Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Snijd de bloemkool en kook de bloemkool, in weinig water met wat zout, in 15-20 minuten, net aan gaar.
Fruit intussen de gesnipperde ui lichtbruin in de olijfolie, voeg dan
het gehakt toe en bak het, al roerend met een vork, rul. Voeg daarna de
tomatenpuree, de oregano en de bouillon toe. Laat deze saus nog ca. 10
minuten pruttelen.
Laat de bloemkool uitlekken, schep hem op een (voorverwarmde) schotel en schenk de gehaktsaus erover.
Lekker met 125 gram gebakken aardappelen.
5 grote eieren
200 gram kipfilet
1 zakje tomatensaus
1 teen knoflook
1 tl suiker
0,5 tl mosterd
1 eetlepel ketjap
1 ui
stukje prei
een paar takjes selderij
2 eetlepels olijfolie
Werkwijze:
Hak de kipfilet in kleine blokjes en bak ze goudbruin. Maak de
tomatensaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pers het
teentje knoflook erboven uit en roer dat met de suiker, mosterd en
ketjap door de saus.
Snipper de ui, snijd de prei in dunne ringen en knip de selderij
fijn. Klop de eieren met 2 eetlepels koffiemelk, peper en zout los.
Roer er de ui, de preiringen en selderij door.
Smelt 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en giet er 1/3 van het eimengsel in.
Bak de omelet tot de bovenkant nog wat vochtig is, leg er wat gebakken
kippenblokjes op en vouw de omelet dubbel. Laat hem op een bord glijden en
geef de saus er apart bij.
Lekker met 125 gram rijst.
Kook eerst de rijst gaar op de gebruikelijke manier. Bak de kippen blokjes in wat olijfolie.
Snipper de ui en de teentjes knoflook. Snijd de paprika in reepjes.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snipper de appels. Snijd de
ananasschijven in stukjes.
Laat de olie heet worden en fruit ui, knoflook en paprika hierin een paar minuten.
Maak de kerriesaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Voeg de stukjes appel, de stukjes ananas en de kippenblokjes toe aan het
groentemengsel. Roer alles goed door en laat het gerecht nog ca. 5 minuten
zachtjes pruttelen.
Druk de gekookte rijst in een rijstrand en stort deze op een schaal. Schep het
kerriegerecht erin en bestrooi dit met de geschaafde amandelen.
Lekker met een kant-en-klare Groene Salade.
Kook eerst de rijst op de gebruikelijke manier gaar. Snijd ondertussen
het rundvlees in dobbelsteentjes, bestrooi ze met peper, zout en het
paprikapoeder.Snipper de ui, snijd de courgette in blokjes, pel de
tomaten en snijd ze in stukjes.Verhit de olijfolie en bak hierin de
stukjes vlees snel bruin. Neem ze uit de pan en fruit in het
achtergebleven vet de ui, tomaat en courgette een paar minuten. Voeg
dan de stukjes vlees weer toe en schenk de bouillon er over. Laat alles
ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Geef de rijst er apart bij.
8 dikke plakken à 50 gram gebraden rosbief
1 kilo snijbonen
1 pakje aardappelpuree
1 zakje jachtsaus
50 gram mager rookspek in dobbelsteentjes
Werkwijze:
Kook de snijbonen in ca. 25 minuten gaar. Maak de aardappelpuree volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking, evenals de jachtsaus. Bak het rookspek uit
in een koekenpan en roer ze dan door de jachtsaus.
Schep een toef aardappelpuree op ieder bord, leg er twee plakken rosbief naast
en verdeel de snijbonen over de borden. Schep iets van de saus over het vlees en
geef de rest er apart bij.
Roerbakmie met garnalen of kippenblokjes
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
1 kant-en-klaar bami groentepakket
1 ui
2 tenen knoflook
1 pak roerbakmie à 250 gram (Honig)
2 eetlepels olijfolie
1 pakje roerbakmix à 44 gram (Honig)
1 tl sambal oelek
200 gram Noorse garnalen
4 eetlepels sojasaus
Werkwijze:
Snijd de schoongemaakte bamigroenten, met uitzondering van de taugé, kleiner.
Snipper de ui en knoflook. Kook de roerbakmie volgens de gebruiksaanwijzing op
de verpakking.
Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en fruit hierin de ui ca. 3 minuten.
Voeg de groenten en knoflook toe en roerbak het geheel op hoog vuur ca. 4
minuten. Roer er dan de roerbakmix en sambal door en schep de roerbakmie,
taugé en de garnalen door het groentemengsel. Breng op smaak met de sojasaus.
Lekker met een frisse Salade.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de augurkjes fijn. Verhit de
olijfolie in een koekenpan. Fruit het uitje tot het glazig is. Roer er
direct de augurk en tijm door. Schep de gekookte rijst erdoor en doe
het geheel in een ovenschotel.
