Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
07-02-2010
Eikebladsalade met zalm en komkommer
Eikebladsalade
met zalm en komkommer
Tip(s):
Ingrediënten voor 4 personen:
2 eetlepels sesamzaad
1 krop eikebladsla
200 g gerookte zalm
1 komkommer
8 plakjes zoetzure komkommer (potje)
1 sinaasappel
1 eetlepel Zaanse mosterd
1 theelepel bouillonpoeder
1 theelepel vloeibare honing
4 eetlepels (zonnebloem)olie
zout, versgemalen zwarte peper
1 doosje dille (diepvries)
Bereiding:
In een droge koekenpan het sesamzaad al roerende met een
houten lepel op matig vuur in ± 5 minuten goudbruin roosteren. Op een bord uitspreiden en
laten afkoelen.
De sla schoonmaken, voorzichtig wassen en heel goed droogslaan.
De zalm in dunne reepjes van ± 4 bij ½ cm snijden. De komkommer wassen, halveren, de
zaadlijsten verwijderen en in de lengte in vier gelijke delen snijden. De komkommerdelen
in de lengte in plakken van ½ cm snijden.
De zoetzure komkommerplakjes in vieren snijden.
De sinaasappel uitpersen en in een steelpannetje het sinaasappelsap, de mosterd, het
bouillonpoeder en de honing zachtjes aan de kook brengen.
Dit ± 1 minuut laten koken. Iets laten afkoelen en dan de olie erdoor kloppen. Het sausje
op smaak brengen met zout en peper.
De eikebladsla in een grote schaal leggen.
De zalm, de komkommer en de zoetzure komkommer erop rangschikken.
Het sausje nogmaals verwarmen tot lauwwarm en doorkloppen. De dille door het sausje roeren
en het sausje over de salade verdelen.
Het sesamzaad erover strooien.
Direct opdienen en serveren met driehoekjes geroosterd (volkoren) brood en boter.
De kaas eventueel goed spoelen (die wordt in zout water
bewaard) en met een vork verkruimelen. De kruiden en wat peper erdoor scheppen.
Eventueel wat yoghurt erbij roeren, want het moet een licht samenhangende massa zijn. De
bladerdeegplakjes laten ontdooien.
Steeds één plakje aan beide kanten met bloem bestrooien en op een met bloem bestoven
werkvlak uitrollen tot een lap van 15 bij 30 cm. De lap in de lengte halveren en
wegleggen. Zo alle plakjes uitrollen en halveren.
Een deeglapje in de lengte voor u leggen. Een dessertlepeltje kaasvulling aan het begin
ervan leggen. Een hoek over de vulling vouwen, deze recht naar boven vouwen en zo verder,
tot een driehoekig pakje. Aan het eind het deeg met water bestrijken en dichtvouwen. Zo al
het deeg en de vulling opmaken.
De driehoekjes in heet frituurvet - 180° C - licht goudbruin bakken.
Warm serveren, met een schijfje citroen of limoen, een partje tomaat en wat bieslook.
Drie driehoekjes zijn voldoende voor een voorgerecht, maar börek is ook een lekker en
bijzonder borrelhapje.
Rooster de amandelen in een met boter ingevette koekenpan
bruin, onder voortdurend omschudden. Snipper een flinke ui en fruit die lichtbruin in de
boter of margarine.
Voeg de rundergehakt toe en laat dat onder voortdurend bewerken met een vork rul bakken.
Kruid het mengsel met peper, zout, nootmuskaat en gemberpoeder.
Neem het mengsel van het vuur, roer de amandelen erdoor en laat het dan enigszins
afkoelen. Roer er dan de room en het losgeklopte ei door.
Maak een glad flensjesbeslag van de bloem, de melk, een snufje zout en de groene kruiden.
Bak er in de boter acht dunne flensjes van.
Verdeel het gehaktmengsel over de flensjes en rol deze daarna op. Leg ze in een beboterde
vuurvaste schotel.
Bereid een witte saus van de boter, met daar doorheen geroerd de bloem. Schenk de melk
erbij en breng het geheel, al roerend met een garde, aan de kook.
Voeg de (Hollandse) gruyère toe en schenk deze saus over de flensjes.
Zet de schotel 20 minuten in het midden van een hete oven (200°C).