Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
28-08-2010
Boerenkool met Gehaktballen in Luikse Saus
Boerenkool met Gehaktballen in Luikse Saus
Ingrediënten: 3 gehaktballen, 1 flinke ui, 500 ml bouillon, 2 eetlepels appelstroop, 75 gram rozijnen, 2 potjes boerenkool, 800 gram vastkokende aardappels, klontje boter, zout,
Aantal personen: 3
Bak 3 gehaktballen rondom bruin in hete boter. Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze apart. Bak in de boter 1 flinke gesnipperde ui tot het goudbruin is. Zet ondertussen op laag vuur de boerenkool op en in koud water met wat zout de aardappels. Voeg bij de ui 500 ml bouillon, 2 eetlepels appelstroop en 75 gram rozijnen toe. Laat de saus aan de kook komen. Zet het vuur lager en leg de gehaktballen terug in de pan. Laat de saus in ongeveer 15 minuten op laag vuur indikken. Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Voeg de boerenkool en een klontje boter toe en stamp het tot een stamppot. Serveer de boerenkool met de gehaktballen en Luikse saus. Eet smakelijk!
400 g halfom gehakt
1 el olie of boter
1 ui, gesnipperd
1 volle tl kerriepoeder
1 ei
4 el paneermeel
zout en versgemalen peper
100 g maïskorrels
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Verwarm de olie of boter in de koekenpan
en fruit de ui met de kerriepoeder in een paar minuten bruin. Kneed het
gehakt met de gefruite ui en de rest van de ingrediënten goed door en
draai er balletjes ter grote van een walnoot van. Leg ze op een
bakplaat en bak ze in circa 15 minuten bruin en gaar. Laat ze afkoelen
en verpak ze in een plastic doosje om mee te nemen naar buiten. Lekker
met zoete chilisaus of ketchup.
100 g oud brood
25 g rozijnen
1 teentje knoflook
300 g rundergehakt
1 eigeel
4 el parmezaan
2 el pecorino romano geraspt
25 g pijnboompitten
1 el gehakte peterselie
olie om te bakken
peper en zout
Week het brood en de rozijnen 5 minuten apart in twee aparte kommetjes water.
Knijp het brood met de hand uit.Hak de knoflook fijn.Doe het gehakt,het
brood,het eigeel,de parmezaan,de pecorino,de uitgelekte rozijnen,de
pijnboompitten,de peterselie,de knoflook,zout en peper in een grote
kom.Meng het met de hand met een homogeen mengsel.Rol balletjes en bak
ze in olie van 200 graden.Laat ze op bakpapier uitlekken en serveer ze
lauwwarm.
500 gr. mager runder gehakt
250 gr. mager varkens gehakt
2 beschuiten
1 losgeklopt ei
2 sneetjes brood
kopje melk
theel. nootmuskaat
theel. zwarte peper
theel zout
wat paneermeel om de balletjes in te rollen
20 gr. boter en 3 eetl. olie om te braden.
Voorbereiding:
Meng alles door elkaar, behalve het paneermeel.
Neem een stukje van het mengsel en bak het even om en om gaar in de koekenpan om te proeven voor zout en/of andere kruiden.
Maak op smaak af en maak 5 even grote ballen.
Rol de ballen door de paneermeel en leg de ballen in een grote braadpan.
Bereiding:
Bak in een stukje boter en olie aan alle kanten bruin, op een middelmatige hitte bron.
Giet een scheutje overgebleven wijn en anders water (half kopje)
Doe de deksel op de pan, en laat de gehaktballen zachtjes gaar worden in ongeveer 20 minuten.
Haal de ballen uit de pan en blus vocht met nog een scheutje water.
Eet smakelijk. Heerlijk koud gesneden op de boterham.
Note.
Je kunt er ook een fijn gesnippert uitje in doen maar ook fijngehakte peterselie. Geeft een lekkere smaak.
Snipper de ui. Doe het gehakt in een kom met de geraspte kaas, de helft
van de uisnippers, peper en zout naar smaak. Pers er 2 knoflooktenen
boven uit, verkruimel het beschuit erboven. Kneed alles goed door
elkaar en vorm er ca. 20 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom
bruin. Voeg dan de rest van de uisnippers toe, pers de laatste
knoflookteen erboven uit en roer de tomatenstukjes met het vocht
erdoor. Laat de gehaktballetjes, met het deksel op de pan, in ca. 15
minuten op laag vuur zachtjes gaar worden. Breng de saus op smaak met
peper en zout, doe ze dan over in een schaal en strooi de peterselie
erover.
Vermeng het gehakt met een verkruimelde beschuit,het ei en breng het
geheel op smaak met peper en sambal.Maak er balletjes van met een
doorsnede van 2 a 3 cm.Verwarm de olijfolie in de pan en bak hierin de
gehaktballetjes bruin.Verwarm vervolgens de chilisaus in een steelpan
en voeg onder goed roeren de kokosmelk,de pindakaas,de ketjaptoe,en
meng dit tot een saus.Voeg de gehaktballetjes bij de saus en laat
ongeveer 10 minuten doorwarmen.Serveer de balletjes met wat munt of
basilicum.Eet hier een lekkere groene salade bij per persoon 110 gram
krielaardappeltjes.
bevat per portie;
circa 321 kcal.
De gehaktballetjes zijn ook smakelijk met nasi of bami.