Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Fruit met turkse yoghurt = Meyveli yogurt
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Turkse keuken
Smaak: Zacht en romig
Techniek: N.v.t.
Soort gerecht: Nagerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1/2 liter turkse yoghurt.
250 g aardbeien.
2 sinaasappels.
oranjebloesemwater.
zakje vanillesuiker.
3 el heldere honing.
2 el gepelde ongezouten pistachenoten.
Voorbereiding
Leg een schone theedoek in een vergiet en schep de yoghurt erin.
laat de yoghurt in ong 6 uur uitlekken.
maak aardbeien schoon en halveer de grote.
schil de sinaasappels dik en snij in dunne plakken.
Bereidingswijze
Verdeel de aardbeien en sinaasappel over 4 schaaltjes.
druppel er de oranjebloesemwater over.
schraap de yoghurt uit de doek in een kom en roer de vanillesuiker erdoor.
verdeel de yoghurt over het fruit en lepel de honing erover.
hak de noten grof en strooi ze over de yoghurt.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
"hallo recepten
liefhebbers van Turksewinkel !! vanaf volgende week geen 2 maar; wel 1
recept per week, en dan ieder vrijdag.ik hoop dat jullie mij wel begrijpt.en
voor jullie allemaal een fijne en zonnige weekend toegewenst. m.v.g
Yasar
Turkse amandelcake = Bademli kek
Bereidingstijd:Langer dan 2 uur
Gang:Nagerecht Keuken:Turkse keuken
Smaak:Zoet Techniek:Bakken in oven
Soort gerecht:Nagerecht
Ingrediënten 2 sinaasappels 250 gr blanke
amandelen 5 eieren 250 gr suiker 1 theelepel citroenrasp (potje)
2 theelepels bakpoeder
Bereidingswijze Laat de
sinaasappels onder water zachtjes 2 uur koken. Giet ze af (vang het vocht op) en
laat ze afkoelen. Maal de amandelen fijn in een amandelmolen of op de rasp
van de food- processor. Pel de sinaasappels, haal de pitjes eruit en pureer
het vruchtvlees. Klop in een kom de eieren met de suiker en citroenrasp
gedurende 15 minuten. Klop er de sinaasappelpulp door en spatel er de
gemalen amandelen en het bakpoeder door. Schep het mengsel in een ingevette (met
bakpapier beklede) springvorm van 22,5 cm diameter, strijk het glad en bak het
bij 180 ?C in 60 minuten gaar.
De cake moet bij controle droog zijn.
Laat de cake in de vorm afkoelen en snijd hem in smalle puntjes.
Serveertips Serveer met turkse thee
(cay).Bereidingswijze Laat de sinaasappels onder water zachtjes 2 uur koken.
Giet ze af (vang het vocht op) en laat ze afkoelen. Maal de amandelen fijn in
een amandelmolen of op de rasp van de food- processor. Pel de
sinaasappels, haal de pitjes eruit en pureer het vruchtvlees. Klop in een
kom de eieren met de suiker en citroenrasp gedurende 15 minuten. Klop er de
sinaasappelpulp door en spatel er de gemalen amandelen en het bakpoeder door.
Schep het mengsel in een ingevette (met bakpapier beklede) springvorm van 22,5
cm diameter,strijk het glad en bak het bij 180 C in 60 minuten gaar. De
cake moet bij controle droog zijn. Laat de cake in de vorm afkoelen en snijd
hem in smalle puntjes.
Serveertips Serveer met
turkse thee (cay)
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan de link van hier
onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
>>>>>>> Turkse
amandelcake = Bademli kek
Ingrediënten
Voor de kebabs: 600 gram lamsgehakt (of nog beter: hoh lams- en
kalfsgehakt) 1 kleine ui, geraspt. 1 kleine rode paprika, gepureerd of
heel klein gesneden. 1 el boter, in hele kleine blokjes. 1/2 el
koriander. 1/2 el komijn. 2 tl pul biber of cayennepeper. peper en
zout.
Voor het bijgerecht: 4 Turkse pitabroden
(platbrood zonder opening) 2 el gesmolten boter. 2 grote rode uien, in
flinterdunne ringen. half bosje bladpeterselie, gehakt. 1 el sumac
(Turkse winkel) of sap van halve citroen. 2 el olijfolie. zout en peper.
