Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
14-01-2010
Omelet met aardappel en ui
Omelet met aardappel en ui
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
2 grote aardappelen in blokjes van 1,5 cm
2 middelgrote uien, gesnipperd
4 eieren
mespunt mild paprikapoeder
1 eetlepel olijfolie, extra
Werkwijze
Verhit olie in middelgrote pan met dikke bodem; voeg aardappelen en
uien toe. Bak op matig vuur tot ze goudbruin zijn en goed met olie zijn
bedekt. Zet het vuur lager, dek de pan af en bak 5-6 minuten onder af
en toe roeren tot de aardappelen gaar zijn. Haal aardappelen en uit de
pan. Op keukenpapier laten uitlekken. Klop in een kom eieren en
paprikapoeder schuimig: roer er voorzichtig het aardappelmengsel door.
Verhit extra olijfolie in een schone pan. Voeg het eimengsel toe; op
matig vuur afgedekt 15-20 minuten bakken tot het mengsel is gestold.
Ten slotte onder een hete grill goudbruin bakken.
Serveer warm of koud, in puntjes, met een salade
Opmerking van Sonja:
Dit recept vind ik erg lekker. Het is snel klaar, maar je hebt wel een goede maaltijd.
4 kabeljauwfilets à 150 gram
1 kilo aardappelen
zout en peper
150 gram groene olijven zonder pit
3 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
500 gram gesneden prei
1,5 dl halfvolle melk
Werkwijze:
Kook de aardappelen met wat zout in ca. 20 minuten gaar, giet ze af en
stamp ze fijn*. Snijd ondertussen de olijven in dunne plakjes en
snipper de knoflook. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Verhit 3 eetlepels olie in een ruime koekenpan en bak hierin de
knoflook op laag vuur ca. 2 minuten. Voeg de preiringen toe en laat
deze op matig vuur in ca. 5 minuten zacht en gaar worden.
Voeg het preimengsel, de olijven, de melk en peper en zout naar smaak
toe aan de aardappelen en warm de stamppot ca. 3 minuten op laag vuur
zachtjes door.
Bestrijk de kabeljauwfilets en het grillrooster met wat olie en
laat de filets onder de hete grill in ca. 6 minuten gaar worden.
Tussentijds eenmaal keren. Bestrooi de filets daarna naar smaak met wat
peper en zout. Schep de prei- olijvenstamppot op 4 diepe borden en leg
de gegrilde kabeljauwfilets erop.
* In plaats van gekookte aardappelen kunt u ook een zak kant-en-klare aardappelpuree (diepvries) gebruiken.
Snijd de ananasringen of de appels in stukjes. Snijd ook de kaas in
blokjes. Was de sla goed. Klop een dressing van olie, mosterd,
ananassap, zout en peper. Meng de sla met de ananasblokjes of de
stukjes appel, walnoten, rozijnen en kaas door elkaar. Sprenkel
vervolgens de dressing over de salade.
Serveer er 2 geroosterde volkoren sneetjes bij.
Bevat per portie (250 gram): 275 kcal, exclusief aardappelen/rijst/brood
Kook de rijst volgens bereidingswijze op de verpakking en laat
afkoelen. Was de tomaten, snijd het kapje eraf en hol ze uit
(vruchtvlees bewaren!). Bestrooi ze binnenin met een snufje zout en
laat ze uitlekken in een vergiet. Hak het vruchtvlees fijn en meng met
de oregano, marjolein, gehakte munt, peterselie en olie door de rijst.
Roer de kippenbouillon erdoor en kook het 10 minuten op vol vermogen in
de magnetron, met deksel. Zet de tomaten dan in een ingevette
magnetronschaal, vul ze met de rijst en kook ze nog 10 minuten op vol
vermogen in de magnetron, zonder deksel. Voeg naar eigen smaak peper
toe.
Zowel koud als warm te serveren.
Was de boontjes en kook ze beetgaar in water met een beetje zout. Snijd
ze vervolgens in kleine stukjes (ca. 0,5 cm). Pel de tomaten, ontpit ze
en snijd het vruchtvlees in blokjes (ca. 0,5 cm). Maar de radijsjes
schoon en rasp ze fijn. Snijd de kaas in kleine blokjes en meng deze
met de tomaatblokjes, geraspte radijsjes en de boontjes. Breng op smaak
met peper en zout. Snij het stokbrood open en laat het even kleuren
onder de grill. Bestrijk deze vervolgens met het kaas-groentemengsel en
garneer met een blaadje basilicum.
