Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Aardappelrecepten: gepofte aardappel, aardappels wokken
Gewokte aardappelen met kip
Hoofdgerecht bereidingstijd: 30 min
Ingrediënten:
* 500 g vastkokende aardappelen
* 1 wit van prei
* 2 wortelen
* 1 limoen
* 2 el olijfolie
* 300 g kipfilet
* ½ broccoli
* 1 el oregano
* Peper en zout
Gewokte aardappelen met kip
Gewokte aardappelen met kip
Bereidingswijze:
Snijd de aardappelen en kip in blokjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi de kip met tandoorikruiden. Wok de aardappelen en de kip op een hoog vuur in olijfolie. Bak gedurende 10 minuten. Snijd de broccoli, wortelen en prei in middelgrote stukken en voeg toe.
Zet het vuur wat zachter en bak tot alles gaar is. Kruid met peper, zout en oregano. Rasp de schil van de limoen en strooi over het gerecht. Besprenkel met limoensap.
TIP: Rasp enkel de groen gekleurde zeste van de limoen fijn. Het witte gedeelte onder de schil is te bitter.
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Hoofdgerecht bereidingstijd: 30 min.
Ingrediënten:
* 450 g vastkokende aardappelen
* 200 g vaste abdijkaas in blokjes
* 1 takje tijm
* 1 bussel raketsla
* 1 el balsamicoazijn
* 2 voorgekookte rode bieten
* 2 rode uien
* 2 el olijfolie
* Peper en zout
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Aardappelschijfjes met rode biet en abdijkaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de ongeschikte aardappelen in schijfjes van 0,5 cm. Leg deze in een bakblik met de tijm en besprenkel met olijfolie. Bak de aardappelschijfjes in 10 minuten krokant.
Snijd de rode biet in blokjes en de rode ui in halve maantjes. Meng onder de aardappelen en doe er de kaasblokjes bij.
TIP: een heerlijke abdijbiertje erbij en genieten maar!
groetjes trudy
Aardappelbrochette met kaas en Breydelspek
Aardappelbrochette met kaas en Breydelspek
Menugang: Bijgerecht
Keuken: -
Soort: Vlees
Ingrediënten
* Grote aardappelen (afh. van aantal personen)
* Breydelspek dik gesneden
* Jonge kaas
Bereiding
Snij een voorgekookte aardappel in de schil in de lengte door. Snij beide helften in partjes. Tussen elk partje sorteert u een sneetje kaas en een lapje Breydelspek (0,7 cm). Het geheel doorboort u met een satéstok of wikkelt u stevig in in aluminiumfolie. Dit kan zowel op de pan als op barbecue gebakken worden. In een mum van tijd klaar en bijzonder origineel en lekker aardappelgarnituur bij uw gerecht of barbecue.
ardappel preigratin
Aardappel preigratin
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: -
Soort: Vegetarisch
Type: Aardappel
Bron: http://carta.verbi.nl
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 dunne prei
150 gram verse roomkaas met kruiden
1 dl volle melk
1 teentje knoflook
750 gram voorgekookte aardappelschijfjes (vacuüm verpakt)
zout,
versgemalen zwarte peper
100 gram geraspte Gruyère
Bereiding
Maak de prei schoon en snij hem in flinterdunne ringetjes. Klop de verse roomkaas en de melk met een handmixer los en pers het teentje knoflook erboven uit. Schep de voorgekookte aardappelschijfjes en de prei erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Vet een lage taartvorm in en schep het aardappelmengsel erin. Strijk de bovenkant glad en strooi er de Gruyère over. Verwarm de oven voor op 225°C en bak de aardappelgratin in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
1 kg vastkokende aardappelen
500 gr knolselderij
4 eierdooiers
300 ml room
12 gr zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 Gr.C.
Snijd de aardappels in dunne plakken ( eventueel met behulp van een keukenmachine).
Snijd de knolselderij ook in dunne plakken.
Meng de knolselderij een aardappelplakken samen in een grote mengkom.
Klop de eieren los met het zout en de room en meng dit goed door de aardappelen en knolselderij.
Doe alles over in een ingevette ovenschaal van 20x30 cm,
Druk de plakjes goed aan.
Dek de gratin af met aluminiumfolie.
Bak de gratin in ongeveer 60 minuten gaar. Verwijder de aluminiumfolie
de laatste 20 minuten zodat de bovenkant lichtbruin kan kleuren.
Serveer de gratin warm.
Tip:
Maak de gratin daag van te voren.
Laat de gratin afkoelen tot kamertemperatuur en zet afgedekt tot gebruik in de koelkast.
snijd de gratin in eenpersoons stukken en neem ze uit de ovenschaal.
Zet de stukken op een bakblik met wat tussen ruimte.