Bereiding Kneed de ingrediënten voor de kebabs goed
door elkaar en vorm er 4 rechthoekige schijven van, ca. 15 cm lang en 6 cm
breed. Leg ze afgedekt 2 uur in de koelkast. Maak ondertussen een
uiensalade: bestrooi de uiringen met flink wat zout en laat ze zo een half uur
staan. Spoel ze af in een vergiet en dep ze droog met keukenpapier. Meng er
vervolgens de peterselie, de sumac, de olijfolie en zout en peper door. Zet
afgedekt weg in de koelkast. Zet de gril aan of verwarm een grilpan en smeer
de kebabs in met wat olie. Gril ze 15 minuten en keer ze daarbij regelmatig.
Bestrijk de pita- of naanbroden met de gesmolten boter en leg ze 1 minuut
onder de gril (pas op dat ze niet uitdrogen). Verdeel de kebabs, de
platbroden en de uiensalade over 4 borden en serveer met een knoflook- of
yoghurtsaus.
Bereidingstijd:20-30
minuten Keuken:Turkse keuken Smaak:Anders
Techniek:Koken Soort gerecht:Anders
Ingrediënten 10 á 15 ongedopte tuinbonen
per persoon water 1 kipbouillontablet zout, peper klein
scheutje olijfolie
Voorbereiding Was de
tuinbonen grondig, en snij de steelaanzet eraf. Doe ze in `n ruime
pan met water en zout. Breng aan de kook, op dat moment komt de
"pluis" uit de peulen. Schep dat eraf en spoel de bonen even af. Breng
opnieuw water met zout aan de kook en doe daar de bonen terug in. (
Makkelijkste is om steeds 2 pannen op `t vuur te hebben) Herhaal
dit totdat er geen "pluis" meer boven komt drijven. Voeg dan de
kipbouillontablet toe en laat nog 5 minuutjes pruttelen. Giet ze af,
en breng op smaak met peper, zout en beetje olijfolie. (Ook lekker
om er wat gesmoorde uien en tomaten met knoflook doorheen te mengen.)
Serveertips Heerlijk bij rijst en een
stukje vlees of vis, en een dikke yoghurt-knoflooksaus ( cacik =
djadjik) om de bonen in te dippen.
eetsmakkelijk
= afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan de
link van hier onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de
volgende recept! >>>>>>> Turkse
tuinbonen = Taze Fasulye
Bereidingstijd:
ong 20 min Gang:Lunchgerecht Keuken:Turkse
keuken Techniek:Bakken
Ingrediënten
voor 2 personen: 2 eetl. olijfolie 2 Turkse groene
pepers of 1 kleine groene paprika, in stukjes 2 grote tomaten,
ontveld en in blokjes 4 eieren zout en peper 1 theel.
paprikapoeder 75 g feta, verkruimeld
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de pepers of paprika
toe. Laat 2 minuten bakken en voeg dan de tomaten toe. Bak deze 5
minuten mee. Klop ondertussen de eieren los met zout, peper en
paprikapoeder. Giet het mengsel over de groenten in de pan en doe ook de
feta erbij. Schep het geheel met een vork om tot de eieren gestold zijn
(laat ze niet te lang bakken, dan drogen ze uit). Serveer met Turks
brood.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties
en beoordelingen doen wij dan de link van hier onder a.u.b. want
dat is heel belangrijk voor de volgende recept! >>>>>>>Turkse roereieren Sebzeli yumurta
Bereidingstijd:20-30 minuten Gang:Voorgerecht Keuken:Turkse keuken Smaak:Hartig Techniek:Bakken Soort gerecht:Voorgerecht
Ingrediënten voor 4 personen 1 pakje bladerdeeg bloem voor het uitrollen 500 g rundergehakt 1 ui 1 Spaanse peper 2 teentjes knoflook 1 tl zout 1 el paprikapoeder (mild) 2 el tomatenpuree 1/2 bosje peterselie zout peper 1 - 2 eiwitten olijfolie om in te frituren
Bereidingswijze De plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad leggen. Een beetje olijfolie in een koekenpan verhitten en het rundergehakt daarin met een vork losmaken en bakken. De ui pellen, snipperen, met de fijngehakte Spaanse peper en de geperste teentjes knoflook aan het vlees toevoegen en meebakken. Het vlees kruiden met paprikapoeder. De tomatenpuree erdoor roeren en de gewassen en gehakte peterselie toevoegen. Bestrooien met peper en zout. De boomstammetjes in pruttelende olijfolie goudgeel bakken. Het eiwit met een beetje water los kloppen. Uit de plakken bladerdeeg kleine rechthoeken snijden en deze met het eiwit bestrijken. De vulling aan een lange zijde van de rechthoeken gelijkmatig verdelen. Daarna de rechthoeken oprollen tot de randen goed aandrukken. De lengte van de boomstammetjes varieert van 8 tot 15 cm.
