recepten van trudy
Inhoud blog
  • wordt
  • trudy
  • Italiaanse kaastaart
  • Indische bruine bonenschotel
  • Indische zoetzure tomatensaus

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     




    Categorieën
  • 0ven schotels (2)
  • aardappels gerechten (11)
  • Barbecue (0)
  • Bijgerechten (4)
  • brood (15)
  • buitenlands eten (32)
  • Caloriearm (9)
  • eieren (2)
  • fruit (6)
  • fruitshaks (2)
  • gebak/taart/cake (9)
  • gehakt (6)
  • gevogelte (3)
  • groenten (23)
  • hartige taart (2)
  • hollands (6)
  • ijs (1)
  • indisch recepten (3)
  • italiaans (3)
  • kaas gerechten (11)
  • lekker hapjes (19)
  • low budget maal tijden (0)
  • lunch (2)
  • moeder dag recepten (4)
  • nagerechten (6)
  • nassie recepten (0)
  • nieuwe recepten (57)
  • ontbijt (0)
  • paprika''s (2)
  • pasta recepten (11)
  • pizza''s (0)
  • recepten voor de feestdagen (7)
  • rijst (6)
  • roer bak (4)
  • saladen (10)
  • sauzen/marinades (5)
  • soepen (25)
  • sushi (0)
  • turkse (1)
  • turkse recepten (16)
  • uit de oven (1)
  • vegetarisch (2)
  • vis (24)
  • vlees (12)
  • voor gerecht (5)
  • wensjes (1)
  • wild (6)
  • wok gerechten (3)


  • Laatste commentaren
  • Fijn weekend (MIA)
        op Hamburgers met Roomsaus
  • Prima toetje met rijst. (Gratis Kredietkaart)
        op toetje met rijst
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op St.Jacobsvruchten
  • In de keuken (Valerie voor Canvas)
        op LAMSSCHOUDER

  • wel kom bij mij weblog recepten en doe gezellig mee

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    35.gif
    Gedicht: Bewijzen

    Ik wil me niet bewijzen
    waarom zal ik dat doen
    ik hoef me niet verantwoorden,
    ik kan doen wat ik wil
    ik hoef aan niemand wat te vragen,
    waarom dwingen zoveel mensen je daartoe,
    waarom zal ik angst hebben
    een fout te maken
    zijn we niet allemaal mens
    wie zonder fouten is
    werpen de eerste steen,
    mijn angsten werp ik af,
    mijn stress laat ik achter mij
    ik ben ik
    en als je dat niet zou bevallen,
    Dan is daar het gat van de deur.
    35.gif


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouillon met.....

    Bouillon met.....



    [Soort Gerecht: Soep, Bouillon]

    Met ei

    Ik kan me nog van de wintersportvacanties met mn ouders herinneren dat we regelmatig het volgende als voorgerecht kregen: Een bord met heerlijk hete bouillon, waar men net voor het opdienen een rauw ei in had laten glijden. Dat roerde je dan zelf, terwijl het in de hete bouillon stolde, door de soep heen. Heerlijk was dat. De soep moet alleen wel echt heet zijn als je hem opdient. Ik heb dit nooit ergens anders gekregen dan in Zwitserland.

    Lente Bouillon

    Een variatie op de klassieke Duitse "Kraftbrühe mit Einlage". Heel feestelijk en vooral lekker.
    Dit heb je nodig:

    1 liter sterke (groenten-)bouillon
    1 glas witte wijn
    2 hardgekookte eieren
    een paar snedes oud wit brood
    3 eetl vers gesneden peterselie
    zout en peper naar smaak

    Warm de bouillon zachtjes op met de wijn en maak ze op smaak.
    Snijd het brood in dobbelsteentjes en rooster ze licht in een droge koekenpan. Hak de eieren fijn.

    Meng het brood met de peterselie en de eierkruimels.

    Ook Heel lekker met kervel




    07-02-2010, 15:22 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:recepten voor de feestdagen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mimosa Salade

    Mimosa Salade



    [Soort Gerecht: Salade, Bijgerecht, Voorgerecht]

    Frisse Salde met een vleugje lente.

    You need:

    • Zakje gemengde sla
    • klein blikje (1 persoons) groene erwtjes
    • bosje lente uitjes, gesnipperd en/of
    • een paar heel dun gesneden radijsjes
    • 2 eetl amandelsnippers
    • 2 tot 3 hard gekookte eieren, fijngehakt
    • Gesnipperde fijn tuinkruiden, diepvries of vers
    • vinaigrette
    Meng de sla met de erwten, de uitjes en/of radijsjes, de amandelen en besprenkel met wat lichte vinaigrette. Strooi de eieren en de kruiden er over.
    Heerlijk bij wat licht gegrild vlees of vis.

    Serveer met gerookte kip of wat plakken fricandeau voor een smakelijke lunch of voorgerecht.




    07-02-2010, 15:21 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:recepten voor de feestdagen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eier Zalm Salade

    Eier Zalm Salade



    [Soort Gerecht: Salade, Voor op Toast/Brood, Snack]

    Een feestelijke salade die het het niet alleen goed doet bij de paas brunch. Serveer hem in (zweedse) snackcups op een feestje, in een schaaltje bij de kerst of Paasbrunch, of maak er een lekker voorgerecht van met knapperig getoastte boterhammen.
  • 6 eieren
  • 100gram gerookte zalm
  • verse dille
  • ca 3 el Mayonnaise
  • ca 1 el Japanse Wasabi-Mayonnaise

    Japanse Wasabi Mayonnaise zit in kleine knijpflesjes en is Japanse mayonnaise met wat wasabi gemengd. Niet zo scherp als de pure wasabi pasta. Kan je er niet aankomen. Neem dan een extra eetlepel mayonnaise en een mespuntje wasabi.

    Kook je eieren hard. Snijd elk ei in de eiersnijder, draai het een kwartslag en snijd het ei nog een keer. Zo krijg je snel mooie kleine stukjes.
    Snijd de zalm in reepjes en hak het groen van een paar takjes dille fijn.

    Meng alle ingrediënten door elkaar. De salade moet smeuïg zijn, maar nag wel brokkelig.....