Verwarm de oven voor tot 180 Gr.C.
Verwarm de aardappelgratin 15-20 minuten.
De aardappels schillen, wassen en in kleine blokjes
snijden. In een pan met weinig water en zout, de blokjes in ± 5 minuten beetgaar koken.
In een zeef onder koud stromend water afspoelen. In een pan ruim water aan de kook
brengen.
De tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud
stromend water en ontvellen. De tomaten in vieren snijden en de pitjes verwijderen. Het
vruchtvlees in blokjes snijden. De stoneleeks in ringetjes snijden.
De kipfilet in blokjes snijden. Voor garnering 2 takjes dille achterhouden, de rest in een
kopje fijnknippen. In een kom de azijn en de olie met 1 eetlepel dille, zout en peper tot
een dressing roeren. De aardappelblokjes, de stoneleeks, de kip en de tomaat erdoor
scheppen. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
In een kommetje de zure room, de melk, de mierikswortel en de rest van de dille tot een
dressing roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
De radijsjes in plakjes snijden. De veldsla over twee borden verdelen. De
aardappel-kipsalade in het midden scheppen en de dilledressing erover scheppen. Garneren
met radijsjes en dille.
250 gr. aardappel
1 ui, grote
80 gr. knolselderij
1 teentje knoflook
1 l. runderbouillon
1 bosje borage
30 gr. boter
Benodigde materialen
Benodigde materialen: een keukenmachine en soepkommen.
Bereidingswijze
Borage kunt u zaaien in uw kruidentuin. In principe is het eenjarig,
maar wees gerust: het komt elk jaar terug. Snijd aardappelen, ui en
knolselderij klein. Kook de groenten samen met de knoflook in de
bouillon gaar. Was de borage en laat de bladen 5 minuten meekoken.
Bewaar de bloemetjes voor de garnering. Pureer de soep in de
keukenmachine en druk de soep door een zeef. Smelt de boter in de soep.
Serveer de soep in voorverwarmde soepkommen en garneer met de
boragebloemetjes.
Schil en kook de aardappels, laat ze afkoelen en stamp ze grof. Voeg de
doperwtjes, de in blokjes gesneden ham, de gesnipperde ui, de grof
geraspte appel, een scheutje azijn, de yofresh, peper, een scheutje
appelsap en (eventueel) nog 'iets' vocht van de doperwtjes toe. Het
geheel voorzichtig door elkaar scheppen. Doe het geheel over in een
grote schaal. Garneer de salade met schijfjes hardgekookt ei, plakjes
tomaat en augurk. Laat de salade eventueel nog enige tijd in de
koelkast koud worden.
Dit is een lekker recept voor bij de barbecue!
Verschillende eenvoudige manieren om aardperen klaar te maken:
1.Vertrekkende van rauwe aardperen De aardperen spoelen. Afborstelen met een fijnmazig metalen sponsje onder stromend water. In schijfjes snijden. Rauw bakken in hete olijfolie tot ze een kleurtje krijgen. Deksel op de pan zetten en het vuur lager zetten. Nog eventjes op het vuur laten dan goed kruiden met peper en zout en eventueel een beetje foelie zuinig toevoegen. Dit is in feite een basisgerecht van hieruit kan men vertrekken voor de volgende gerecht:
1B. Aardperen in witte saus Geraspte kaas toevoegen; onder een hete grill plaatsen en er gratin van maken. Men kan aan het basisrecept een witte saus toevoegen (bechamel).
Afborstelen met een fijnmazig metalen sponsje.
2. Afgekookte aardpeerbereiding Aardperen spoelen. Fijn schillen. Koken in gezouten water. (Zeer goed opletten: aardperen mogen niet te plat koken). Laten uitlekken. Volledig bakken in hete olijfolie. Van zodra de aardperen een kleurtje krijgen een beetje boter toevoegen. Fijngehakte stukjes sjalot en knoflook toevoegen. Nog eventjes alles op het vuur laten staan. Goed kruiden met peper en zout. Vers gehakte tuinkruiden toevoegen naar wens.
3.Klaarmaken in de room Aardperen goed spoelen en afborstelen. De schil ongeroerd laten. In schijfjes snijden. In een kookpan doen. Overgieten met room tot ze half bedekt zijn. Kruiden met peper en zout. Gedurende 5 à 10 min. zacht laten sudderen.
4.Rauw met een vinaigrette Spoelen Schil verwijderen en afborstelen met sponsje. Raspen met groenterasp. Overgieten met een goede vinaigrette en zo opdienen.
5.Chips Spoelen en schillen. Snijden in fijne schijfjes. Bakken in heet frituurvet. Bestrooien met peper en zout of paprika of curry. Opdienen in een bordje.