Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
10-04-2011
Lamskoteletjes met tomaten-tijmsaus op knoflookpuree
Lamskoteletjes met tomaten-tijmsaus op knoflookpuree
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
voor de knoflookpuree:
6 ongepelde teentjes knoflook
6 aardappelen, geschild en in stukken
25 gr. boter of 2 el. olijfolie
150 ml. hete melk
zout
8 lamskoteletjes
zout, versgemalen peper
2 el. olijfolie
100 ml. vleesbouillon (van tablet of uit pot)
200 ml. kookroom
2 el. tomatenpuree
1 el. gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 tl. gedroogd
aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Bak voor de knoflookpuree de ongepelde teentjes knoflook in een droge hete koekenpan en draai ze regelmatig om tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen.
Kook de aardappelen in 15-20 min. gaar. Stroop de velletjes van de knoflook en prak of wrijf de knoflook fijn. Maak van de aardappelen, boter of olie, melk, zout en knoflook een puree en houd deze warm.
Bestrooi de lamskoteletjes met zout en peper. Verhit de olijfolie en bak het vlees 2-3 min. per kant zodat het licht rosé is. Neem het uit de pan en houd het warm in aluminiumfolie. Giet de bouillon, room, tomatenpuree en tijm al roerend bij het bakvet en laat dit iets inkoken. Schep de puree op een schaal. Leg de lamskoteletjes erop en druppel de saus eromheen. Serveer de rest van de saus er apart bij.
Wijnadvies:
Lam houdt van wijnen met cabernet sauvignon. J.L. Cevenne Cabernet-Syrah, Danie de Wet Cabernet-Merlot, Sunny Mountain Shiraz-Cabernet of klassiek: met Hotel de Ville Bordeaux rouge.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Lamsfiletrolletjes gevuld met citroenfeta
Lamsfiletrolletjes gevuld met citroenfeta
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
600 gr. lamsfiletlapjes
zout, versgemalen peper
100 gr. feta
rasp en sap van ½ geboende citroen
2 el. olijfolie
1 el. boter
1 el. verse tijmblaadjes
cocktailprikkers of rolladetouw
Bereidingswijze:
Bestrooi het vlees rondom met zout en peper en laat staan tot verder gebruik. Maak de feta fijn met een vork en breng op smaak met de citroenrasp, een el. sap en wat grof gemalen peper. Verdeel de feta over de lamsfiletlapjes en rol ze losjes op of klap ze dubbel. Zet ze vast met een prikker of een stukje touw. Verwarm de olie met de boter. Roll de rolletjes door de tijmblaadjes en braad ze op middelhooge stand in ca. 7 min. rondom bruin.
Variaties en tips:
Vervang de lamsfiletlapjes door ongepaneerde varkensschnitzels.
Wijnadvies:
Rode wijn waarin Cabernet Sauvignon een belangrijke rol speelt. Uit Frankrijk komen Château David en Château Brulot in aanmerking. Uit Zuid-Afrika zit Danie de Wet graag aan tafel. en Chili stuurt Qué Más en de wat chiquere Indomita Reserva als afgevaardigde.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
07-02-2010
Bouillon met.....
Bouillon met.....
[Soort Gerecht: Soep, Bouillon]
Met ei
Ik kan me nog van de wintersportvacanties met mn ouders herinneren dat
we regelmatig het volgende als voorgerecht kregen: Een bord met
heerlijk hete bouillon, waar men net voor het opdienen een rauw ei in
had laten glijden. Dat roerde je dan zelf, terwijl het in de hete
bouillon stolde, door de soep heen.
Heerlijk was dat. De soep moet alleen wel echt heet zijn als je hem
opdient. Ik heb dit nooit ergens anders gekregen dan in Zwitserland.
Lente Bouillon
Een variatie op de klassieke Duitse "Kraftbrühe mit Einlage". Heel feestelijk en vooral lekker.
Dit heb je nodig:
1 liter sterke (groenten-)bouillon
1 glas witte wijn
2 hardgekookte eieren
een paar snedes oud wit brood
3 eetl vers gesneden peterselie
zout en peper naar smaak
Warm de bouillon zachtjes op met de wijn en maak ze op smaak.
Snijd het brood in dobbelsteentjes en rooster ze licht in een droge koekenpan.
Hak de eieren fijn.
Meng het brood met de peterselie en de eierkruimels.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Mimosa Salade
Mimosa Salade
[Soort Gerecht: Salade, Bijgerecht, Voorgerecht]
Frisse Salde met een vleugje lente.