    Zout en peper toevoegen zal niet meer nodig zijn, dat wordt al voldoende bijgedragen door de zalm en de wasabi.




  • 07-02-2010, 15:20 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:recepten voor de feestdagen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eier Salade

    Eier Salade



    [Soort Gerecht: Salade, Voor op Toast/Brood, Snack]

    Kook je eieren hard. Snijd elk ei in de eiersnijder, draai het een kwartslag en snijd het ei nog een keer. Zo krijg je snel mooie kleine stukjes.

    Voeg gelijke delen mayonnaise en zure room toe tot het mengsel smeuïg is.

    Voeg gesneden peterselie en bieslook toe.

    Maak de salade op smaak met dijon mosterd, wat citroensap, wat suiker, Kruidenzout (herbamare) en vers gemalen peper.

    wat heerlijke variaties:

    • voeg wat fijn gehakteaugurkjes toe
    • voeg wat champignonplkjes uit blik toe met een scheutje cognac toe.
    • voeg wat kappertjes toe.

    Zo eet je het:

    • Op een sandwich of broodje met wat sla, tomaat, radijsjes of tuinkers.
    • Op een toastje of in een snackcup, gegarneerd met wat tuinkers.
    • Gebruik het als slasaus
    • Hol een paar tomaten uit, vul ze met de salade en serveer ze als lunch of voorgerecht.
    • Serveer als saus bij koude witte asperges.
    • en..........zo uit het bakje!!!!!!!!!!

    {v}




    07-02-2010, 15:19 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:recepten voor de feestdagen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oeufs à la Mayonnaise voor passen

    Oeufs à la Mayonnaise



    [Soort Gerecht: Voorgerecht, Eiergerecht]

    • hardgekookte eieren , ca 1,5 per persoon
    • mayonnaise, ca 2 eetl per persoon
    Optioneel:
    • dikke asperges uit pot
    • geraspte wortels
    • sterrekers
    • gesnipperde peterselie
    • plakken achterham
    • vers getoast witbrood
    • alfalfa

    Ik was, toen ik lang geleden nog studeerde, met een vriendin in mijn knalgroene "koekblik op wielen" (Renaultje 4, mijn eerste liefde qua auto) aan het rondtrekken in Bretagne. We kwamen ergens een eenvoudig restaurent tegen waar je omgerekend voor een 10 gulden een menu van de dag kon krijgen. Wij dus naar binnen. Het voorgerecht stond heel chique op de kaart als "Oeufs à la Mayonnaise".

    Wij benieuw. Het bleek het makkelijkste en lekkerste voorgerecht dat ik ooit gegeten heb. Simpelweg hardgekookt ei met mayonnaise (maar wel een goeie).

    Ik maak het zelf wel eens als lunch- of voorgerecht. Maar ik kan het natuurlijk niet nalaten om er iets van mijzelf aan toe te voegen. Vaak gebruik ik een zelf gemaakte mayonnaise, of meng een beetje zure room of yoghurt door pot mayo van een goed merk (dl bv, of miracle whip) Ik schik bv de halve eieren op een bedje van geraspte wortel of alfalfa en schep daar dan voorzichtig wat mayonnaise over. Bestrooien met wat verse peterselie of sterrekers en voila, Je hebt een fris gezond en heel makkelijk voorafje. Met een paar vers geroosterde, diagonaal doorgesneden boterhammen ziet het er gelijk heel profi uit.

    Gaan we helemaal voor chique? Nou dan schik je eerst wat dikke asperges uit pot op een bordje, halve eieren er op, wat mayonnaise saus, evt een beetje peterselie. Daar kan je voor groot publiek mee voor de dag komen! Met een paar plakken goede ham erbij en vwat verse toast serveer je in no-time een stevige lunch.

    En iedereen maar denken dat je uren moeilijk hebt lopen doen in de keuken

    Eet smakelijk en geniet er van




    07-02-2010, 15:18 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:recepten voor de feestdagen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelle Linzensoep

    Snelle Linzensoep



    [Soort Gerecht: Snelle soep]

  • 1 blikje bonduelle linzen
  • ca 100 gram gesneden ui
  • ca 100 gram spekblokjes
  • 1 zonnatura bouillonblok
  • ca 1 liter water

    kruiden:

  • peper naar smaak
  • pas op met zout want het spek en het bouillonblokje zijn al zout zat
  • lavas, verse peterselie

    optioneel

  • een rest gekookte aardappel en/of
  • wat geraspte wortel en/of
  • handje soepgroente en/of
  • wat stukken tomaat
  • etc etc

    Doe de linzen in een vergiet en spoel ze even af en laat ze uitlekken. BAk ondertussen de spekblokjes met de uien. Voeg als de blokje beginnen te bruinen de linzen toe. Roer even lekker door en doe er dan het water het bouillonblok en de lavas bij en eventueel de rauwe groente.

    Laat even lekker pruttelen. Dan mag evt de aardappel er bij en maak je de soep fijn met de staafmixer. Maak op smaak met peper en wat vers gesneden peterselie.




  • 07-02-2010, 15:13 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frisse Tomatensoep

    Frisse Tomatensoep



    [Soort Gerecht: Soep, Supersnel]

    Dit is een makkelijke soep voor als je plotseling gasten krijgt. Je moet dan wel een paar dingen in de (ijs)kast hebben staan: ONTVELDE TOMATEN in blik of een pak kant en klaar DOORGEDRAAIDE TOMATEN (pommodori passati), versgesneden of diepvries PETERSELIE en BIESLOOK, CREME FRAICHE+ SLAGROOM, of wat magerder is UMER of een combinatie van magere yoghurt en slagroom.

    Ontvelde tomaten door de passe vite draaien. Doe de tomatenbrij in de pan en verwarm deze. Evt met water verdunnen tot juiste dikte verkregen is. Klop de slagroom met wat suiker en roer de zure room erdoor. Roer de helft van het roommengsel, of als je voor de magere variant kiest het yoghurt mengsel of de umer door de soep. Maak op smaak met wat zout en peper en evt nog wat suiker als de soep te rins is. Serveer in bord met in het midden een dot van het restant roommengsel en daarop een lepel groene kruiden. Heel lekker met croutons, crostini of knoflookbrood. 's-Zomers ook heel goed als koude soep te eten.