Snijd de kipfilet in stukjes en de paprika's in reepjes, snipper de ui
en de knoflook. Bestrooi de kipstukjes met zout en peper en bak ze in
de boter lichtbruin. Voeg de ui en knoflook toe en laat die even
meebakken. Strooi er kerriepoeder overheen en voeg de paprika toe. Laat
ze zachtjes meebakken en zorg dat het vrijkomende vocht zoveel mogelijk
verdampt. Doe het mengsel daarna in een beboterde ovenschaal. Maak de
aardappelpuree met kaas volgens de aanwijzingen op het pak. Schep de
puree op het kip- kerriemengsel en leg de schijven ananas erop.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 225° C en laat het gerecht in ca. 25 minuten lichtbruin worden.
Variatietips: 1. Gebruik in plaats van paprika champignons (in
vieren gesneden) of stukjes ananas. 2. Voeg 100 gram garnalen toe aan
de kipfilet. 3. Voeg tijdens het bakken nog wat uitgeperste knoflook
toe. 4. Het is wat meer werk, maar zelfgemaakte aardappelpuree met een
zakje geraspte 30+ kaas erdoor, maakt het gerecht nog lekkerder.
2 blikjes tonijn in water (200 gr. per blikje)
1 gele paprika
3 tomaten
1/2 bosje peterselie
1 ui
2 teentjes knoflook
500 gram spaghetti (ongekookt)
2 eetlepels olijfolie
zout, peper
Werkwijze:
De spaghetti beetgaar koken. Ondertussen de paprika wassen, in vieren
snijden, de zaadlijsten verwijderen en in kleine stukjes snijden. De
tomaten wassen en in heel kleine blokjes snijden. De peterselie wassen
en kleinsnijden. De ui en knoflook pellen en fijnsnijden. De olie
verwarmen in de pan en daarin de paprika, ui en knoflook al roerende
bakken. De peterselie en tomaten toevoegen. Alles ca. 8 minuten laten
pruttelen.
Het vocht van de tonijn afgieten, door de saus roeren en warm
laten worden. Op smaak brengen met zout en peper. Spaghetti in een
vergiet laten uitlekken, met de saus mengen en direct opdienen. Zo
simpel, zo lekker!
Kabeljauw met groente in zoetzure saus
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
600 gram diepvrieskabeljauw (Dit gerecht is met verschillende soorten vis te bereiden)
1 ui
1 winterswortel
1 prei
1 stengel bleekselderij
1 blikje ananas op eigen sap
3 eetlepels maïzena
3 eetlepels olie
1 teentje knoflook
1 blikje tomatenstukjes (netto 400 gram)
2 theelepels bouillonpoeder
ketjap manis
sambal oelek
2 eetlepels fijngehakte bieslook.
Werkwijze:
Laat de kabeljauwfilet ontdooien. Maak de groenten schoon. Snijd de ui
in halve ringen en de wortel, prei en bleekselderij in plakjes. Giet de
ananas af, bewaar het sap. Snijd de ananas in blokjes. Hak de gember
fijn. Halveer de stukken vis en wentel ze door de maïzena. Verhit de
olie in een wok of hapjespan. Bak de stukken vis mooi bruin. Leg ze op
een bord. Roerbak de groenten circa 4 minuten. Voeg de tomatenstukjes
met vocht, de ananas met vocht, gember en het bouillonpoeder toe. Breng
het geheel aan de kook. Leg de stukken kabeljauw erin en laat het
gerecht nog circa 3 minuten zachtjes sudderen. Voeg de ketjap en sambal
naar smaak toe.
Snijd het stokbrood open en besmeer het met halvarine. Beleg het
stokbrood daarna met de gesneden ijsbergsla en verdeel de tartaar
hierover. Besmeer de tartaar met pesto en breng op smaak met zout en
royaal versgemalen peper. Garneer het geheel met gesnipperde ui.
Tip: Voor de liefhebbers is er niets op tegen om nog een gesnipperd, of uitgepest,
teentje knoflook toe te voegen.