Serveertips Ze kunnen zowel warm als koud geserveerd worden.
Laat het u allen smaken!!!!
Groetjes en een hele fijne dag van Yasar & Carlita
VOOR DE DRESSING: 4 centiliter
olijfolie 1 eetlepel citroen zout versgemalen zwarte peper 1
teentje knoflook
Bereidingswijze Snijd de tomaten,
komkommer, paprika en ui in hele kleine stukjes.Doe in een kom en voeg de
gehakte peterselie en mint toe.Ontpit de olijven, halveer ze en voeg ze toe.
Neem enkele groene slablaadjes, snijd ze klein en voeg ze toe. Doe de olie
en het citroensap in een shaker,pers het teentje knoflook erbij uit.Voeg zout en
peper naar smaak toe.Schud 30 seconden goed door en giet over de salade.Goed
omscheppen. Serveren als bijgerecht, b.v. bij kofta met witte rijst.
Bereidingstijd:0-10 minuten Keuken:Turkse keuken Smaak:Zoet Techniek:Koken Soort gerecht:Anders
Alcoholvrij. De echte Turkse koffie wordt met veel omhaal aan tafel klaargemaakt. 20 Kcal / 84 Kjoules per kopje.
Ingrediënten voor 1 personen 1 -2 theel zeer fijn gemalen koffie
1 theel suiker (poedersuiker)
1/16 l water
Bereidingswijze Maal de koffie in een Turkse koffiemolen (met een elektrische koffiemolen kan het ook op de stand zeer fijn) en gebruik een spe- ciaal Turks koffiekannetje. Doe er de suiker bij en koud water en laat drie keer aan de kook komen (opkomen). Eigenlijk hoort deze koffie op een bijbehorende spiritusbrander te worden ge- maakt. Als de koffie opkomt, het kannetje van het vuur nemen en er een paar druppels koud water bijdoen. De hete koffie met koffiedik en schuim in een mokkakopje doen en zonder melk heet drinken.
P.S. Turkse koffie kan natuurlijk ook in ieder willekeurig klein pannetje worden klaargemaakt.zie ook afbeeldingen
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan de link van hier onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de volgende recept! >>>>>>> Turkse koffie = Turk kahvesi
Bereidingstijd: langer dan 1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Turks
Smaak: Pittig
Techniek: Bakken in oven
Soort gerecht: Bijgerecht
Ingrediënten
6 kleine aubergines, zout, 90 ml olijfolie, 3 fijngesneden uien,
2 groene pepers in ringtjes, 2 fijngesnden tenen knoflook,
3 grote rijpe ontvelde ne fijngesneden tomaten,
45 ml tomatenpuree,
½ tl cayenne peper,
1 tl allspice,
1 bosje fijngesneden platte peterselie,
180 ml olijfolie,
450 ml water
Voorbereiding
Maak een snee over de gehele lengte van de aubergines. Zout de
binnenkanten en leg terzijde een kwartier opzij. Verwarm ondertussen de
olijfolie in een grote steelpan, voeg de uien, groene peper en knoflook
toe en bak dit tot de ui zacht, maar niet bruin is. Voeg de ontvelde en
fijngesneden tomaten, tomatenpuree, toe en roer dit samen met zout,
cayennepeper en piment, en laat het vijf minuten sudderen. Voeg er de
gehakte peterselie aan toe, en verwijder de pan van de hittebron. Spoel
de aubergines onder koude kraan uit en tik ze droog. Verwarm olie in
tot het kookt in een grote braadpan en er de aubergines in met enkele
tegelijk, en bak ze zacht. Draai ze af en toe om, tot het vlees mooi
zacht begin te worden. zorg dat de aubergines niet uit vorm gaan.
Bereidingswijze Neem de aubergines uit de pan en schik ze in een ovenvaste schaal
met de snede omhoog. gerecht, trek de auberginse voorzichtig open en
lepel het de ui mengsel in elk aubergine. Voeg wat weinig water aan het
resterende ui mengsel, en stort het over de aubergines. Bak ze afgedekt
op 190 graden in een uur gaar.