    07-02-2010, 15:12 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensoep in een wip

    Tomatensoep in een wip



    [Soort Gerecht: Soep, Supersnel]

    Dit heb je nodig:
    • 1 ltr groente bouillon(Zonnatura, 2 blokjes)
    • 500 gr verse worst
    • 1 pak gezeefde tomaten
    • 4 eetl fijn gesneden bieslook en/of peterselie (diepvries)
    • 200-250 ml kookroom of zure room
    • (kruiden)zout, peper uit de molen

    Dit is weer zo'n soep die de indruk geeft dat je enorm hebt lopen zwoegen!!!!!
    Het lijkt met elkaar in tegenspraak om groenten bouillonblokjes en vlees te gebruiken. Het is echter zo dat dit de enige zijn waar geen chemishe troep zoals smaakversterker in zit.

    Aan de slag:
    Breng 1 liter water aan de kook met 2 groentenbouillonblokjes. Druk uit de verse worst balletjes boven het kokende water (zo krijg je de makkelijkste en lekkerste ballen).
    Als ze 5 minuten gekookt hebben zet je het gas laag en voeg je de gezeefde tomaten toe. Goed doorroeren. Roer nu de kruiden en de room erdoor. De soep mag nu niet meer koken! Ik gebruik altijd de goedkoopste pakjes langhoudbare room voor mijn soepen en sauzen. Kost een fractie van al dat "cullinaire spul". Het mag dan alleen niet meer koken.

    Maak de soep op smaak met evt wat zout(herbamare), een scheutje azijn en peper uit de molen.
    Dien de soep op met lekker vers stokbrood.

    Om je familie te overtuigen dat je uren voor deze soep hebt moeten zwoegen alleen nog een pakje zweetdruppeltjes voor op je voorhoofd....................

    Geniet er van




    07-02-2010, 15:11 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinda Groentensoep

    Pinda Groentensoep



    [Soort Gerecht: Soep]

    Groentensoep met een oosters tintje.
    • 200 gram chinese groenten gesneden (kool, tauge, sperciebonen, prie, paprika)
    • ong 750 ml water
    • 1 zonnatura groenten bouillon blokje
    • ong 225gr pinda kaas
    • ong 200 ml cocosmelk
    • zout
    • citroensap
    • ketjap
    • rode pepersaus
    Roerbak de groenten in wat olie. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe. Als dat is opgelost roer je de pindakaas er door. Even laten koken. Voeg nu de cocosmelk toe en maak de soep op smaak met citroensap, zout, ketjap, rode pepersaus(of sambal).

    Serveertips Elke kop bestrooien met wat gefruitte uitjes. Met stokbrood lekker als maaltijdsoep.




    07-02-2010, 15:10 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simpele Uiensoep

    Simpele Uiensoep



    [Soort Gerecht: Soep, Supersnel]

    We zaten in "het huisje" in Brabant, of eigenlijk: We lagen. Het was rond Kerstmis en het had vacantie moeten zijn maar we hadden allemaal griep, alleen Tymon, mijn oudste zoon niet. En toen kwam de familie "Nightingale" ons gelukkig redden. Deze soep heeft daar zeker toe bijgedragen.

    Blondeer twee grote gesneden UIEN en BOTER of OLIE en een klein lepeltje BLOEM met evt wat KNOFLOOK. Voeg (GROENTEN)BOUILLON toe en voor het opdienen een glas WIJN (rood of wit, kan allebei). Op smaak maken met zout en peper en evr een scheutje aceto balsamico. In de kop GERASPTE KAAS toevoegen. Lekker met stokbrood en een glas wijn.




    07-02-2010, 15:09 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minestrone

    Minestrone



    [Soort Gerecht: Soep, Supersnel]

    Hier zijn ze thuis gek op.

    Dit heb je nodig:

    • 1,5 ltr groente bouillon(Zonnatura, 2 blokjes)
    • 400 gr fijn gesneden soepgroente
    • 2,5 kopje diepvries erwten
    • 1/2 zakje gedroogde kaas tortellini(grand Italia oid)
    • 4 eetl fijn gesneden italiaanse kruiden(diepvries)
    • 2 eetl (balsaminco) azijn
    • 1 glas witte wijn
    • (kruiden)zout, peper uit de molen
    • Parmezaanse kaas

    Breng 1,5 liter water aan de kook met 2 a 3 groentenbouillonblokjes en voeg de tortellini toe. Als ze bijna gaar zijn voeg je eerst de erwten toe en dan de soepgroenten. Nu de soep nog maar heel eventjes laten koken, anders wordt de groente te slap!
    Breng de soep op smaak met de wijn, de azijn, de italiaanse groene kruiden, zout(herbamare), peper uit de molen.
    Dien de soep op met lekker warm stokbrood en een schaaltje geraspte Parmezaan op tafel.

    Je familie zal denken dat je de hele dag in de keuken gestaan hebt....................

    Deze maaltijdsoep kook je net zo makkelijk voor 4 of voor 40.

    Eet smakelijk




    07-02-2010, 15:08 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatenbouillon met Koriander

    Tomatenbouillon met Koriander



    [Soort Gerecht: Soep, Bouillon]

    • ¾ liter bouillon van ca 2 Zonnatura groenten bouillonblokjes
    • 100gr uitgelekte maiskorrels uit blik
    • stevig handje julienne van winterwortel
    • 1 blik tomaatblokjes
    • 2 eieren
    • 2 eetl vers gehakt korianderblad
    • sherry, ketjap, zoete rode chilisaus, sesamzaad, olie, zout, citroensap, scheutje melk
    • evt 1 à 2 plakjes verse gemberwortel

    Roer de eieren los met een scheutje melk, wat ketjap, wat zoete chilisaus en wat sesam zaadjes. Bak hier dunne omeletjes van. Rol ze op. Als ze afgekoeld zijn snijd je ze in dunne reepjes.