Verwarm de oven voor op 220 C.
De ongeschilde appelen uitboren en aan de buitenkant, niet te dun, met
halvarine besmeren. Doe wat zoetstof in een diep bord en wentel de
appelen erdoor. Zet de appelen in een lage, beboterde, ovenschotel en
bak ze ca. 20 minuten midden in de oven.
Was intussen de rozijnen, laat ze uitlekken en roer ze door de appelmoes. Klop het eiwit met 1 eetlepel vanillesuiker stijf.
Vul na de baktijd de holten van de appelen met de appelmoes en
verdeel het stijfgeklopte eiwit erover. Ze de appelen daarna nog 5
minuten in de oven.
1 kilo Chinese kool
2 eetlepels olijfolie
100 gram gepelde garnalen of 150 gram magere hamblokjes
1 stukje prei
1 dl bouillon
2 el ketjap manis
fijngeknipte peterselie
Werkwijze:
Snijd de prei in ringen en snijd kool in stukken.
Verwarm de olie in de wok en fruit hierin de preiringen. Voeg de kool toe en
roerbak de groente enkele minuten. Schenk de bouillon erbij, laat die aan de kook
komen en voeg dan de garnalen/hamblokjes toe. Maak het gerecht op smaak af
met de ketjap. Bestrooi de kool met fijngeknipte peterselie.
Je kan er eventueel 125 gram aardappelen bijnemen.
200 gram magere stukjes rookworst
200 gram mager rookspek in dobbelsteentjes
1 witte kool
2 grote uien
250 gram spruiten
2 preien
aardappelen (naar behoefte) kan ook aardappelpuree zijn
Werkwijze:
Bak eerst het vlees gaar. Kook daarna de gesneden groenten en laat
alles gaar koken. Kook ook intussen de aardappelen gaar. Bak
ondertussen het magere spek in een aparte pan knapperig uit. Als alles
gaar is, het vlees uit de pan halen en de aardappelen en groenten
stampen. Lekker en makkelijk. Je kan eventueel nog magere juspoeder
erbij gebruiken voor nog meer smaak.
250 gram (zilvervlies)rijst
1 middelgrote ui
1 kleine rode, 1 kleine groene en kleine gele paprika
1 vleestomaat (ca. 200 gram)
4 kipfilets (ca. 500 gram)
1 teen knoflook
zout en peper
½ tl paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie
1 bosje peterselie
Werkwijze:
Kook de rijst droog en gaar in water met zout naar smaak volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snipper intussen de ui en snijd de schoongemaakte paprika in reepjes.
Ontvel de tomaat en snijd deze in blokjes. Snijd de kipfilet in grove
stukken en pel de knoflook.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de stukken kip ca. 5 minuten.
Pers dan de knoflook erboven uit en breng het vlees op smaak met
peper, zout en wat paprikapoeder. Smelt de olijfolie in dezelfde pan,
voeg de uisnippers en paprikareepjes toe en bak deze op laag vuur, ca.
5 minuten. Voeg daarna de rijst en tomatenblokjes toe en breng het
geheel op smaak met peper, zout en de rest van het paprikapoeder. Leg
dan de stukken kipfilet erop, doe het deksel op de pan en laat het
geheel in ca. 10 minuten door en door heet en gaar worden. Knip
intussen de gewassen peterselie in een kopje fijn en strooi deze vlak
voor het serveren over het gerecht.
Snijd de bloemkool en kook de bloemkool, in weinig water met wat zout, in 15-20 minuten, net aan gaar.
Fruit intussen de gesnipperde ui lichtbruin in de olijfolie, voeg dan
het gehakt toe en bak het, al roerend met een vork, rul. Voeg daarna de
tomatenpuree, de oregano en de bouillon toe. Laat deze saus nog ca. 10
minuten pruttelen.
Laat de bloemkool uitlekken, schep hem op een (voorverwarmde) schotel en schenk de gehaktsaus erover.
Lekker met 125 gram gebakken aardappelen.