Giet de tonijn af en verdeel die over de rijst en bedek de bovenkant van de schotel met Aardappel Anders Knoflook/Kruiden.
Laat de schotel in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar
worden.
Snijd de waspeen en uitjes in kleine stukjes. Bak de kippenblokjes in wat olijfolie.
Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges (ca. 2 cm), was ze en snijd
ze dan in stukken van ca. 5 cm.
Verhit de olie in de wok en voeg de waspeen en asperges toe. Roerbak de
groenten ca. 5 minuten. Voeg dan de lente-ui toe, pers de knoflook er boven uit
en roerbak nog ca. 4 minuten.
Voeg de appelstroop en de gebakken kippenblokjes toe en breng op smaak met
peper en zout.
350 gram rundvlees
2 eetlepels olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel gemberpoeder
1 uitgeperst teentje knoflook
1 klein potje atjar tjampoer
1 klein blikje ananas op sap (schijven of stukjes)
Werkwijze:
Snijd het vlees in blokjes.
Verhit de olie en bak hierin de vleesblokjes in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg
tomatenpuree, ketjap, gemberpoeder en de knoflook toe, en roerbak het geheel
10 minuten.
Schep de atjar tjampoer en de ananas in stukjes door het vlees en laat het
gerecht op laag vuur nog ca. 10 minuten zachtjes sudderen.
Lekker met sla en eventueel nog met 100 rijst.
Stokbrood met tonijn-bleekselderijsalade
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1 blikje tonijn op water (ca. 200 gram)
2 stengels bleekselderij
1 zakje Knorr slamix
1 eetlepel yoghurt slasaus
2 eetlepels tomatenketchup
paprikapoeder
1 el fijngeknipte peterselie
versgemalen peper
stokbrood
Werkwijze:
Laat de tonijn uitlekken en verdeel deze in kleine stukjes. Snijd de bleekselderij in
smalle boogjes en kook ze 2 minuten in ruim kokend water met wat zout. Giet de
bleekselderij af in een vergiet en laat ze meteen onder koud stomend water
afkoelen en weer uitlekken.
Meng de tonijn en bleekselderij in een kom door elkaar. Maak een sausje van de
slasaus en de Knorr slamix.
Schep het sausje door de salade en garneer met de fijngeknipte peterselie. Snijd
het stokbrood in stukken van ca. 12 cm, snijd ze open en beleg met de salade.
Makkelijk voor in het weekend!
Verwarm de oven voor op 175º C.
Maak puree van de gare aardappelen met 2 eetlepels halvarine, het rauwe ei en
ca. 1dl warme melk.
Meng er wat peper, nootmuskaat door en schep de puree in een ingevette
ovenschaal.
Kook de witlof 5 minuten voor, halveer dikke struikjes, wikkel elk struikje in een
plakje ham en leg ze op de puree.
Bereid de witte saus met melk volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer
er 100 gram geraspte kaas door. Schenk de kaassaus over de witlof en strooi de
rest van de kaas erover.
Zet de schotel midden in de voorverwarmde oven en bak hem hierin ca. 40 minuten. Lekker met een frisse salade!
Wrijf de kip in met peper, zout en het kerriepoeder.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilets in ca. 7 minuten aan elke
kant goudbruin en gaar.
Doe ondertussen de fruitcocktail met het vocht, 3 eetlepels wijn in een pan en
breng het geheel langzaam aan de kook. Roer in een kommetje het
aardappelmeel met 1 eetlepel wijn tot een papje en voeg dit, al roerend, aan het
fruitmengsel toe. Blijf roeren tot de saus licht gebonden is.
Leg de kip op een (voorverwarmde) schaal en schenk de vruchtensaus erover.
Lekker met b.v. Zuurkool.
Schil en kook de aardappels, laat ze afkoelen en stamp ze grof. Voeg de
doperwtjes, de in blokjes gesneden ham, de gesnipperde ui, de grof
geraspte appel, een scheutje azijn, de yofresh, peper, een scheutje
appelsap en (eventueel) nog 'iets' vocht van de doperwtjes toe. Het
geheel voorzichtig door elkaar scheppen. Doe het geheel over in een
grote schaal. Garneer de salade met schijfjes hardgekookt ei, plakjes
tomaat en augurk. Laat de salade eventueel nog enige tijd in de
koelkast koud worden.
Dit is een lekker recept voor bij de barbecue!
Pers 8 mandarijntjes uit evenals de citroen en sinaasappel. Splits de
eieren en roer de dooiers met de zoetstof schuimend. Klop de eiwitten
stijf. Voeg de maïzena, witte wijn, vanillesuiker en het vruchtensap
toe. Laat dit op een heel laag vuur, al roerend, aan de kook komen.
