Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
10-04-2011
Lamskoteletjes met tomaten-tijmsaus op knoflookpuree
Lamskoteletjes met tomaten-tijmsaus op knoflookpuree
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
voor de knoflookpuree:
6 ongepelde teentjes knoflook
6 aardappelen, geschild en in stukken
25 gr. boter of 2 el. olijfolie
150 ml. hete melk
zout
8 lamskoteletjes
zout, versgemalen peper
2 el. olijfolie
100 ml. vleesbouillon (van tablet of uit pot)
200 ml. kookroom
2 el. tomatenpuree
1 el. gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 tl. gedroogd
aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Bak voor de knoflookpuree de ongepelde teentjes knoflook in een droge hete koekenpan en draai ze regelmatig om tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen.
Kook de aardappelen in 15-20 min. gaar. Stroop de velletjes van de knoflook en prak of wrijf de knoflook fijn. Maak van de aardappelen, boter of olie, melk, zout en knoflook een puree en houd deze warm.
Bestrooi de lamskoteletjes met zout en peper. Verhit de olijfolie en bak het vlees 2-3 min. per kant zodat het licht rosé is. Neem het uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie. Giet de bouillon, room, tomatenpuree en tijm al roerend bij het bakvet en laat dit iets inkoken. Schep de puree op een schaal. Leg de lamskoteletjes erop en druppel de saus eromheen. Serveer de rest van de saus er apart bij.
Wijnadvies:
Lam houdt van wijnen met cabernet sauvignon. J.L. Cevenne Cabernet-Syrah, Danie de Wet Cabernet-Merlot, Sunny Mountain Shiraz-Cabernet of klassiek: met Hotel de Ville Bordeaux rouge.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Lamsfiletrolletjes gevuld met citroenfeta
Lamsfiletrolletjes gevuld met citroenfeta
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
600 gr. lamsfiletlapjes
zout, versgemalen peper
100 gr. feta
rasp en sap van ½ geboende citroen
2 el. olijfolie
1 el. boter
1 el. verse tijmblaadjes
cocktailprikkers of rolladetouw
Bereidingswijze:
Bestrooi het vlees rondom met zout en peper en laat staan tot verder gebruik. Maak de feta fijn met een vork en breng op smaak met de citroenrasp, een el. sap en wat grof gemalen peper. Verdeel de feta over de lamsfiletlapjes en rol ze losjes op of klap ze dubbel. Zet ze vast met een prikker of een stukje touw. Verwarm de olie met de boter. Roll de rolletjes door de tijmblaadjes en braad ze op middelhooge stand in ca. 7 min. rondom bruin.
Variaties en tips:
Vervang de lamsfiletlapjes door ongepaneerde varkensschnitzels.
Wijnadvies:
Rode wijn waarin Cabernet Sauvignon een belangrijke rol speelt. Uit Frankrijk komen Château David en Château Brulot in aanmerking. Uit Zuid-Afrika zit Danie de Wet graag aan tafel. en Chili stuurt Qué Más en de wat chiquere Indomita Reserva als afgevaardigde.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
09-04-2011
BAMI
BAMI (4 personen)
====
Ingredienten
------------
500 gr Mie (liefst geimporteerde)
200 gr kippevlees (bv. kipfilet)
100 gr ham
100 gr gepelde garnalen
olie
1 gesnipperde prei
200 gr soepgroente
100 gr tauge
3 eetlepels gesnipperde ui
3 teentjes knoflook
1 a 2 eetlepels ketjap
1 eetlepel bieslook
1 eetlepel gehakte selderij
peper en zout
citroensap
Bereidingswijze
---------------
Kook de Mie zoals op de verpakking wordt aangegeven.
Bak in wat olie de gesnipperde uien goed bruin en knapperig en
laat ze uitlekken op keukenpapier.
Fruit de gesnipperde ui met knoflook en het kippevlees, ham en garnalen.
Voeg er daarna de soepgroente en tauge aan toe en fruit ze tot ze slap zijn.
Werk er omscheppend de GOED uitgelekte mie doorheen tot de gehele massa
door en door warm is.
Maak af met ketjap, citroensap, selderij, bieslook en eventueel zout en peper.
Maak van tevoren een dichtgeklapte omelet van 2 eieren en snij deze met een
scherp mes in ragfijne reepjes.
Dien de bami op in een schaal en garneer de top met de reepjes ei en bestrooi
het met wat gefruite uitjes.
Leg langs de zijkant schijfjes rauwe komkommer of waaiertjes van augurken.
Serveren met atjar tjampoer, picalilly ketjep, ketchup of chilisaus en
partjes citroen.
EET SMAKELIJK
NASI GORENG (4 personen)
===========
Ingredienten
------------
400 gr rijst
400 gr resten van vlees, kip, ham of garnalen
of 500 gr losgebakken gehakt
2 eieren
olie
300 gr groenten (tauge, kool en prei)
of 100 gram tauge en 2 pakjes soepgroente
200 gr fijngesneden uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
1 eetlepel gehakte selderij
1 eetlepel gehakte bieslook
1 of 2 theelepels sambal trasi
1 a 2 eetlepels ketjap
zout
Bereidingswijze
---------------
Kook de rijst zo droog mogelijk.
Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi goreng te bereiden.
Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen.
Men kan ook koude rijst van de vorige dag gebruiken. (zelfs beter)
Bak in wat olie de uien en knoflook tot de uien geel zijn.
Voeg er de diverse restjes (of losgebakken gehakt) aan toe en fruit alles
nog even door.
Bak daarna de groente nog even mee, maar probeer ze knappend te houden.
Werk de het onderste in de pan goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden
de rijst toe tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.
Maak het gerecht af met sambal en ketjap.
Roer er vlak voor het opdienen de selderij en bieslook door.
Maak van tevoren een omelet van 2 eieren, aan beide kanten gebakken
en opgerold.
Laat hem iets afkoelen en snijd hem met een scherp mes in ragfijne reepjes.
Garneer de nasi goreng met deze reepjes omelet en met tot waaiertjes
gesneden augurkjes en zure uitjes.
Serveer er atjar tjampoer, piccalilly, tomaten ketchup en kroepoek oedang bij.
EET SMAKELIJK
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Turkse keuken
Smaak: Zacht en romig
Techniek: N.v.t.
Soort gerecht: Nagerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1/2 liter turkse yoghurt.
250 g aardbeien.
2 sinaasappels.
oranjebloesemwater.
zakje vanillesuiker.
3 el heldere honing.
2 el gepelde ongezouten pistachenoten.
Voorbereiding
Leg een schone theedoek in een vergiet en schep de yoghurt erin.
laat de yoghurt in ong 6 uur uitlekken.
maak aardbeien schoon en halveer de grote.
schil de sinaasappels dik en snij in dunne plakken.
Bereidingswijze
Verdeel de aardbeien en sinaasappel over 4 schaaltjes.
druppel er de oranjebloesemwater over.
schraap de yoghurt uit de doek in een kom en roer de vanillesuiker erdoor.
verdeel de yoghurt over het fruit en lepel de honing erover.
hak de noten grof en strooi ze over de yoghurt.
eetsmakkelijk = afiyet olsun