    Maak een bouillon van de blokjes en het uitlektvocht van de tomatenblokjes. Doe er evt een of twee plakjes verse gemberwortel in. Laat deze bouillon zachtjes pruttelen. Laat de julienne van Winterwortel een paar minuutjes mee pruttlen. Voeg dan de tomaatblokjesen de maiskorrels toe. Maak de bouillon op smaak met een flinke scheut sherry, een beetje ketjap, een forse theelepel zoete rode chilisaus, een beetje citroensap en evt een beetje zout.

    Schep de soep in borden en leg in het midden van elk bord wat omeletreepjes. Bestrooi elk bord met lekker wat vers gesnipperd korianderblad. Geef en pappadums bij. (ik bak mijn pappadums trouwens af in de magnetron)




    07-02-2010, 15:07 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouillon

    Bouillon

    met chinese gevulde ommeletjes



    [Soort Gerecht: Soep]

    Breng 100gr runder of vegetarish GEHAKT op smaak met KETJAP, 1 gesnipperde LENTE UI, zout, RODEPEPERSAUS, verse KORAINDER en wat GEMBERpoeder en bak dit tot rul kruimelig. Roer 3 EIEREN los met zout en peper. Verhit olie in koekenpan en schep 6 eetlepels ei naast elkaar in pan. Als onderkant gestold is op hellft van elk ommeletje ong een eetl gehakt scheppen, ommeletjes dubbelklappen en nog ong. 1 minuut bakken. Maak zo nog 6 ommeletjes. Breng een halve liter GROENTENBOUILLON aan de kook. Snipper een kwart IJSBERGSLA. Doe in elk bord ommeletjes en ijsbergsla en schep hier de bouillon op en strooi er nog wat verse koriander over.



    07-02-2010, 15:06 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geneeskrachtige Kippensoep en -bouillon

    Geneeskrachtige Kippensoep en -bouillon



    [Soort Gerecht: Soep, Bouillon, Medicinaal]

    Kippensoep staat toch wel boven aan de lijst van de huismiddelen die helpen stevvige verkoudheid en griep te verjagen. Uit de 12 de eeuw weten we dat de geneesheer Moses Maimonides kippensoep voorschreef aan patiënten met verkoudheid en astma.

    Maar helpt kippensoep nou echt? en vooral hoe werkt het dan?

    Een aantal lonsspecialisten heeft daar onderzoek naar gedaan. Volgens een professor en longspecialist aan UCLA, Irwin Ziment, komt bij het koken van kip een stof vrij die verwant is aan "acetylcysteine" dat voorgeschreven wordt voor bronchitis en andere ademhalings problemen.
    Dr Stephen Rennard heeft in zijn laboratorium het kippensoeprecept van zijn Litouwse grootmoeder onderzocht. Een soep met veel kip, knollen en rapen. Daarnaast heeft hij ook van allerlei kippensoepen uit blik onderzocht. En al deze soepen haddean aantoonbaar positieve werking op de witte bloedcellen.

    Dus de conclusie: Kippensoep helpt echt. Hier mijn recepten voor een helende kippensoep en een lichte kruidige kippenbouillon. De laatste heb ik gistern nog gemaakt voor mijn zieke, zielige, koortsige, niesende en proestende echtgenoot. En echt, vanochtend was hij zo goed als beter!

    Hieronder eerst 2 snelle recepten om de onverwachtte grieperige huisgenoot snel van troost te voorzien, gevolgd door het recept voor de echte langzame bouillon:

    Kippensoep (snel)

    Zet 4 stevige kippenpoten op met 2 liter water en wat zout. Snijd een grote winterwortel in plakjes en een prei in ringen en spoel ze. Snijd een ui in 4-ren en pel en kneus 2 tenen knoflook. Doe de groentes in de pan. Hang verder in de pan een bosje bij elkaar gebonden provençaalse kruiden(thijm rosemarijn, salie) en doe in een thee-ei een theelepel zwarte peperkorrels en een laurierblad. Hang het theeei in de pan. Verder voeg je nog een lavasblad en wat draadjes safraan toe. Je laat de soep een uur trekken. Dan haal je de kip er uit, verwijder je de bottten en doe je het vlees weer in de pan. Voeg een stevigehand figuur-vermicelli toe. En laat nog even koken.
    Op smaak maken met zout, evt peper en een stevige scheut gin.

    Kippenbouillon (snel)

    Hiervoor snijd je 2 kipfilets in repen en zet die op met ca 1,5 à 2 liter water. Hier voeg je aan toe:
  • een paar draadjes safraan,
  • wat gedroogdee provençaalse kruiden,
  • 1 vers lavasblad,
  • 2 verse salieblaadjes,
  • veel vers gemalen peper, en
  • wat grof zeezout.

    Laat deze bouillon ruim een half uur koken en maak hem dan op smaak met zout, verse peterselie en een stevige scheut gin. Laat evt de laatste 5 minuten nog een handje figuurvermicelli meekoken.

    De echte Kippen Bouillon (langzaam)

    De ingrediënten voot de echte langzame bouillon verschillen nauwelijks van die hierboven staan.
    Je haalt een pak(stuk of 6) kippenpoten (uit de aanbieding) en die doe je in een grote pan met water met daarin een grote ui, door de helft, maar laat de bruine schil er aan, want die geeft prachtig kleur aan je soep.
    Verder gaat er in een halve winterwortel in stukken een kleine prei in (gewassen) stukken, één a 2 tenen knoflook, de stelen van bijvoorbeeld peterselie en kervel, wat draadjes safraan, een flink lavasblad, zwarte peperkorrels, een stukje laurierbladen evt een bouquet garni van provençaalse kruiden. Doe er gelijk al wat zout bij.

    En nu komt het belangrijkste. Je bregnt het geheel snel even aan de kook, maar daarna moet deze "aanstaande" soep heel lang en heel zacht trekken. Hij mag pruttelen, maar niet koken. Vroeger zou je hem op het petroleumstel gezet hebben. Je kunt hem op een plaatje op het gas zetten met get gas heel zacht en de deksel er op. Hoe langer hij pruttelt, hoe meer smaak er vanuit de ingrediënten in de bouillon trekt. Dnek aan 4- 6 of zelfs 8 uur............