Serveertips
Garneer met peterselie.
Heerlijk met bulgur en yoghurtsaus.
Land van herkomst : Turkije
Categorie : Eiergerechten
Aantal personen : 4
Bereidingstijd : 10 minuten
Ingrediënten
8 tomaten
knoflookpasta of verse knofloof (van de pasta 1 soeplepel, verse knoflook 4 à 6 teentjes)
4 eieren
1 grote ui
0,5 kilo gemengd gehakt
peper
zout
maggi
eventueel nog andere kruiden naar smaak.
Bereidingswijze
Bak het gehakt rul, doe het daarna even op een bordje zodat je ook de ui kan bruin bakken.
Voeg dan de tomaten toe die je vooraf in blokjes hebt gesneden.
Meng er daarna knoflook en het gehakt onder en laat nog even verder bakken.
Klop dan de eieren los en voeg ze aan de rest toe.
Warm serveren en zoals het hoort met Turks brood en uit de pan eten.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Verwarm de oven tot 200 graden. Smeer de reepjes Turks brood in met een
mengsel van olijfolie, bieslook en peterselie. Strooi zeezout over de
ingesmeerde reepjes en bak deze ongeveer 1 minuut goudbruin in de oven.
Laat deze vervolgens rustig afkoelen. Breng het water met de
sinaasappelschil en sinaasappelsap en suiker aan de kook onder
voortdurend roeren. Als het mengsel kookt, voeg dan pruimen toe en laat
deze 5 minuten zachtjes doorkoken. Laat de pruimen meer dan twee uren
in het vocht afkoelen, het liefst de hele nacht.
Voor het braden van de eendenborst is het gebruikelijk en van
toepassing om de vetkant in te snijden met een ruitmotief zodat de
eendenborst niet opkrult door het krimpen van het vet. Bestrooi de
borst ruim met peper en zout en bak de eendenborst ( met de vetkant
onder) in een voorverhitte pan met olijfolie om en om goudbruin.
Baktijden voor rood 4-5 minuten, voor medium 6-7 minuten en voor
doorgebakken 10 minuten. Mijn voorkeur gaat uit naar rood gebakken:het
is lekker en kleurt mooier. Laat het vlees na het bakken op een warme
plek ongeveer 10 minuten rusten. Voeg nu 5 el weekvocht van de pruimen
met de pruimen in een pannetje en verwarm dit enkele minuten. Haal de
pruimen uit het vocht en doe deze in een plasticbakje en sluit deze af.
Laat het vocht nog een beetje inkoken. Leg nu de reepjes Turks brood op
een klein bordje, doe hit in de vorm van een hekje leg hier een stukje
(blaadje) sla op. Snij nu de eendenborst in dunne plakjes en verdeel
deze over de bordjes bovenop de reepjes brood. Leg tenslotte een pruim
op het stukje eendenborst. Indien u grote pruimen heeft, snijd deze dan
door. Het is niet de bedoeling geen eend meer te zien. Ook is het leuk
om bijvoorbeeld de eendenborst in een glaasje te steken samen met het
Turkse brood en met de sla als ondergrond. Dit garneer je met de halve
pruim.
1 pak Bulgur (KOFTELIK) zout in bulgur naar smaak ,pond tomaten, 1
ijsbergsla, 1 komkommer, 2 lente uien, 2 grote rode uien, 1 bos Turkse
peterselie, 100 ml slaolie (op smaak en naar hoeveelheid), paprikapuree
in glazenpotje grote pot, 5 eetlepels
gedroogde mint, 2 eetlepels
gedroogde Turkse basilicum, 2 eetlepels
gemalen zwarte peper, afgestreken eetlepel
(PUL BIBER) Turkse paprikapoeder, 1 eetlepel
200 ml citroensap op smaak
Bereidingswijze
Bulgur in grote kom doen en zout naar smaak erover heen strooien.
Hierna hierover gekookt water gieten totdat bulgur nat is. Let op niet
te veel water, bulgur moet ff net niet zwemmen. 5 minuten met deksel op
tuppiebakkie laten staan. Let op wel ruimte tussen deksel en niet gare
bulgur houden. Na 5 minuten proeven of gaar is, zoniet even
ietsiepietsie gekookte water erbij doen.
Alle groenten fijnsnijden.