You need:
Zakje gemengde sla
klein blikje (1 persoons) groene erwtjes
bosje lente uitjes, gesnipperd en/of
een paar heel dun gesneden radijsjes
2 eetl amandelsnippers
2 tot 3 hard gekookte eieren, fijngehakt
Gesnipperde fijn tuinkruiden, diepvries of vers
vinaigrette
Meng de sla met de erwten, de uitjes en/of radijsjes, de amandelen en
besprenkel met wat lichte vinaigrette. Strooi de eieren en de kruiden
er over. Heerlijk bij wat licht gegrild vlees of vis.
Serveer met gerookte kip of wat plakken fricandeau voor een smakelijke lunch of voorgerecht.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Eier Zalm Salade
Eier Zalm Salade
[Soort Gerecht: Salade, Voor op Toast/Brood, Snack]
Een feestelijke salade die het het niet alleen goed doet bij de paas
brunch.
Serveer hem in (zweedse) snackcups op een feestje, in een schaaltje bij
de kerst of Paasbrunch, of maak er een lekker voorgerecht van met
knapperig getoastte boterhammen.
6 eieren
100gram gerookte zalm
verse dille
ca 3 el Mayonnaise
ca 1 el Japanse Wasabi-Mayonnaise
Japanse Wasabi Mayonnaise zit in kleine knijpflesjes en is Japanse
mayonnaise met wat wasabi gemengd. Niet zo scherp als de pure wasabi
pasta. Kan je er niet aankomen. Neem dan een extra eetlepel mayonnaise
en een mespuntje wasabi.
Kook je eieren hard. Snijd elk ei in de eiersnijder, draai het een
kwartslag en snijd het ei nog een keer. Zo krijg je snel mooie kleine
stukjes.
Snijd de zalm in reepjes en hak het groen van een paar takjes dille fijn.
Meng alle ingrediënten door elkaar. De salade moet smeuïg zijn, maar nag wel brokkelig.....
Zout en peper toevoegen zal niet meer nodig zijn, dat wordt al voldoende bijgedragen door de zalm en de wasabi.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:recepten voor de feestdagen
Oeufs à la Mayonnaise voor passen
Oeufs à la Mayonnaise
[Soort Gerecht: Voorgerecht, Eiergerecht]
hardgekookte eieren , ca 1,5 per persoon
mayonnaise, ca 2 eetl per persoon
Optioneel:
dikke asperges uit pot
geraspte wortels
sterrekers
gesnipperde peterselie
plakken achterham
vers getoast witbrood
alfalfa
Ik was, toen ik lang geleden nog studeerde, met een vriendin in mijn
knalgroene "koekblik op wielen" (Renaultje 4, mijn eerste liefde qua
auto) aan het rondtrekken in Bretagne. We kwamen ergens een eenvoudig
restaurent tegen waar je omgerekend voor een 10 gulden een menu van de
dag kon krijgen. Wij dus naar binnen.
Het voorgerecht stond heel chique op de kaart als "Oeufs à la
Mayonnaise".
Wij benieuw. Het bleek het makkelijkste en lekkerste voorgerecht dat
ik ooit gegeten heb. Simpelweg hardgekookt ei met mayonnaise (maar wel
een goeie).
Ik maak het zelf wel eens als lunch- of voorgerecht. Maar ik kan het
natuurlijk niet nalaten om er iets van mijzelf aan toe te voegen. Vaak
gebruik ik een zelf gemaakte mayonnaise, of meng een beetje zure room
of yoghurt door pot mayo van een goed merk (dl bv, of miracle whip)
Ik schik bv de halve eieren op een bedje van geraspte wortel of alfalfa
en schep daar dan voorzichtig wat mayonnaise over. Bestrooien met wat
verse peterselie of sterrekers en voila, Je hebt een fris gezond en
heel makkelijk voorafje. Met een paar vers geroosterde, diagonaal
doorgesneden boterhammen ziet het er gelijk heel profi uit.
Gaan we helemaal voor chique? Nou dan schik je eerst wat dikke
asperges uit pot op een bordje, halve eieren er op, wat mayonnaise
saus, evt een beetje peterselie. Daar kan je voor groot publiek mee
voor de dag komen! Met een paar plakken goede ham erbij en vwat verse
toast serveer je in no-time een stevige lunch.
En iedereen maar denken dat je uren moeilijk hebt lopen doen in de keuken