    Ik ben in het gelukkige bezit van een zogenaamde "mijoteuse", dat is een electrische sudderpot. Helaas in Nederland niet te koop. Maaar wel in Frankrijk en in Engeland (croc pot, slow cooker). Ze zijn ideaal voor stoofpotten en soepen. Je kunt hierin dus je bouillon de hele nacht door veilig laten trekken!

    De belangrijkste reden dat de bouillon niet mag koken is dat de eiwitten die uit het vlees komen dan te heet worden, en dan wordt de bouillon troebel. Dan slaat je bouillon blind! De smaak zal er niet minder om zijn, maar het oogt niet.

    Nadat je je bouillon een eeuwigheid hebt laten trekken zeef je hem door een grote zeef waar je een stuk kaasdoek inlegt. Het vlees en de groente zijn beslist tot op de draad toe uitgekookt en er zit kraak nog smaak aan. Gooi dus gewoon weg. Alle smaal zit immers in je bouillon!12

    Schep dat deel van je bouiilon dat je nu wilt gebruiken over in een kleinere pan, en laat de rest afkoelen. Maak je bouillon op smaak met zout en peper en dien hem direct op of:

    • Maak er een feestelijk voorgerecht van door een flinke scheut champagne of prosecco toe te voegen en optediene met lekker wat vers gesnipperde peterselie en kervel (daar kwamen dus die stelen vandaan).
    • Dien hem op met bijvoorbeeld croutons en wat verse tuinkruiden
    • Laat nog even wat verse soepgroenten en vermicelli mee pruttelen voor een iets meer gevulde soep
    • klijk even hier voor nog een par bouillon ideeën.
    • /ul>

      Na enkele uren zul je zien dat afgekoelde bouillon gegeleerd is. Er zit in de botten een stof die ook gebruikt wordt voor het maken van gelatine. (Gelatine is dus niet vegetarisch) Je kan de afgekoelde bouillon in porties in de diepvries bewaren en later gebruiken als basis voor het maken van ragouts, kroketten, sauzen en soepen.

      1Is je bouillon nu toch blind geslagen doe dan (afhankelijk van de hoeveelheid) 1 a 2 eiwitten bij de bouillon en laat een uurtje heel zachtjes pruttelen. Schep dan de gestolde eiwitten van de bouillon en zeef hem eventueel nog een keer.

      2Er komt ook altijd een laagje vet op de bouillon. Dat drijft gelukkig bovenop. Je kunt het bovendste laagje van je bouillon heel voorzichtig afscheppen en in een bakje in de koelkast zetten. Het vet zal nu tot een hard laagje stollen dat je er zo vanaf kan tillen. (Een andere methode is om een zakje met ijsblokjes te vullen en die over de toplaag van je soep te rollen. Het vet zou er dan gestold aan blijven kleven.)

      Over de Ingrediënten:

      De goede werking van kip is dus wel bewezen. Maar ook de ander ingrediënten hebben een functie in de soep:
    • Ui en knoflook werken slijmoplossend
    • prei is goed voor keelaandoeningen
    • alle prevençaalse kruiden brengen wat warmte mee uit de streek waar ze vandaan komen
    • Tijm is goed voor de luchtwegen
    • rosemarijn is opwekkend
    • salie is zeer geneeskrachtig
    • safraan is helend en verwarmend
    • peper is verwarmend
    • Lavas brengt liefde en reiniging en is bovendien de ideale smaakmaker voor soepen
    • zout werkt reinigend
    • En de gin? Ik gebruik altijd iets van wijn, madeira of sherry om m'n soepen af te maken. Maar de gin komt uit een verhaal van geloof ik Roald Dahl. Het verhaal gaat over het geheinme ingrediënt van de kippensoep van mevrouw Cohen. En dat was dus gin. Natuurlijk heb ik dat gelijk geprobeerd. En echt het geeft de soep net die kick....

      En dan is er nog een laatste stukje magie om je soep helemaal af te maken:

      dat is jouw intentie dat de soep goed doet voor diegene voor wie je hem maakt. Die intentie geef je mee vanuit je hart, die leg je erin terwijl je hem met liefde kookt. Dat maakt je soep MAGISH




  • 07-02-2010, 15:05 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bouillon met......

    Bouillon met.....



    [Soort Gerecht: Soep, Bouillon]

    Met ei

    Ik kan me nog van de wintersportvacanties met mn ouders herinneren dat we regelmatig het volgende als voorgerecht kregen: Een bord met heerlijk hete bouillon, waar men net voor het opdienen een rauw ei in had laten glijden. Dat roerde je dan zelf, terwijl het in de hete bouillon stolde, door de soep heen. Heerlijk was dat. De soep moet alleen wel echt heet zijn als je hem opdient. Ik heb dit nooit ergens anders gekregen dan in Zwitserland.

    Lente Bouillon

    Een variatie op de klassieke Duitse "Kraftbrühe mit Einlage". Heel feestelijk en vooral lekker.
    Dit heb je nodig:

    1 liter sterke (groenten-)bouillon
    1 glas witte wijn
    2 hardgekookte eieren
    een paar snedes oud wit brood
    3 eetl vers gesneden peterselie
    zout en peper naar smaak

    Warm de bouillon zachtjes op met de wijn en maak ze op smaak.
    Snijd het brood in dobbelsteentjes en rooster ze licht in een droge koekenpan. Hak de eieren fijn.

    Meng het brood met de peterselie en de eierkruimels.

    Ook Heel lekker met kervel




    07-02-2010, 15:03 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep Truuks

    Soep Truuks



    [Soort Gerecht: Soep, Basisbereiding]

    Snelle Soepballen

    De allerlekkerste soepballen maak je van de verse worst van de slager. Boven de kokende bouillon duw je gewoon een voor een de soepballen uit het worstenvel. 8 minuten later zijn ze gaar. Als je er na 5 minuten wat verse soepgroenten bij doet heb je een groentensoep in een wip. Werkt ook heerlijk voor andere soepen.

    Soep Binden

    Bind je soep met een "Alliance", en mengsel van doorelkaar geklutste kookroom en rauw ei. (verhouding ongeveer evenveel room als ei)

    Soep te dun

    Als een gebonden of "doorgedraaide" soep iets te dun is uitgevallen is er een handig, en lekker bindmiddel: Aardappelpureepoeder.
    Gewoon per eetlepel door de pruttelende soep roeren tot de juiste dikte bereikt is.