LET OP: komkommer niet in KISIR. Appart serveren.
Bulgur in een andere grote kom overgooien. Paprikapuree erdoorheen
masseren met alle kruiden. Goed mengen, proeven en op smaak brengen.
Fijngesneden groenten erbij doen en alles goed met de hand met elkaar mengen.
Serveertips
Serveer TIP: ijsbergsla in een grote kom leggen. KISIR eroverheen lepelen en versieren met tomaat, ui,komkommer,olijven etc.
Bereidingstijd: 30- 40 minuten
Keuken: Turkse keuken
Smaak: Anders
Techniek: N.v.t.
Soort gerecht: Soepen
Pirinc corbasi
Ingrediënten voor 4 personen
6 glazen runderbouillon
1/3 glas rijst
1/2 kg. tomaten
peterselie
zout
1 lepel margarine
Bereidingswijze
Was de rijst en doe dit in een soeppan met margarine, zout en de
bouillon. Zet de soeppan op het vuur. Voeg de gepelde en de geraspte
tomaten en beetje tomatenpuree erin en laat ca 15 zachtjes koken totdat
de rijs helemaal zacht wordt. Haal de pan van het vuur en doe er fijn
gesneden peterselie in.
Bereidingstijd:Langer dan 1 uur
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Hartig
Techniek:Bakken in oven
Soort gerecht:Lunch/Brunch
Ingrediënten
Het Deeg:
500 g
bloem
1 ei
200 ml melk
20 g verse gist
Beetje olie
Vulling (topping pizza)
300 g
gehakt ( ik gebruik half rund half lams)
1 pak gezeefde tomaten ( als het kleine pakjes zijn neem er dan twee)
1 of 2 verse pepers ( medium scherp kleur groen)
Knoflook naar smaak ( ik doe 2 tenen)
Zout en peper naar smaak
1 fijngesnipperde ui
Hulpmiddelen
Mengkom, deegroller en oven
Voorbereiding
Verse gist oplossen met 100 ml lauw water en een theelepel suiker, even laten staan en dan bij de bloem doen.
Snufje zout (nooit in de buurt van de gist laten komen als de gist rijst in bijv. een kuiltje in de bloem)
Gist mengen en laten even laten staan. Bloem in een schaal doen met het
zout, ei en de melk. De gist oplossing erbij doen en alles goed
doorkneden. Als het deeg te plakkerig is dan nog wat bloem toevoegen.
Is het deeg te droog voeg dan nog wat melk of water er aan toe. Het
ligt puur aan de kwaliteit van de bloem of de bovengenoemde
hoeveelheden kloppen. Ik gebruik zelf meestal bloem van de Lidl. Als je
een mooie ronde deegbal hebt dan doe je een scheutje olie in de schaal
en rol de deegbal hierdoor heen, dit is o.a. tegen het plakken.
Vervolgens het deeg een uur laten rijzen onder een vochtige theedoek.
Maak intussen de topping van de pizza.
Doe het gehakt in een schaal en doe de fijngesneden of geperste
knoflook bij. Voeg de gesneden pepers de ui en wat zout en peper erbij.
Voeg dan de gezeefde tomaten erbij. Het moet een soort van dikke saus
worden. Dat smeert makkelijker uit over het deeg. Je kan hiervoor een
eetlepel gebruiken en met de bolle kant de vulling goed verdelen.
Bereidingswijze Op het aanrecht of keukentafel wat bloem strooien en kleine
deegballetjes van het deeg maken. De grote van de balletjes is
afhankelijk hoe groot jij je lamachun wilt hebben. Ik doe meestal
balletjes ter grote van een ei. Rol de deegballetjes uit tot ze mooi
dun zijn en je er bijna door heen kan kijken. Het deeg rijst namelijk
nog wat na onder het bakken. Heb je het deeg mooi uitgerold dan kan de
topping erop, de topping kun je ook van te voren klaar maken, zo kun je
lekker doorwerken.
. Je kan de lamachun bakken in een gewone oven ( in het midden) of je kan ze bakken in een pizzapan.
Het recept is heel makkelijk maar er gaat veel tijd in zitten omdat je
de deegballetjes moet rollen, dus houd hier rekening mee voor je
begint.
Serveertips Tip. Houd je van een zachte soepele deegbodem dan kun je i.p.v.
melk ook de helft melk en de helft yoghurt doen. De yoghurt smaak proef
je niet terug in het deeg.