Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
14-01-2010
Roerbakmie met garnalen of kippenblokjes
Roerbakmie met garnalen of kippenblokjes
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
1 kant-en-klaar bami groentepakket
1 ui
2 tenen knoflook
1 pak roerbakmie à 250 gram (Honig)
2 eetlepels olijfolie
1 pakje roerbakmix à 44 gram (Honig)
1 tl sambal oelek
200 gram Noorse garnalen
4 eetlepels sojasaus
Werkwijze:
Snijd de schoongemaakte bamigroenten, met uitzondering van de taugé, kleiner.
Snipper de ui en knoflook. Kook de roerbakmie volgens de gebruiksaanwijzing op
de verpakking.
Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en fruit hierin de ui ca. 3 minuten.
Voeg de groenten en knoflook toe en roerbak het geheel op hoog vuur ca. 4
minuten. Roer er dan de roerbakmix en sambal door en schep de roerbakmie,
taugé en de garnalen door het groentemengsel. Breng op smaak met de sojasaus.
Lekker met een frisse Salade.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de augurkjes fijn. Verhit de
olijfolie in een koekenpan. Fruit het uitje tot het glazig is. Roer er
direct de augurk en tijm door. Schep de gekookte rijst erdoor en doe
het geheel in een ovenschotel.
Giet de tonijn af en verdeel die over de rijst en bedek de bovenkant van de schotel met Aardappel Anders Knoflook/Kruiden.
Laat de schotel in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar
worden.
Snijd de waspeen en uitjes in kleine stukjes. Bak de kippenblokjes in wat olijfolie.
Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges (ca. 2 cm), was ze en snijd
ze dan in stukken van ca. 5 cm.
Verhit de olie in de wok en voeg de waspeen en asperges toe. Roerbak de
groenten ca. 5 minuten. Voeg dan de lente-ui toe, pers de knoflook er boven uit
en roerbak nog ca. 4 minuten.
Voeg de appelstroop en de gebakken kippenblokjes toe en breng op smaak met
peper en zout.
350 gram rundvlees
2 eetlepels olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel gemberpoeder
1 uitgeperst teentje knoflook
1 klein potje atjar tjampoer
1 klein blikje ananas op sap (schijven of stukjes)
Werkwijze:
Snijd het vlees in blokjes.
Verhit de olie en bak hierin de vleesblokjes in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg
tomatenpuree, ketjap, gemberpoeder en de knoflook toe, en roerbak het geheel
10 minuten.
Schep de atjar tjampoer en de ananas in stukjes door het vlees en laat het
gerecht op laag vuur nog ca. 10 minuten zachtjes sudderen.
Lekker met sla en eventueel nog met 100 rijst.
Stokbrood met tonijn-bleekselderijsalade
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1 blikje tonijn op water (ca. 200 gram)
2 stengels bleekselderij
1 zakje Knorr slamix
1 eetlepel yoghurt slasaus
2 eetlepels tomatenketchup
paprikapoeder
1 el fijngeknipte peterselie
versgemalen peper
stokbrood
Werkwijze:
Laat de tonijn uitlekken en verdeel deze in kleine stukjes. Snijd de bleekselderij in
smalle boogjes en kook ze 2 minuten in ruim kokend water met wat zout. Giet de
bleekselderij af in een vergiet en laat ze meteen onder koud stomend water
afkoelen en weer uitlekken.
Meng de tonijn en bleekselderij in een kom door elkaar. Maak een sausje van de
slasaus en de Knorr slamix.
Schep het sausje door de salade en garneer met de fijngeknipte peterselie. Snijd
het stokbrood in stukken van ca. 12 cm, snijd ze open en beleg met de salade.
Makkelijk voor in het weekend!
Verwarm de oven voor op 175º C.
Maak puree van de gare aardappelen met 2 eetlepels halvarine, het rauwe ei en
ca. 1dl warme melk.
Meng er wat peper, nootmuskaat door en schep de puree in een ingevette
ovenschaal.
Kook de witlof 5 minuten voor, halveer dikke struikjes, wikkel elk struikje in een
plakje ham en leg ze op de puree.
Bereid de witte saus met melk volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer
er 100 gram geraspte kaas door. Schenk de kaassaus over de witlof en strooi de
rest van de kaas erover.
Zet de schotel midden in de voorverwarmde oven en bak hem hierin ca. 40 minuten. Lekker met een frisse salade!
Wrijf de kip in met peper, zout en het kerriepoeder.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilets in ca. 7 minuten aan elke
kant goudbruin en gaar.
Doe ondertussen de fruitcocktail met het vocht, 3 eetlepels wijn in een pan en
breng het geheel langzaam aan de kook. Roer in een kommetje het
aardappelmeel met 1 eetlepel wijn tot een papje en voeg dit, al roerend, aan het
fruitmengsel toe. Blijf roeren tot de saus licht gebonden is.