    Te veel zout

    Soep te zout? doe er eens een suikerklontje bij. Je kunt de soep natuurlijk ook aanlengen met kookroom, water, wijn, etc

    Bouillon Klaren

    Is je bouillon blind geslagen doe dan (afhankelijk van de hoeveelheid) 1 a 2 eiwitten bij de bouillon en laat een uurtje heel zachtjes pruttelen. Schep dan de gestolde eiwitten van de bouillon en zeef hem eventueel nog een keer.

    Bouillon Ontvetten

    Er komt altijd een laagje vet op je bouillon. Dat drijft gelukkig bovenop. Je kunt het bovendste laagje van je bouillon heel voorzichtig afscheppen en in een bakje in de koelkast zetten. Het vet zal nu tot een hard laagje stollen dat je er zo vanaf kan tillen. (Een andere methode is om een zakje met ijsblokjes te vullen en die over de toplaag van je soep te rollen. Het vet zou er dan gestold aan blijven kleven.)



    07-02-2010, 15:02 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperge-zalmsalade
    Asperge-zalmsalade
    Tip(s):

    Heerlijk met stokbrood of als bijgerecht bij een visgerecht.

    Ingrediënten:
    • 2 blikjes aspergesRolling Eyes
    • 100 g gerookte zalm
    • 1 theelepel worchestersaus
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 eetlepel mayonaise
    • bieslook
    • zout, peper

    Bereiding:

    Begin met het maken van de dressing. Roer de olijfolie de mayonaise en de worchestersaus door elkaar tot er een mooie emulsie ontstaat.
    Snijd de asperges en de gerookte zalm en meng deze door de dressing. Naar smaak peper, zout en bieslook toevoegen.


    07-02-2010, 13:45 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lunch
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsalade met gerookte kip en dilledressing
    Aardappelsalade met gerookte kip en dilledressing
    Tip(s): Ingrediënten voor 2 personen:
    • 2 aardappels
    • zout, versgemalen zwarte peper
    • 2 tomaten
    • ½ zakje stoneleeks
    • 1 kipfilet fumé (± 100 g)
    • 1 zakje verse dille (15 g)
    • 1½ eetlepel witte wijnazijn
    • 2 eetlepels (olijf)olie
    • 125 ml zure room
    • 2 eetlepels melk
    • 1 theelepel geraspte mierikswortel (potje)
    • 4 radijsjes
    • ½ zakje veldsla (à 75 g)

    Bereiding:

    De aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. In een pan met weinig water en zout, de blokjes in ± 5 minuten beetgaar koken. In een zeef onder koud stromend water afspoelen. In een pan ruim water aan de kook brengen.
    De tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen. De tomaten in vieren snijden en de pitjes verwijderen. Het vruchtvlees in blokjes snijden. De stoneleeks in ringetjes snijden.
    De kipfilet in blokjes snijden. Voor garnering 2 takjes dille achterhouden, de rest in een kopje fijnknippen. In een kom de azijn en de olie met 1 eetlepel dille, zout en peper tot een dressing roeren. De aardappelblokjes, de stoneleeks, de kip en de tomaat erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
    In een kommetje de zure room, de melk, de mierikswortel en de rest van de dille tot een dressing roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
    De radijsjes in plakjes snijden. De veldsla over twee borden verdelen. De aardappel-kipsalade in het midden scheppen en de dilledressing erover scheppen. Garneren met radijsjes en dille.


    07-02-2010, 13:45 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aardappels gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsoep met zalm en prei
    Aardappelsoep met zalm en prei
    Tip(s): Ingrediënten voor 4 personen:
    • 250 g zeer bloemige aardappelen
    • 1 l kippebouillon (van tablet)
    • 1 dunne prei
    • 100 g gerookte zalm
    • versgemalen peper
    • allesbinder
    • 80 g crème fraîche
    • 1 eetlepel geknipte bieslook

    Bereiding:

    Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in de bouillon in 20 minuten gaar.
    Pureer de aardappelen en doe de puree terug in de bouillon. Maak de prei schoon en snijd hem in heel dunne ringen. Snijd de zalm in reepjes.
    Breng de soep met de prei aan de kook en laat de soep 3 minuten zachtjes koken.
    Breng op smaak met peper. Bind de soep eventueel met een beetje allesbinder. Roer de zalm door de soep.
    Verdeel de soep over vier borden. Schep in ieder bord een eetlepel crème fraîche en strooi de bieslook over de toefjes room.


    07-02-2010, 13:43 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eikebladsalade met zalm en komkommer
    Eikebladsalade met zalm en komkommer
    Tip(s): Ingrediënten voor 4 personen:
    • 2 eetlepels sesamzaad
    • 1 krop eikeblaLaughing dsla
    • 200 g gerookte zalm
    • 1 komkommer
    • 8 plakjes zoetzure komkommer (potje)
    • 1 sinaasappel
    • 1 eetlepel Zaanse mosterd
    • 1 theelepel bouillonpoeder
    • 1 theelepel vloeibare honing
    • 4 eetlepels (zonnebloem)olie
    • zout, versgemalen zwarte peper
    • 1 doosje dille (diepvries)

    Bereiding:

    In een droge koekenpan het sesamzaad al roerende met een houten lepel op matig vuur in ± 5 minuten goudbruin roosteren. Op een bord uitspreiden en laten afkoelen.
    De sla schoonmaken, voorzichtig wassen en heel goed droogslaan.
    De zalm in dunne reepjes van ± 4 bij ½ cm snijden. De komkommer wassen, halveren, de zaadlijsten verwijderen en in de lengte in vier gelijke delen snijden. De komkommerdelen in de lengte in plakken van ½ cm snijden.
    De zoetzure komkommerplakjes in vieren snijden.
    De sinaasappel uitpersen en in een steelpannetje het sinaasappelsap, de mosterd, het bouillonpoeder en de honing zachtjes aan de kook brengen.
    Dit ± 1 minuut laten koken. Iets laten afkoelen en dan de olie erdoor kloppen. Het sausje op smaak brengen met zout en peper.
    De eikebladsla in een grote schaal leggen.
    De zalm, de komkommer en de zoetzure komkommer erop rangschikken.
    Het sausje nogmaals verwarmen tot lauwwarm en doorkloppen. De dille door het sausje roeren en het sausje over de salade verdelen.
    Het sesamzaad erover strooien.
    Direct opdienen en serveren met driehoekjes geroosterd (volkoren) brood en boter.