5 grote eieren
200 gram kipfilet
1 zakje tomatensaus
1 teen knoflook
1 tl suiker
0,5 tl mosterd
1 eetlepel ketjap
1 ui
stukje prei
een paar takjes selderij
2 eetlepels olijfolie
Werkwijze:
Hak de kipfilet in kleine blokjes en bak ze goudbruin. Maak de
tomatensaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pers het
teentje knoflook erboven uit en roer dat met de suiker, mosterd en
ketjap door de saus.
Snipper de ui, snijd de prei in dunne ringen en knip de selderij
fijn. Klop de eieren met 2 eetlepels koffiemelk, peper en zout los.
Roer er de ui, de preiringen en selderij door.
Smelt 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en giet er 1/3 van het eimengsel in.
Bak de omelet tot de bovenkant nog wat vochtig is, leg er wat gebakken
kippenblokjes op en vouw de omelet dubbel. Laat hem op een bord glijden en
geef de saus er apart bij.
Lekker met 125 gram rijst.
Kook eerst de rijst gaar op de gebruikelijke manier. Bak de kippen blokjes in wat olijfolie.
Snipper de ui en de teentjes knoflook. Snijd de paprika in reepjes.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snipper de appels. Snijd de
ananasschijven in stukjes.
Laat de olie heet worden en fruit ui, knoflook en paprika hierin een paar minuten.
Maak de kerriesaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Voeg de stukjes appel, de stukjes ananas en de kippenblokjes toe aan het
groentemengsel. Roer alles goed door en laat het gerecht nog ca. 5 minuten
zachtjes pruttelen.
Druk de gekookte rijst in een rijstrand en stort deze op een schaal. Schep het
kerriegerecht erin en bestrooi dit met de geschaafde amandelen.
Lekker met een kant-en-klare Groene Salade.
Kook eerst de rijst op de gebruikelijke manier gaar. Snijd ondertussen
het rundvlees in dobbelsteentjes, bestrooi ze met peper, zout en het
paprikapoeder.Snipper de ui, snijd de courgette in blokjes, pel de
tomaten en snijd ze in stukjes.Verhit de olijfolie en bak hierin de
stukjes vlees snel bruin. Neem ze uit de pan en fruit in het
achtergebleven vet de ui, tomaat en courgette een paar minuten. Voeg
dan de stukjes vlees weer toe en schenk de bouillon er over. Laat alles
ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Geef de rijst er apart bij.
8 dikke plakken à 50 gram gebraden rosbief
1 kilo snijbonen
1 pakje aardappelpuree
1 zakje jachtsaus
50 gram mager rookspek in dobbelsteentjes
Werkwijze:
Kook de snijbonen in ca. 25 minuten gaar. Maak de aardappelpuree volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking, evenals de jachtsaus. Bak het rookspek uit
in een koekenpan en roer ze dan door de jachtsaus.
Schep een toef aardappelpuree op ieder bord, leg er twee plakken rosbief naast
en verdeel de snijbonen over de borden. Schep iets van de saus over het vlees en
geef de rest er apart bij.
Roerbakmie met garnalen of kippenblokjes
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
1 kant-en-klaar bami groentepakket
1 ui
2 tenen knoflook
1 pak roerbakmie à 250 gram (Honig)
2 eetlepels olijfolie
1 pakje roerbakmix à 44 gram (Honig)
1 tl sambal oelek
200 gram Noorse garnalen
4 eetlepels sojasaus
Werkwijze:
Snijd de schoongemaakte bamigroenten, met uitzondering van de taugé, kleiner.
Snipper de ui en knoflook. Kook de roerbakmie volgens de gebruiksaanwijzing op
de verpakking.
Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en fruit hierin de ui ca. 3 minuten.
Voeg de groenten en knoflook toe en roerbak het geheel op hoog vuur ca. 4
minuten. Roer er dan de roerbakmix en sambal door en schep de roerbakmie,
taugé en de garnalen door het groentemengsel. Breng op smaak met de sojasaus.
Lekker met een frisse Salade.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de augurkjes fijn. Verhit de
olijfolie in een koekenpan. Fruit het uitje tot het glazig is. Roer er
direct de augurk en tijm door. Schep de gekookte rijst erdoor en doe
het geheel in een ovenschotel.
Giet de tonijn af en verdeel die over de rijst en bedek de bovenkant van de schotel met Aardappel Anders Knoflook/Kruiden.
Laat de schotel in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar
worden.