Leg de kip op een (voorverwarmde) schaal en schenk de vruchtensaus erover.
Lekker met b.v. Zuurkool.
Schil en kook de aardappels, laat ze afkoelen en stamp ze grof. Voeg de
doperwtjes, de in blokjes gesneden ham, de gesnipperde ui, de grof
geraspte appel, een scheutje azijn, de yofresh, peper, een scheutje
appelsap en (eventueel) nog 'iets' vocht van de doperwtjes toe. Het
geheel voorzichtig door elkaar scheppen. Doe het geheel over in een
grote schaal. Garneer de salade met schijfjes hardgekookt ei, plakjes
tomaat en augurk. Laat de salade eventueel nog enige tijd in de
koelkast koud worden.
Dit is een lekker recept voor bij de barbecue!
Pers 8 mandarijntjes uit evenals de citroen en sinaasappel. Splits de
eieren en roer de dooiers met de zoetstof schuimend. Klop de eiwitten
stijf. Voeg de maïzena, witte wijn, vanillesuiker en het vruchtensap
toe. Laat dit op een heel laag vuur, al roerend, aan de kook komen.
Voeg dan, al omscheppend, het geklopte eiwit aan de hete vla toe. Doe
de crème in een schaal en laat deze koud worden. Pel de laatste 2
mandarijntjes en verdeel ze in partjes. Garneer hiermee de
mandarijncrème.
Heerlijk als dessert bij een speciale gelegenheid!
Snijd de korsten van het brood. Meng de halvarine met de uitgeperste
knoflook en de sambal. Besmeer 2 sneden brood met de helft van de
pikante halvarine. Snijd de komkommer en de tomaat in dunne plakken.
Beleg de besmeerde sneetjes me kipfilet en komkommer. Besmeer 2
sneetjes met de rest van de pikante halvarine en de andere kant met de
helft van de smeerkaas. Leg de kant met de pikante halvarine op de
komkommer. Verdeel de tomaat over de 2 sneden brood en strooi er peper
over. Besmeer de laatste 2 sneetjes met de rest van de smeerkaas en leg
deze op de tomaat. Snijd de sandwiches diagonaal doormidden en zet ze
vast met een satéprikker.
Pel de tomaat en pureer hem, samen met de olijven, de olijfolie, de
geraspte belegen kaas en het uitgeperste teentje knoflook. Besmeer de
schuin gesneden stukken stokbrood met dit mengsel. Leg de stukken brood
op een bakplaat en plaats deze 3 minuten onder een
voorverwarmde grill. Dit is een leuk hapje voor een feestje. Lekker met een glas rode wijn erbij.
4 rundvleeslapjes van elk 75 gram
0,5 theelepel zout
0,5 theelepel peper
2 uien
0,5 kilo aardappelen
0,5 kilo wortelen
100 gram boter
1 liter runderbouillon (blokjes)
Werkwijze:
Bestrooi de rundvleeslapjes vlak voor het bakken met peper en zout.
Snijd de uien in halve ringen. Snijd de geschilde aardappelen in
plakken van ca. 0,5 cm dikte en de schoongemaakte wortelen ook in
plakjes van ca. 0,5 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak
hierin de rundvleeslapjes aan beide kanten mooi bruin. Neem het vlees
uit de pan en leg ze in een hoge ovenvaste schaal of pan die in de oven
kan. Bak de uien en de wortelen 5 minuten in hetzelfde braadvet. Leg de
aardappelplakjes op het vlees en schep het ui- wortelmengsel daarop.
Breng de bouillon aan de kook en giet het in de schaal of pan.
Zet de schaal of pan in een voorverwarmde oven van 1900 C en laat het gerecht in ca. 2 uur gaar worden.
Snipper de ui. Doe het gehakt in een kom met de geraspte kaas, de helft
van de uisnippers, peper en zout naar smaak. Pers er 2 knoflooktenen
boven uit, verkruimel het beschuit erboven. Kneed alles goed door
elkaar en vorm er ca. 20 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom
bruin. Voeg dan de rest van de uisnippers toe, pers de laatste
knoflookteen erboven uit en roer de tomatenstukjes met het vocht
erdoor. Laat de gehaktballetjes, met het deksel op de pan, in ca. 15
minuten op laag vuur zachtjes gaar worden. Breng de saus op smaak met
peper en zout, doe ze dan over in een schaal en strooi de peterselie
erover.
100 gram Hollandse garnalen
1 tomaat
1 kleine ui
ijsbergsla
4 pitabroodjes
1 scheut Yofresh (magere yoghurtdressing)
1 teentje knoflook
zout en versgemalen peper naar smaak
Werkwijze:
Snijd de tomaat in kleine stukjes en snipper de ui. Meng de tomaat met
de ui, selderij, peper, zout en garnalen. Snijd de knoflook heel fijn
en vermeng met de Yofresh.