Voeg dan, al omscheppend, het geklopte eiwit aan de hete vla toe. Doe
de crème in een schaal en laat deze koud worden. Pel de laatste 2
mandarijntjes en verdeel ze in partjes. Garneer hiermee de
mandarijncrème.
Heerlijk als dessert bij een speciale gelegenheid!
Snijd de korsten van het brood. Meng de halvarine met de uitgeperste
knoflook en de sambal. Besmeer 2 sneden brood met de helft van de
pikante halvarine. Snijd de komkommer en de tomaat in dunne plakken.
Beleg de besmeerde sneetjes me kipfilet en komkommer. Besmeer 2
sneetjes met de rest van de pikante halvarine en de andere kant met de
helft van de smeerkaas. Leg de kant met de pikante halvarine op de
komkommer. Verdeel de tomaat over de 2 sneden brood en strooi er peper
over. Besmeer de laatste 2 sneetjes met de rest van de smeerkaas en leg
deze op de tomaat. Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en zet ze
vast met een satéprikker.
Pel de tomaat en pureer hem, samen met de olijven, de olijfolie, de
geraspte belegen kaas en het uitgeperste teentje knoflook. Besmeer de
schuin gesneden stukken stokbrood met dit mengsel. Leg de stukken brood
op een bakplaat en plaats deze 3 minuten onder een
voorverwarmde grill. Dit is een leuk hapje voor een feestje. Lekker met een glas rode wijn erbij.
4 rundvleeslapjes van elk 75 gram
0,5 theelepel zout
0,5 theelepel peper
2 uien
0,5 kilo aardappelen
0,5 kilo wortelen
100 gram boter
1 liter runderbouillon (blokjes)
Werkwijze:
Bestrooi de rundvleeslapjes vlak voor het bakken met peper en zout.
Snijd de uien in halve ringen. Snijd de geschilde aardappelen in
plakken van ca. 0,5 cm dikte en de schoongemaakte wortelen ook in
plakjes van ca. 0,5 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak
hierin de rundvleeslapjes aan beide kanten mooi bruin. Neem het vlees
uit de pan en leg ze in een hoge ovenvaste schaal of pan die in de oven
kan. Bak de uien en de wortelen 5 minuten in hetzelfde braadvet. Leg de
aardappelplakjes op het vlees en schep het ui- wortelmengsel daarop.
Breng de bouillon aan de kook en giet het in de schaal of pan.
Zet de schaal of pan in een voorverwarmde oven van 1900 C en laat het gerecht in ca. 2 uur gaar worden.
Snipper de ui. Doe het gehakt in een kom met de geraspte kaas, de helft
van de uisnippers, peper en zout naar smaak. Pers er 2 knoflooktenen
boven uit, verkruimel het beschuit erboven. Kneed alles goed door
elkaar en vorm er ca. 20 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom
bruin. Voeg dan de rest van de uisnippers toe, pers de laatste
knoflookteen erboven uit en roer de tomatenstukjes met het vocht
erdoor. Laat de gehaktballetjes, met het deksel op de pan, in ca. 15
minuten op laag vuur zachtjes gaar worden. Breng de saus op smaak met
peper en zout, doe ze dan over in een schaal en strooi de peterselie
erover.
100 gram Hollandse garnalen
1 tomaat
1 kleine ui
ijsbergsla
4 pitabroodjes
1 scheut Yofresh (magere yoghurtdressing)
1 teentje knoflook
zout en versgemalen peper naar smaak
Werkwijze:
Snijd de tomaat in kleine stukjes en snipper de ui. Meng de tomaat met
de ui, selderij, peper, zout en garnalen. Snijd de knoflook heel fijn
en vermeng met de Yofresh.
Rooster de pitabroodjes onder de hete grill of in een
broodrooster, snijd ze open en vul ze met de sla, garnalensalade en
Yofresh.
800 gram prei
1,5 kg aardappelen
2 rode paprika's
1 eetlepel olijfolie
1 dl halfvolle melk
1 grote magere rookworst
Werkwijze:
Wel de magere rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Schil de
aardappelen en kook ze in weinig water met wat zout gaar. Maak de prei
schoon en snijd ze in dunne ringen. Maak de paprika schoon en snijd ze
in stukjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei samen
met de paprika ongeveer 5 minuten. Snijd intussen de rookworst in
plakjes. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg zoveel "warme" halfvolle
melk toe dat er een smeuIge puree ontstaat. Schep het prei-
paprikamengsel en de helft van de magere rookworst door de puree. Doe
de stamppot in een schaal en rangschik de rest van de magere rookworst
erop.