Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
10-09-2011
Recepten met courgettes
Recepten met courgettes
Courgettes zijn vruchtgroenten en behoren tot dezelfde familie als augurken, meloenen, pompoenen en komkommers. Courgettes zijn een warmteminnende plant die tijdens warme zomerdagen werkelijk een sprint in groei doorzet. Wie de courgette niet tijdig oogst, mist de pointe. Courgettes kenmerken zich door een 'stevige' aanblik en een milde smaak van het vruchtvlees. Vanuit Amerika kwam de courgette in Italië terecht, van waaruit de kennis en de teelt ook bij ons doorbrak.
En ja, courgettes zijn cool voor je gezondheid! Eerst en vooral gaat het (weeral) om een caloriearm product: nauwelijks 13 kcal per 100 gram. Maar een normale portie van zo'n 300 gram levert je wel een belangrijke hoeveelheid vezels en vitamine B9. Beter bekend onder de naam foliumzuur, wordt onder andere genoemd in het kader van de mentale gezondheid. Ook zou foliumzuur preventief werken voor een aantal ernstige aandoeningen bij de foetus. Daarnaast zijn courgettes een belangrijke bron van magnesium en vitamine B1. Om het maximale rendement van deze voedingsrijkdom op te nemen, kun je de courgette best bakken of stomen. Hierbij maken we toch een randbemerking: de courgette lust best vetstoffen en absorbeert die met veel plezier. In die zin is de courgette, net als de aubergine trouwens, een vetspons. Wees dus zuinig met vetstoffen, dan verteert de groente ook gemakkelijker!
Receptjes met courgette
Courgettegratin met sardientjes en aardappelplakjes
Ingrediënten voor 1 persoon
1 courgette
2 tomaten
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 blaadje laurier
1 eetlepel olijfolie
3 sardines (blik)
30 g geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding Was de courgette en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat het vocht eruit trekken gedurende 30 minuten. Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Laat het tomatenvlees met het geperste knoflook, de tijm, de laurier, peper en zout op een zacht vuurtje tot een dikke brij stoven. Laat de sardines uitlekken, dep ze droog en snijd ze in stukjes. Spoel het zout van de courgetteschijfjes en dep ze droog. Bak ze in de olijfolie in een pan met een antiaanbaklaag (2 minuten per zijde) en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schik ze op de bodem van een ovenschaal en kruid ze met een weinig zout en peper. Bedek ze met de tomatenbrij en schik daarbovenop de stukjes sardine. Bestrooi met de geraspte kaas en laat 20 minuten gratineren in een oven van 200 °C.
Hawaïaanse wokschotel
Ingrediënten voor 1 persoon
80 g volle rijst (droog gewogen)
6 diepvriesscampi
1 rode paprika
1 prei
¼ van een courgette
1 schijf ananas (blik)
2 eetlepels maïskorrels
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
1 koffielepel geraspte gember
1 theelepel kurkuma
1 koffielepel sojasaus
peper en zout
Bereiding Kook de volle rijst in gezouten water (ong. 25 minuten). Laat de scampi ontdooien en pel ze (dat gaat gemakkelijk als ze nog half bevroren zijn). Snijd het zwarte darmkanaaltje weg. Maak de paprika en de prei schoon en snijd ze in reepjes, snijd de courgette in blokjes, de ananasschijf in stukjes. Verhit de olie in een wokpan. Voeg de scampi toe zodra de olie begint te walmen. Roerbak ze gedurende 1 minuut en schep ze uit de pan. Roerbak vervolgens de groenten in dezelfde vetstof gedurende 5 minuten. Voeg nu het geperste knoflook, de gember, de kurkuma en de sojasaus toe en laat nog 1 minuut roerbakken. Proef de bereiding en kruid zo nodig bij met peper en zout. Roer tot slot de scampi door de wokschotel en dien meteen op met de rijst.
Kook de asperges beetgaar en houd ze warm. Pel de eieren en meng er de
fijngesneden peterselie door. Bereid de saus door water, azijn en whisky
te mengen in een pan. Voeg de eierdooiers bij het geheel en klop op met
een garde op een zacht vuurtje. Laat de saus dikker worden zonder te
laten koken. Neem de pan van het vuur en voeg de geklaarde boter beetje
bij beetje toe. Breng op smaak met zout en peper en citroensap, Rol de
asperges n de ham en zet ze recht op een bord. Doe het
eier-peterseliemengsel in een glaasje en zet dat naast de asperges op
het bord.
Ingrediënten
16 asperges
4 plakken gegrilde ham
4 hardgekookte eieren 40 gr
fijngesneden peterselie
4 el koud water
1 el witte wijnazijn
1 el whisky
4 eierdooiers
250 gr geklaarde boter sap van een halve citroen
peper en zout
(Een heerlijke spread voor versgebakken brood, uit Kenia)
(Een heerlijke spread voor versgebakken
brood, uit Kenia)
*
8 grote rode paprikas,
*
sap van 4 citroenen,
* 12 teentjes
knoflook,
* 4 theel.
suiker,
* 500 ml.
olijfolie,
* 1 klein
Spaans pepertje,
* 150 gr.
wittebrood zonder korst,
* versgemalen
rode peper,
* 4 theel.
gemalen komijn,
* zout.
* 150 gr.
pecannoten,
De oven op 240
ºC voorverwarmen. De paprikas halveren en zaad en zaadlijsten
verwijderen.De knoflook pellen en in plakjes snijden. Het brood
verkruimelen. De pecannoten roosteren in een droge koekenpan. Was
de Spaanse peper en hak hem fijn. De paprikahelften met de hand
met wat olijfolie insmeren en met de bolle kant naar boven op een
bakplaat leggen. De paprikahelften roosteren tot ze zwart beginnen
te worden. Zodra ze enigzins zijn afgekoeld de velletjes verwijderen
en het vruchtvlees in repen snijden. De paprikahelften met de knoflook,
pecannoten, broodkruim, citroensap, komijn, suiker, gehakte pepertjes
en zout en peper naar smaak in een foodprocessor pureren. De resterende
olijfolie erbij schenken en de motor laten draaien tot een gladde,
glanzende massa ontstaat. Masai mara proeven en met zoveel zout
op smaak brengen tot alle uitgesproken smaken herkenbaar zijn. .Masai
mara is een heerlijke spread voor versgebakken brood, met name roosterboek.
(Voor 6 - 8 personen).
Vijgen met port en geitenkaas
Ingrediënten voor 4 personen
4 verse vijgen
rode port(ruby)
verse geitenkaas
Hulpmiddelen
Grill
Voorbereiding
Was de vijgen
verwijder steeltje en snijd de vijg in vieren, maar niet helemaal door
vouw open en besprenkel met een beetje port
beleg met een stukje geitenkaas
Bereidingswijze
Zet de vijgen 3 min. onder een hete grill
Serveertips
Ipv.port kun je ook balsamico-crème gebruiken