.jpg)
Courgettes zijn vruchtgroenten en behoren tot dezelfde familie als augurken, meloenen, pompoenen en komkommers. Courgettes zijn een warmteminnende plant die tijdens warme zomerdagen werkelijk een sprint in groei doorzet. Wie de courgette niet tijdig oogst, mist de pointe. Courgettes kenmerken zich door een 'stevige' aanblik en een milde smaak van het vruchtvlees. Vanuit Amerika kwam de courgette in Italië terecht, van waaruit de kennis en de teelt ook bij ons doorbrak.
En ja, courgettes zijn cool voor je gezondheid! Eerst en vooral gaat het (weeral) om een caloriearm product: nauwelijks 13 kcal per 100 gram. Maar een normale portie van zo'n 300 gram levert je wel een belangrijke hoeveelheid vezels en vitamine B9. Beter bekend onder de naam foliumzuur, wordt onder andere genoemd in het kader van de mentale gezondheid. Ook zou foliumzuur preventief werken voor een aantal ernstige aandoeningen bij de foetus. Daarnaast zijn courgettes een belangrijke bron van magnesium en vitamine B1. Om het maximale rendement van deze voedingsrijkdom op te nemen, kun je de courgette best bakken of stomen. Hierbij maken we toch een randbemerking: de courgette lust best vetstoffen en absorbeert die met veel plezier. In die zin is de courgette, net als de aubergine trouwens, een vetspons. Wees dus zuinig met vetstoffen, dan verteert de groente ook gemakkelijker!
Receptjes met courgette
.jpg)
Courgettegratin met sardientjes en aardappelplakjes
Ingrediënten voor 1 persoon
- 1 courgette
- 2 tomaten
- 1 teentje knoflook
- 1 takje tijm
- 1 blaadje laurier
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 sardines (blik)
- 30 g geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
Bereiding Was de courgette en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat het vocht eruit trekken gedurende 30 minuten. Pel en ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Laat het tomatenvlees met het geperste knoflook, de tijm, de laurier, peper en zout op een zacht vuurtje tot een dikke brij stoven. Laat de sardines uitlekken, dep ze droog en snijd ze in stukjes. Spoel het zout van de courgetteschijfjes en dep ze droog. Bak ze in de olijfolie in een pan met een antiaanbaklaag (2 minuten per zijde) en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schik ze op de bodem van een ovenschaal en kruid ze met een weinig zout en peper. Bedek ze met de tomatenbrij en schik daarbovenop de stukjes sardine. Bestrooi met de geraspte kaas en laat 20 minuten gratineren in een oven van 200 °C.
Hawaïaanse wokschotel
.jpg)
Ingrediënten voor 1 persoon
- 80 g volle rijst (droog gewogen)
- 6 diepvriesscampi
- 1 rode paprika
- 1 prei
- ¼ van een courgette
- 1 schijf ananas (blik)
- 2 eetlepels maïskorrels
- 1 eetlepel olie
- 1 teentje knoflook
- 1 koffielepel geraspte gember
- 1 theelepel kurkuma
- 1 koffielepel sojasaus
- peper en zout
Bereiding Kook de volle rijst in gezouten water (ong. 25 minuten). Laat de scampi ontdooien en pel ze (dat gaat gemakkelijk als ze nog half bevroren zijn). Snijd het zwarte darmkanaaltje weg. Maak de paprika en de prei schoon en snijd ze in reepjes, snijd de courgette in blokjes, de ananasschijf in stukjes. Verhit de olie in een wokpan. Voeg de scampi toe zodra de olie begint te walmen. Roerbak ze gedurende 1 minuut en schep ze uit de pan. Roerbak vervolgens de groenten in dezelfde vetstof gedurende 5 minuten. Voeg nu het geperste knoflook, de gember, de kurkuma en de sojasaus toe en laat nog 1 minuut roerbakken. Proef de bereiding en kruid zo nodig bij met peper en zout. Roer tot slot de scampi door de wokschotel en dien meteen op met de rijst.
|