Rooster de pitabroodjes onder de hete grill of in een
broodrooster, snijd ze open en vul ze met de sla, garnalensalade en
Yofresh.
800 gram prei
1,5 kg aardappelen
2 rode paprika's
1 eetlepel olijfolie
1 dl halfvolle melk
1 grote magere rookworst
Werkwijze:
Wel de magere rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Schil de
aardappelen en kook ze in weinig water met wat zout gaar. Maak de prei
schoon en snijd ze in dunne ringen. Maak de paprika schoon en snijd ze
in stukjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de prei samen
met de paprika ongeveer 5 minuten. Snijd intussen de rookworst in
plakjes. Giet de
aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg zoveel "warme" halfvolle
melk toe dat er een smeuIge puree ontstaat. Schep het prei-
paprikamengsel en de helft van de magere rookworst door de puree. Doe
de stamppot in een schaal en rangschik de rest van de magere rookworst
erop.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Doe de
azijn in een kom of schaal met de mosterd, peper en 6 eetlepels olie.
Roer hiervan een sausje, voeg de rijst eraan toe, schep dit door
elkaar, laat het geheel wat afkoelen en zet de rijstmassa daarna ca.
een halfuur in de koelkast om koud te worden.
Verhit ondertussen 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin
het kippenvlees in ca. 10 minuten zachtjes bruin en gaar. Laat het
vlees daarna afkoelen.
Schil de kiwi dun en snijd hem in plakjes, en deze weer in vieren.
Snijd de schoongemaakte paprika in kleine stukjes. Giet de maïs en
mandarijntjes af. Voeg het kippenvlees, kiwi, paprika, mandarijntjes en
maïs toe aan de rijst en schep alles goed door elkaar. Zet de
rijstschotel tot gebruik, afgedekt, in de koelkast. Een echt zomers
gerecht.
Bak de magere spekblokjes ca. 10 minuten zachtjes uit. Borstel
ondertussen de champignons schoon en snijd ze in plakjes en de
schoongemaakte prei in dunne ringen. Bak de champignons en de prei ca.
5 minuten met het spek mee. Verdeel dit mengsel over de quichebodem.
Klop de eieren los met peper en zout naar smaak, majoraan en
rozemarijn. Giet het mengsel over de groenten en strooi de geraspte
kaas erover. Bak de quiche in ca. 50 minuten gaar.
4 kabeljauwfilets à 100 gram
2 eetlepels tacokruiden
1 pot of blikje kidneybonen (à 400 gram)
1 blikje maïskorrels (à 175 gram)
50 gram boter
4 lente-uitjes
1 pot milde tacosaus (ca. 450 gram)
Werkwijze:
Bestrooi de kabeljauwfilets met 1 eetlepel tacokruiden. Laat de
kidneybonen en maïs goed uitlekken en meng deze door elkaar, samen met
de tacosaus en de laatste eetlepel tacokruiden. Verhit de olijfolie in
een grote (hapjes)pan en bak hierin de kabeljauwfilets op
matig vuur ca. 3 minuten. Voeg dan het bonen mengsel toe en laat
dit in ca. 3 minuten warm worden. Doe daarna het deksel op de pan en
laat het geheel ca. 5 minuten op laag vuur zachtjes stoven. Snijd
ondertussen de lente-uitjes in zeer smalle ringetjes en strooi ze over
het gerecht. Lekker met 100 gram rijst.
Kook de rijst op de gebruikelijke manier gaar. Snijd de courgette en
komkommer in plakjes en kook ze 2 minuten in kokend water (blancheren),
spoel ze daarna direct af met koud ater en laat ze goed uitlekken. Laat
de perziken uitlekken en snijd ze in stukjes. Snijd de kaas in
blokjes. Schep de afgekoelde rijst, de courgette, de komkommer, de
perzik en de kaas voorzichtig door elkaar. Giet de kerriesaus erover en
meng alles luchtig. Lekker met geroosterd brood of stokbrood.
Snijd de kipfilet in repen en marineer ze in de bamigoreng marinade volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking. Halveer de Spaanse peper uit het
bamipakket, verwijder de zaadlijst en zaadjes en snijd het vruchtvlees
in reepjes. Snipper de uien en pel de knoflook. Verhit de olie in een
wok en roerbak hierin de ui met de Spaanse peper ca. 1
minuut. Pers de knoflook erboven uit, voeg het vlees toe en
roerbak het geheel ca. 5 minuten. Voeg dan de bamigroenten toe en
roerbak nog ca. 5 minuten. Kook ondertussen de mie volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking. Klop de eieren los met de
koffiemelk, wat peper en zout naar smaak. Verhit wat olijfolie in een
koekenpan, bak er een omelet van en snijd deze daarna in ruiten. Schep
de mie door het vleesmengsel en breng op smaak met peper en zout.
Roerbak het geheel nog ca. 3 minuten en verdeel daarna de omeletruitjes
over de bamischotel.