    07-02-2010, 13:42 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:voor gerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Börek (bladerdeegflapjes met kaas)
    Börek (bladerdeegflapjes met kaas)
    Tip(s): Ingrediënten:
    • 250 g fetakaas
    • 1½ eetlepel versgehakte peterselie
    • 1 eetlepel versgehakte bieslook
    • witte peper
    • yoghurt
    • 1 pakje diepvries bladerdeegplakjes
    • 1 limoen of citroen
    • kleine tomaatjes

    Bereiding:

    De kaas eventueel goed spoelen (die wordt in zout water bewaard) en met een vork verkruimelen. De kruiden en wat peper erdoor scheppen.
    Eventueel wat yoghurt erbij roeren, want het moet een licht samenhangende massa zijn. De bladerdeegplakjes laten ontdooien.
    Steeds één plakje aan beide kanten met bloem bestrooien en op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een lap van 15 bij 30 cm. De lap in de lengte halveren en wegleggen. Zo alle plakjes uitrollen en halveren.
    Een deeglapje in de lengte voor u leggen. Een dessertlepeltje kaasvulling aan het begin ervan leggen. Een hoek over de vulling vouwen, deze recht naar boven vouwen en zo verder, tot een driehoekig pakje. Aan het eind het deeg met water bestrijken en dichtvouwen. Zo al het deeg en de vulling opmaken.
    De driehoekjes in heet frituurvet - 180° C - licht goudbruin bakken.
    Warm serveren, met een schijfje citroen of limoen, een partje tomaat en wat bieslook.
    Drie driehoekjes zijn voldoende voor een voorgerecht, maar börek is ook een lekker en bijzonder borrelhapje.


    07-02-2010, 13:40 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:voor gerecht
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelgehakt in kruidenflensjes
    Amandelgehakt in kruidenflensjes
    Tip(s): Ingrediënten:

    Gehaktvulling:

    • 100 g amandelschaafsel
    • wat boter
    • 1 flinke ui
    • 25 g boter of margarine
    • 400 g rundergehakt
    • peper, zout
    • nootmuskaat
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 4 eetlepels room
    • 1 ei

    Flensjes:

    • 75 g bloem
    • 2½ dl melk
    • wat zout
    • 3 eetlepels kleingesneden groene kruiden
    • 30 g boter

    Saus:

    • 50 g boter
    • 50 g bloem
    • ½ l melk
    • 50 g (Hollandse) gruyère

    Bereiding:

    Rooster de amandelen in een met boter ingevette koekenpan bruin, onder voortdurend omschudden. Snipper een flinke ui en fruit die lichtbruin in de boter of margarine.
    Voeg de rundergehakt toe en laat dat onder voortdurend bewerken met een vork rul bakken. Kruid het mengsel met peper, zout, nootmuskaat en gemberpoeder.
    Neem het mengsel van het vuur, roer de amandelen erdoor en laat het dan enigszins afkoelen. Roer er dan de room en het losgeklopte ei door.
    Maak een glad flensjesbeslag van de bloem, de melk, een snufje zout en de groene kruiden. Bak er in de boter acht dunne flensjes van.
    Verdeel het gehaktmengsel over de flensjes en rol deze daarna op. Leg ze in een beboterde vuurvaste schotel.
    Bereid een witte saus van de boter, met daar doorheen geroerd de bloem. Schenk de melk erbij en breng het geheel, al roerend met een garde, aan de kook.
    Voeg de (Hollandse) gruyère toe en schenk deze saus over de flensjes.
    Zet de schotel 20 minuten in het midden van een hete oven (200°C).


    07-02-2010, 13:39 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:voor gerecht
    02-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese tomatensoep
    Chinese tomatensoep

    Voorgerecht


    Ingrediënten

    1 l. kippenbouillon, van tablet
    1 blik tomaat, gepelde, in blokjes
    2 stuks uien, gesnipperde
    1 stuk bosuitje, in ringetjes
    5 el. citroensap
    1 tl. zoetstof, vloeibare
    1 el. sojasaus, Japanse ongesuikerde
    2 stuks eieren
    Zout
    Peper

    Benodigde materialen


    Bereidingswijze

    Het tomatensap moet bewaard worden. In plaats van 1 eetlepel kikkoman-sojasaus kunt u ook 1 theelepel tamari gebruiken. Klop de eieren los. Breng de bouillon aan de kook en voeg de stukjes tomaat, sap van de tomaten, ui, citroensap, zoetstof en kikkoman-sojasaus of tamari toe. Laat dit 5 minuten zachtjes koken. Roer de losgeklopte eieren geleidelijk door de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout. Heet serveren, gegarneerd met ringetjes bosui.



    02-02-2010, 22:30 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde garnalentoast met sesamzaadjes


    Gefrituurde garnalentoast met sesamzaadjes

    Voorgerecht

    Ingrediënten

    0.5 eiwit
    4 boterhammen, witte
    250 gr. garnaal
    2 l. frituur-olie
    0.3 bekertje azijn
    1 bekertje suiker
    1 bekertje water
    2 el. ketchup
    1 el. ma?zena
    Sesamzaad
    Peper
    Zout

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een ronde steekvorm.

    Bereidingswijze

    Dit gerecht kan ook heel goed als borrelhap dienen: neem hiervoor kleinere rondjes of vierkantjes brood. Pel de garnalen, sla de staarten plat en meng dit met het eiwit, de ma?zena en wat peper en zout. Kneed dit mengsel goed. Steek voor elke persoon een rondje uit de boterhammen, druk ??n kant in de ma?zena en verdeel het garnalenmengsel hierover. Druk de garnalenkant in de sesamzaadjes en goed aandrukken. Bak de garnalentoastjes in heet frituurvet goudbruin. Breng voor de saus de azijn met de suiker en het water aan de kook en roer hier de tomatenketchup door. Bind het sausje met los geroerde ma?zena.



