Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
14-01-2010
Spaghetti met tonijnsaus
Spaghetti met tonijnsaus
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
2 blikjes tonijn in water (200 gr. per blikje)
1 gele paprika
3 tomaten
1/2 bosje peterselie
1 ui
2 teentjes knoflook
500 gram spaghetti (ongekookt)
2 eetlepels olijfolie
zout, peper
Werkwijze:
De spaghetti beetgaar koken. Ondertussen de paprika wassen, in vieren
snijden, de zaadlijsten verwijderen en in kleine stukjes snijden. De
tomaten wassen en in heel kleine blokjes snijden. De peterselie wassen
en kleinsnijden. De ui en knoflook pellen en fijnsnijden. De olie
verwarmen in de pan en daarin de paprika, ui en knoflook al roerende
bakken. De peterselie en tomaten toevoegen. Alles ca. 8 minuten laten
pruttelen.
Het vocht van de tonijn afgieten, door de saus roeren en warm
laten worden. Op smaak brengen met zout en peper. Spaghetti in een
vergiet laten uitlekken, met de saus mengen en direct opdienen. Zo
simpel, zo lekker!
Kabeljauw met groente in zoetzure saus
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
600 gram diepvrieskabeljauw (Dit gerecht is met verschillende soorten vis te bereiden)
1 ui
1 winterswortel
1 prei
1 stengel bleekselderij
1 blikje ananas op eigen sap
3 eetlepels maïzena
3 eetlepels olie
1 teentje knoflook
1 blikje tomatenstukjes (netto 400 gram)
2 theelepels bouillonpoeder
ketjap manis
sambal oelek
2 eetlepels fijngehakte bieslook.
Werkwijze:
Laat de kabeljauwfilet ontdooien. Maak de groenten schoon. Snijd de ui
in halve ringen en de wortel, prei en bleekselderij in plakjes. Giet de
ananas af, bewaar het sap. Snijd de ananas in blokjes. Hak de gember
fijn. Halveer de stukken vis en wentel ze door de maïzena. Verhit de
olie in een wok of hapjespan. Bak de stukken vis mooi bruin. Leg ze op
een bord. Roerbak de groenten circa 4 minuten. Voeg de tomatenstukjes
met vocht, de ananas met vocht, gember en het bouillonpoeder toe. Breng
het geheel aan de kook. Leg de stukken kabeljauw erin en laat het
gerecht nog circa 3 minuten zachtjes sudderen. Voeg de ketjap en sambal
naar smaak toe.
Snijd het stokbrood open en besmeer het met halvarine. Beleg het
stokbrood daarna met de gesneden ijsbergsla en verdeel de tartaar
hierover. Besmeer de tartaar met pesto en breng op smaak met zout en
royaal versgemalen peper. Garneer het geheel met gesnipperde ui.
Tip: Voor de liefhebbers is er niets op tegen om nog een gesnipperd, of uitgepest,
teentje knoflook toe te voegen.
Verwarm de oven voor op 220 C.
De ongeschilde appelen uitboren en aan de buitenkant, niet te dun, met
halvarine besmeren. Doe wat zoetstof in een diep bord en wentel de
appelen erdoor. Zet de appelen in een lage, beboterde, ovenschotel en
bak ze ca. 20 minuten midden in de oven.
Was intussen de rozijnen, laat ze uitlekken en roer ze door de appelmoes. Klop het eiwit met 1 eetlepel vanillesuiker stijf.
Vul na de baktijd de holten van de appelen met de appelmoes en
verdeel het stijfgeklopte eiwit erover. Ze de appelen daarna nog 5
minuten in de oven.
1 kilo Chinese kool
2 eetlepels olijfolie
100 gram gepelde garnalen of 150 gram magere hamblokjes
1 stukje prei
1 dl bouillon
2 el ketjap manis
fijngeknipte peterselie
Werkwijze:
Snijd de prei in ringen en snijd kool in stukken.
Verwarm de olie in de wok en fruit hierin de preiringen. Voeg de kool toe en
roerbak de groente enkele minuten. Schenk de bouillon erbij, laat die aan de kook
komen en voeg dan de garnalen/hamblokjes toe. Maak het gerecht op smaak af
met de ketjap. Bestrooi de kool met fijngeknipte peterselie.
Je kan er eventueel 125 gram aardappelen bijnemen.
200 gram magere stukjes rookworst
200 gram mager rookspek in dobbelsteentjes
1 witte kool
2 grote uien
250 gram spruiten
2 preien
aardappelen (naar behoefte) kan ook aardappelpuree zijn
Werkwijze:
Bak eerst het vlees gaar. Kook daarna de gesneden groenten en laat
alles gaar koken. Kook ook intussen de aardappelen gaar. Bak
ondertussen het magere spek in een aparte pan knapperig uit. Als alles
gaar is, het vlees uit de pan halen en de aardappelen en groenten
stampen. Lekker en makkelijk. Je kan eventueel nog magere juspoeder
erbij gebruiken voor nog meer smaak.
250 gram (zilvervlies)rijst
1 middelgrote ui
1 kleine rode, 1 kleine groene en kleine gele paprika
1 vleestomaat (ca. 200 gram)
4 kipfilets (ca. 500 gram)
1 teen knoflook
zout en peper
½ tl paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie
1 bosje peterselie
Werkwijze:
Kook de rijst droog en gaar in water met zout naar smaak volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snipper intussen de ui en snijd de schoongemaakte paprika in reepjes.
Ontvel de tomaat en snijd deze in blokjes. Snijd de kipfilet in grove
stukken en pel de knoflook.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de stukken kip ca. 5 minuten.
Pers dan de knoflook erboven uit en breng het vlees op smaak met
peper, zout en wat paprikapoeder. Smelt de olijfolie in dezelfde pan,
voeg de uisnippers en paprikareepjes toe en bak deze op laag vuur, ca.
5 minuten. Voeg daarna de rijst en tomatenblokjes toe en breng het
geheel op smaak met peper, zout en de rest van het paprikapoeder. Leg
dan de stukken kipfilet erop, doe het deksel op de pan en laat het
geheel in ca. 10 minuten door en door heet en gaar worden. Knip
intussen de gewassen peterselie in een kopje fijn en strooi deze vlak
voor het serveren over het gerecht.
Snijd de bloemkool en kook de bloemkool, in weinig water met wat zout, in 15-20 minuten, net aan gaar.
Fruit intussen de gesnipperde ui lichtbruin in de olijfolie, voeg dan
het gehakt toe en bak het, al roerend met een vork, rul. Voeg daarna de
tomatenpuree, de oregano en de bouillon toe. Laat deze saus nog ca. 10
minuten pruttelen.
Laat de bloemkool uitlekken, schep hem op een (voorverwarmde) schotel en schenk de gehaktsaus erover.
Lekker met 125 gram gebakken aardappelen.
5 grote eieren
200 gram kipfilet
1 zakje tomatensaus
1 teen knoflook
1 tl suiker
0,5 tl mosterd
1 eetlepel ketjap
1 ui
stukje prei
een paar takjes selderij
2 eetlepels olijfolie
Werkwijze:
Hak de kipfilet in kleine blokjes en bak ze goudbruin. Maak de
tomatensaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pers het
teentje knoflook erboven uit en roer dat met de suiker, mosterd en
ketjap door de saus.
Snipper de ui, snijd de prei in dunne ringen en knip de selderij
fijn. Klop de eieren met 2 eetlepels koffiemelk, peper en zout los.
Roer er de ui, de preiringen en selderij door.
Smelt 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en giet er 1/3 van het eimengsel in.
Bak de omelet tot de bovenkant nog wat vochtig is, leg er wat gebakken
kippenblokjes op en vouw de omelet dubbel. Laat hem op een bord glijden en
geef de saus er apart bij.
Lekker met 125 gram rijst.
Kook eerst de rijst gaar op de gebruikelijke manier. Bak de kippen blokjes in wat olijfolie.
Snipper de ui en de teentjes knoflook. Snijd de paprika in reepjes.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snipper de appels. Snijd de
ananasschijven in stukjes.
Laat de olie heet worden en fruit ui, knoflook en paprika hierin een paar minuten.
Maak de kerriesaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Voeg de stukjes appel, de stukjes ananas en de kippenblokjes toe aan het
groentemengsel. Roer alles goed door en laat het gerecht nog ca. 5 minuten
zachtjes pruttelen.
Druk de gekookte rijst in een rijstrand en stort deze op een schaal. Schep het
kerriegerecht erin en bestrooi dit met de geschaafde amandelen.
Lekker met een kant-en-klare Groene Salade.
Kook eerst de rijst op de gebruikelijke manier gaar. Snijd ondertussen
het rundvlees in dobbelsteentjes, bestrooi ze met peper, zout en het
paprikapoeder.Snipper de ui, snijd de courgette in blokjes, pel de
tomaten en snijd ze in stukjes.Verhit de olijfolie en bak hierin de
stukjes vlees snel bruin. Neem ze uit de pan en fruit in het
achtergebleven vet de ui, tomaat en courgette een paar minuten. Voeg
dan de stukjes vlees weer toe en schenk de bouillon er over. Laat alles
ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Geef de rijst er apart bij.
8 dikke plakken à 50 gram gebraden rosbief
1 kilo snijbonen
1 pakje aardappelpuree
1 zakje jachtsaus
50 gram mager rookspek in dobbelsteentjes
Werkwijze:
Kook de snijbonen in ca. 25 minuten gaar. Maak de aardappelpuree volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking, evenals de jachtsaus. Bak het rookspek uit
in een koekenpan en roer ze dan door de jachtsaus.
Schep een toef aardappelpuree op ieder bord, leg er twee plakken rosbief naast
en verdeel de snijbonen over de borden. Schep iets van de saus over het vlees en
geef de rest er apart bij.
Roerbakmie met garnalen of kippenblokjes
(voor 2 personen)
Ingrediënten:
1 kant-en-klaar bami groentepakket
1 ui
2 tenen knoflook
1 pak roerbakmie à 250 gram (Honig)
2 eetlepels olijfolie
1 pakje roerbakmix à 44 gram (Honig)
1 tl sambal oelek
200 gram Noorse garnalen
4 eetlepels sojasaus
Werkwijze:
Snijd de schoongemaakte bamigroenten, met uitzondering van de taugé, kleiner.
Snipper de ui en knoflook. Kook de roerbakmie volgens de gebruiksaanwijzing op
de verpakking.
Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en fruit hierin de ui ca. 3 minuten.
Voeg de groenten en knoflook toe en roerbak het geheel op hoog vuur ca. 4
minuten. Roer er dan de roerbakmix en sambal door en schep de roerbakmie,
taugé en de garnalen door het groentemengsel. Breng op smaak met de sojasaus.
Lekker met een frisse Salade.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Pel de ui en snipper deze fijn. Snijd de augurkjes fijn. Verhit de
olijfolie in een koekenpan. Fruit het uitje tot het glazig is. Roer er
direct de augurk en tijm door. Schep de gekookte rijst erdoor en doe
het geheel in een ovenschotel.
Giet de tonijn af en verdeel die over de rijst en bedek de bovenkant van de schotel met Aardappel Anders Knoflook/Kruiden.
Laat de schotel in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten gaar
worden.
Snijd de waspeen en uitjes in kleine stukjes. Bak de kippenblokjes in wat olijfolie.
Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges (ca. 2 cm), was ze en snijd
ze dan in stukken van ca. 5 cm.
Verhit de olie in de wok en voeg de waspeen en asperges toe. Roerbak de
groenten ca. 5 minuten. Voeg dan de lente-ui toe, pers de knoflook er boven uit
en roerbak nog ca. 4 minuten.
Voeg de appelstroop en de gebakken kippenblokjes toe en breng op smaak met
peper en zout.
350 gram rundvlees
2 eetlepels olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel gemberpoeder
1 uitgeperst teentje knoflook
1 klein potje atjar tjampoer
1 klein blikje ananas op sap (schijven of stukjes)
Werkwijze:
Snijd het vlees in blokjes.
Verhit de olie en bak hierin de vleesblokjes in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg
tomatenpuree, ketjap, gemberpoeder en de knoflook toe, en roerbak het geheel
10 minuten.
Schep de atjar tjampoer en de ananas in stukjes door het vlees en laat het
gerecht op laag vuur nog ca. 10 minuten zachtjes sudderen.
Lekker met sla en eventueel nog met 100 rijst.
Stokbrood met tonijn-bleekselderijsalade
(voor 4 personen)
Ingrediënten:
1 blikje tonijn op water (ca. 200 gram)
2 stengels bleekselderij
1 zakje Knorr slamix
1 eetlepel yoghurt slasaus
2 eetlepels tomatenketchup
paprikapoeder
1 el fijngeknipte peterselie
versgemalen peper
stokbrood
Werkwijze:
Laat de tonijn uitlekken en verdeel deze in kleine stukjes. Snijd de bleekselderij in
smalle boogjes en kook ze 2 minuten in ruim kokend water met wat zout. Giet de
bleekselderij af in een vergiet en laat ze meteen onder koud stomend water
afkoelen en weer uitlekken.
Meng de tonijn en bleekselderij in een kom door elkaar. Maak een sausje van de
slasaus en de Knorr slamix.
Schep het sausje door de salade en garneer met de fijngeknipte peterselie. Snijd
het stokbrood in stukken van ca. 12 cm, snijd ze open en beleg met de salade.
Makkelijk voor in het weekend!
Verwarm de oven voor op 175º C.
Maak puree van de gare aardappelen met 2 eetlepels halvarine, het rauwe ei en
ca. 1dl warme melk.
Meng er wat peper, nootmuskaat door en schep de puree in een ingevette
ovenschaal.
Kook de witlof 5 minuten voor, halveer dikke struikjes, wikkel elk struikje in een
plakje ham en leg ze op de puree.
Bereid de witte saus met melk volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer
er 100 gram geraspte kaas door. Schenk de kaassaus over de witlof en strooi de
rest van de kaas erover.
Zet de schotel midden in de voorverwarmde oven en bak hem hierin ca. 40 minuten. Lekker met een frisse salade!
Wrijf de kip in met peper, zout en het kerriepoeder.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilets in ca. 7 minuten aan elke
kant goudbruin en gaar.
Doe ondertussen de fruitcocktail met het vocht, 3 eetlepels wijn in een pan en
breng het geheel langzaam aan de kook. Roer in een kommetje het
aardappelmeel met 1 eetlepel wijn tot een papje en voeg dit, al roerend, aan het
fruitmengsel toe. Blijf roeren tot de saus licht gebonden is.
Leg de kip op een (voorverwarmde) schaal en schenk de vruchtensaus erover.
Lekker met b.v. Zuurkool.
Schil en kook de aardappels, laat ze afkoelen en stamp ze grof. Voeg de
doperwtjes, de in blokjes gesneden ham, de gesnipperde ui, de grof
geraspte appel, een scheutje azijn, de yofresh, peper, een scheutje
appelsap en (eventueel) nog 'iets' vocht van de doperwtjes toe. Het
geheel voorzichtig door elkaar scheppen. Doe het geheel over in een
grote schaal. Garneer de salade met schijfjes hardgekookt ei, plakjes
tomaat en augurk. Laat de salade eventueel nog enige tijd in de
koelkast koud worden.
Dit is een lekker recept voor bij de barbecue!