa en enkele weken herstel is ze weer in orde. Dus goed insmeren met DEET waar nodig want de muggen steken ook overdag (geen medicatie mogelijk). Nog een prettige en veilige reis, Bea