    02-02-2010, 22:29 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vis
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met kool
    Kippensoep met kool

    Voorgerecht


    Ingrediënten

    1.5 l. kippenbouillon, van tablet
    300 gr. kipfilet
    500 gr. kool, Chinese
    200 gr. champignon, in plakjes
    2 stuks uien, gesnipperde
    1 teentje knoflook, geperste
    0.5 tl. sambal oelek
    1 el. sojasaus, Japanse ongesuikerde
    1 el. olie
    Peper
    Zout

    Benodigde materialen


    Bereidingswijze

    U kunt dit voorgerecht tevens als lunchgerecht gebruiken. Montignac-tip: in fase 2 kunt u hier (geroosterd) volkorenbrood bij eten. In plaats van 1 eetlepel kikkoman-sojasaus kunt u ook 1 theelepel tamari gebruiken. In plaats van Chinese kool kunt u ook witte en/of spitskool gebruiken. Snijd de kool en de kipfilet in reepjes. Breng de kippenbouillon net tegen de kook (niet laten koken!). Verhit de olie in een pan en bak de kipfilet bruin. Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe en bak dit even mee. Voeg de sambal, de kool en de plakjes champignons toe en laat dit 5 minuten zachtjes bakken. Doe het mengsel bij de bouillon en voeg de kikkomansojasaus (of tamari) toe. Op smaak brengen met peper en zout.


    02-02-2010, 22:27 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelsoep met borage
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Aardappelsoep met borage

    Voorgerecht


    Ingrediënten

    250 gr. aardappel
    1 ui, grote
    80 gr. knolselderij
    1 teentje knoflook
    1 l. runderbouillon
    1 bosje borage
    30 gr. boter

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een keukenmachine en soepkommen.

    Bereidingswijze

    Borage kunt u zaaien in uw kruidentuin. In principe is het eenjarig, maar wees gerust: het komt elk jaar terug. Snijd aardappelen, ui en knolselderij klein. Kook de groenten samen met de knoflook in de bouillon gaar. Was de borage en laat de bladen 5 minuten meekoken. Bewaar de bloemetjes voor de garnering. Pureer de soep in de keukenmachine en druk de soep door een zeef. Smelt de boter in de soep. Serveer de soep in voorverwarmde soepkommen en garneer met de boragebloemetjes.



    02-02-2010, 22:26 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aardappels gerechten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Truffelcrème met Sint-Jakobsschelpen en kletskop van zwart sesamzaad
    Truffelcrème met Sint-Jakobsschelpen en kletskop van zwart sesamzaad

    Voorgerecht

    Ingrediënten

    12 sint-jakobsschelpen
    1 truffel
    Roquette
    Truffel-olie
    100 gr. sesamzaad, donker
    100 gr. poedersuiker
    50 gr. bloem
    100 gr. boter, gesmolten
    0.5 dl. sinaasappelsap
    2 dl. gevogeltefond
    0.5 dl. room
    1 sch. truffeljus

    Benodigde materialen

    • Benodigde materialen: een staafmixer en een grillpan.

    Bereidingswijze

    Meng het sesamzaad, poedersuiker, bloem, gesmolten boter en sinaasappelsap en laat het beslag een nacht rusten. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Schep steeds een lepel beslag op een met bakpapier belegd bakblik en strijk het beslag wat uit. Bak de kletskoppen in de voorverwarmde oven in circa 12 minuten mooi bruin en gaar. Breng voor de truffelcr?me de gevogeltefond, room en truffeljus aan de kook en klop de cr?me met de staafmixer op. Breng de notensla op smaak met truffelolie. Grilleer de Jakobsschelpen in de hete grillpan om en om. Leg in de hete soepborden drie Jakobsschelpen met een plukje sla. Leg hier een kletskop, wat sla en nog een Jakobsschelp op en dek het geheel af met nog een kletskop. Schep de truffelcr?me rond het gerecht en schaaf de truffel er over.



    02-02-2010, 22:24 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:nieuwe recepten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante Groentesoep

    Recept voor Pikante Groentesoep

    Omschrijving van het recept:
    Een lekkere pittige zelf gemaakte groentesoep die net iets verder gaat dan een zak soepgroenten met een bouillonblokje in een pan water gooien.

    Bereidingstijd van het recept:
    Ca. 40 minuten

    Ingrediënten voor dit recept:

    4 liter water en runderbouilonblokjes en 3 laurierbladeren

    4 liter Zelfgemaakte runderbouillon


    2 Paprika's

    1 Winterwortel

    3 Aardappellen

    2 Uien

    Zwarte peper

    Zout


    Verse koriander (of peterselie)


    Voor de gehaktballetjes

    500 gram runder- of half-om-half-gehakt

    Peper en Zout

    Evt. fijn gesneden peterselie

    Bereiding / Instructies:

    Water aan de kook brengen en bouillon maken volgens aanwijzigen op de verpakking. Laurierbladeren toevoegen.


    Of zelf bouillon maken


    Aardappels schillen, in kleine blokjes snijden en aan de kokende bouillon toevoegen


    Ondertussen de uien in grove stukken snijden en in olie aanfruiten.


    Ondertussen de gehakt op smaak brengen en kleine balletjes draaien en deze in de bouillon doen.


    Groente klein snijden en de groente (nog niet de koreander / peterselie) en de gebakken uien aan de bouillon toevoegen.


    Op smaak maken met vers gemalen zwarte peper (mag best pittig zijn) en eventueel nog wat bouillonblok of zout. Nog ca. 10 minuten zachtjes laten koken tot de aardappelen gaar zijn.


    Wie de soep echt heet wil hebben kan wat sambal of een kleine rode peper (van de toko!) toevoegen.

    Voor het serveren veel verse koriander toevoegen. Wie geen koriander lust mag peterselie gebruiken.



    02-02-2010, 21:28 geschreven door van leeuwen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soepen
    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 07/11-13/11 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 25/10-31/10 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    We zijn de 23de week van 2025


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs