Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
Zoeken met Google
Zoeken in blog
Gedicht: Bewijzen
Ik wil me niet bewijzen waarom zal ik dat doen ik hoef me niet verantwoorden, ik kan doen wat ik wil ik hoef aan niemand wat te vragen, waarom dwingen zoveel mensen je daartoe, waarom zal ik angst hebben een fout te maken zijn we niet allemaal mens wie zonder fouten is werpen de eerste steen, mijn angsten werp ik af, mijn stress laat ik achter mij ik ben ik en als je dat niet zou bevallen, Dan is daar het gat van de deur.
Zet één nacht van tevoren de bruine bonen in een pan met ruim water. Laat ze weken tot de volgende dag. Giet het water af en doe zoveel water erin zodat de bonen onder staan. Breng dit aan de kook en laat het op zacht vuurt ongeveer 2 uren koken. Laat daarna de bonen uitlekken. Houd 1 dl van het kookvocht apart. Snijd de paprikas in vieren, haal de zaadlijsten eruit, was de paprika en snijd hem in reepjes. Haal de steeltjes van de lomboks, verwijder eventueel de pitjes en snijd de lomboks in ringen. Maak de prei schoon maar haal niet al het groen weg. Was de prei en snijd hem in dunne ringen. Was de selderie en snijd die zeer fijn. Pel de uien en de knoflook, snijd ze zeer fijn en fruit deze in de margarine glazig. Voeg het gehakt toe en fruit dit totdat het gehakt rul is geworden. Fruit dan mee de reepjes paprika, gesneden lomboks en prei. Fruit dit niet te lang want de groenten mogen niet te gaar zijn. Voeg dan in gedeelten de bruine bonen toe en 1 dl van het kookvocht. Kruid het op smaak met zout en peper en strooi de selderie erover. Serveer de bruine bonenschotel met warme rijst en sambal tomaat.
Voor de vegetarische variante: Laat het gehakt eruit en bereid hetzelfde als hierboven beschreven.
Ingrediënten 1 ui , fijngesnipperd 2 teentjes knoflook , uitgeperst 2 rode lomboks , fijngemalen 25 gr. verse soepgroenten (uit een pakje) 1 prei , fijngehakt 3 grote champignons , in plakjes gesneden 1 eetl. wijnazijn 1 kippenbouillonblokje 4 eetl. tomatenpuree versgemalen peper naar smaak wat citroensap 1 eetl. suiker of meer 1 eetl. bloem , aangelengd met wat water een scheutje witte wijn wat boter of margarine
Bereiding Fruit in boter of margarine het fijngesnipperde uitje , de uitgeperste teentjes knoflook , de fijngehakte prei en de in plakjes gesneden champignons , de gemalen lomboks en soep- groenten. Los in heet water het bouillonblokje op , voeg hieraan toe de tomatenpuree en een klein scheutje citroensap. Voeg de suiker toe , een snufje versgemalen peper , wijnazijn en meng alles goed door elkaar. Maak de saus intussen heet , roer er de aangelengde bloem door en maak op smaak af met een beetje witte wijn.
Deze saus smaakt heerlijk bij de Pangsiet, Lumpia of Foe Yong Hai
Haal de krop sla uiteen, was de bladeren en dep ze droog. Meng zout, peper en chilipoeder. Stapel de slabladeren op elkaar en bestrooi ze stuk voor stuk met wat van het kruidenmengsel. Snijd een stapel van 5-6 bladeren overdwars in reepjes van 3 cm.Doe de gekruide reepjes sla in een grote slabak. Hak de tomaten en komkommer, voeg ze aan de sla toe en schud het geheel zachtjes om Snijd de helft van de ui in dunne ringen. Hak de andere helft grof en schep deze ook door de salade. Rooster het korianderzaad in een droge pan en stamp het daarna grof in een vijzel. Meng ook door de salade en bedruppel met het citroensap. Leg de uiringen op de salade. Haal de chilipepers af (indien gebruikt), verwijder de pitjes en snijd de pepers in ringetjes van 5mm; strooi ze over de salade. Koel de salade in de koelkast en bestrooi voor het serveren met paprikapoeder.
Tips: Dit recept is lekker gekruid. Daarom is het goed om er wat brood bij te serveren!
Bereiden Snijd het vlees in kleine dobbelsteentjes. Pel het knoflookteentje en pers het uit. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Pel de uien en snijd ze in ringen. Shil de krieltjes en halveer ze, of snijd ze in vieren. Verhit de okie in een pan of wok. Braad daarin de blokjes vlees met knoflook in ca.5 min lichtbruin. Giet het overtollig vet af en bestuif het vlees met bloem. Braad het nog 1 min en roer het vlees steeds goed door. Voeg uien, wortels en bouillon toe. Breng aan de kook en roer steeds goed door. Voeg , zodra de vloeistof iets is ingedikt, tijm en laurier toe. Laat met een deksel op de pan ca 15 min pruttelen. Schep de krieltjes erdoor en laat nog eens 20-30 min zachtjes koken tot het vlees en de krieltjes zacht zijn. Breng op smaak, bestrooi met peterselie en serveer.
Serveer hierbij als voorgerecht een bonte salade met croûtons en als nagerecht stoofpeertjes met een bolletje ijs.
Horiatikisalata (Griekse boerensalade) Voor 4 personen
Dit is het meest bekende Griekse gerecht - dankzij de taverna-eigenaars door het hele land. Desondanks is het erg lekker wanneer het als onderdeel van de mezethes of als bijgerecht of als een aparte gang geserveerd wordt.
Ingrediënten 1 groene paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in ringen gesneden 1 middelgrote ui, gepeld en in dunne plakken 350 g tomaten, in dunne partjes gesneden 1 middelgrote komkommer, in dikke plakken en vervolgens in kwarten gesneden 100 g feta, zeer dun gesneden 75 g zwarte olijven dressing 6 eetl. olijfolie zout vers gemalen peper 1 eetl. gedroogde oregano
Bereiding Doe de paprika, ui, tomaten en komkommer in een schaal. Sommige mensen dienen deze salade in kleurige laagjes op, anderen mengen alles door elkaar - de keuze is aan u. Schik er de kaasplakjes en olijven bovenop. Breng de olie op smaak met zout, peper en de gedroogde oregano en druppel de dressing over de salade.
Bereiding De tomaat en paprika wassen en in niet te kleine stukken snijden De komkommer schillen en in plakjes snijden. De ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Dit in een slakom doen. Olijfolie en azijn erover gieten, zout erover strooien. Alles goed met twee vorken door elkaar schudden, zodat de olijfolie, de azijn en het zout goed verdeeld worden over de salade. De feta in het midden boven op de salade leggen en daarover wat oregano strooien. De olijven rondom de salade leggen.
Bereiden Doe de slamelange in een kom. Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder met een lepel de zaadjes en snijd hem daarna in schuine plakken. Snijd de uien in dunne ringen en de gewassen tomaten in partjes. Verdeel de komkommer, ui, tomaat en olijven over de slamelange en verkruimel de feta er boven. Roer de rozemarijn en olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Besprenkel de salade met de gekruide olie.
Ingredienten - 1/2 krop sla (fijngesneden) - 2 tomaten (ontpit, in blokjes gesneden) - 200 gr feta kaas (in blokjes gesneden) - 1 blik ontpitte zwarte olijven - 1/2 komkommer (ontpit, in schijfjes) - 2 rode sjalotjes (in ringetjes) - 3 el olijfolie - 1 el rode wijnazijn - 1 tl oregano - peper en zout
Bereiding Maak een dressing met de olijfolie, wijnazijn en oregano. Schik alle ingredienten op 4 borden, breng op smaak met peper en zout en overgiet met de dressing.
Ingrediënten 500gr mager kalfs of rundergehakt 100gr verse witte broodkruim 2 uien, fijngehakt 2 knoflooktenen uit de pers 6 eetl droge witte wijn 1 eetl wijn azijn 1 groot ei losgeklopt wat vers gehakte oregano 1 eetl vers gehakte peterselie zout & zwarte peper naar smaak bloem olijfolie
Bereiding Doe alle ingrediënten, behalve de olie en de bloem in een kom en kneed ze goed door elkaar. Laat het een uur rusten in de koelkast. Draai er ongeveer 24 balletjes van en haal die door de bloem. Bak ze in ong 10min gaar in een braadpan in een laagje (5cm) olie tot ze rondom bruin zijn.
BAMI (4 personen)
====
Ingredienten
------------
500 gr Mie (liefst geimporteerde)
200 gr kippevlees (bv. kipfilet)
100 gr ham
100 gr gepelde garnalen
olie
1 gesnipperde prei
200 gr soepgroente
100 gr tauge
3 eetlepels gesnipperde ui
3 teentjes knoflook
1 a 2 eetlepels ketjap
1 eetlepel bieslook
1 eetlepel gehakte selderij
peper en zout
citroensap
Bereidingswijze
---------------
Kook de Mie zoals op de verpakking wordt aangegeven.
Bak in wat olie de gesnipperde uien goed bruin en knapperig en
laat ze uitlekken op keukenpapier.
Fruit de gesnipperde ui met knoflook en het kippevlees, ham en garnalen.
Voeg er daarna de soepgroente en tauge aan toe en fruit ze tot ze slap zijn.
Werk er omscheppend de GOED uitgelekte mie doorheen tot de gehele massa
door en door warm is.
Maak af met ketjap, citroensap, selderij, bieslook en eventueel zout en peper.
Maak van tevoren een dichtgeklapte omelet van 2 eieren en snij deze met een
scherp mes in ragfijne reepjes.
Dien de bami op in een schaal en garneer de top met de reepjes ei en bestrooi
het met wat gefruite uitjes.
Leg langs de zijkant schijfjes rauwe komkommer of waaiertjes van augurken.
Serveren met atjar tjampoer, picalilly ketjep, ketchup of chilisaus en
partjes citroen.
EET SMAKELIJK
NASI GORENG (4 personen)
===========
Ingredienten
------------
400 gr rijst
400 gr resten van vlees, kip, ham of garnalen
of 500 gr losgebakken gehakt
2 eieren
olie
300 gr groenten (tauge, kool en prei)
of 100 gram tauge en 2 pakjes soepgroente
200 gr fijngesneden uien
2 teentjes gesnipperde knoflook
1 eetlepel gehakte selderij
1 eetlepel gehakte bieslook
1 of 2 theelepels sambal trasi
1 a 2 eetlepels ketjap
zout
Bereidingswijze
---------------
Kook de rijst zo droog mogelijk.
Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi goreng te bereiden.
Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen.
Men kan ook koude rijst van de vorige dag gebruiken. (zelfs beter)
Bak in wat olie de uien en knoflook tot de uien geel zijn.
Voeg er de diverse restjes (of losgebakken gehakt) aan toe en fruit alles
nog even door.
Bak daarna de groente nog even mee, maar probeer ze knappend te houden.
Werk de het onderste in de pan goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden
de rijst toe tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.
Maak het gerecht af met sambal en ketjap.
Roer er vlak voor het opdienen de selderij en bieslook door.
Maak van tevoren een omelet van 2 eieren, aan beide kanten gebakken
en opgerold.
Laat hem iets afkoelen en snijd hem met een scherp mes in ragfijne reepjes.
Garneer de nasi goreng met deze reepjes omelet en met tot waaiertjes
gesneden augurkjes en zure uitjes.
Serveer er atjar tjampoer, piccalilly, tomaten ketchup en kroepoek oedang bij.
EET SMAKELIJK
Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Bereidingstijd:10-20 minuten
Gang:Hoofdgerecht
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Hartig
Techniek:Bakken
Soort gerecht:Hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo spinazie (goed gewassen en uitgelekt), olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 200 gram rundergehakt, 4 eieren, handje ongekookte rijst, 2 kleine blikjes tomatenpuree, rode Turkse peper, zout.
Bereidingswijze
Bak de ui in een flinke scheut olijfolie glazig. Voeg de tomatenpuree toe, alsmede de rijst. Bak dit zo′n vijf minuten en doe dan het gehakt erbij. Bak dit rul. Dan de spinazie in de pan met een kopje water en laat dit onder voortdurend roeren meebakken tot de groente enigszins slinkt. Strooi er zout en flink wat rode peper overheen en roer nog even flink door. Breek boven het spinaziemengsel de eieren en laat deze in ongeveer 10 minuten stollen en gaar worden.
Serveertips
Met vers Turks brood.
eetsmakkelijk = afiyet olsun
Reacties en beoordelingen doen wij dan
de link van hier onder a.u.b.
>>>>>>>Spinazie met eieren = Yumurtali ispanak
Gevulde mosselen = Midye dolmasi
Gevulde mosselen = Midye dolmasi
Menugang: Hapje
Keuken: Turks
Soort: Zeevruchten
Type: Groente
Ingrediënten
30 grote mosselen
½ l water
2 theelepels zout
Voor de vulling :
150 g rijst
25 g krenten
2 dl olijfolie
25 g pijnboompitten
450 g fijngehakte uien
25 g tomatenpuree
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel gemalen piment
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel verkruimelde rode pepervlokken
¼ theelepel gernalen kruidnagel
1 eetlepel suiker
zout
een paar takjes peterselie, fijngehakt
een paar takjes dille, fijngehakt
een paar takjes munt, fijngehakt
Bereiding
De vulling: laat de rijst in heet, gezouten water weken tot het is afgekoeld.
Laat de krenten in gewoon warm water een uur weken.
Giet de olijfolie in een pan en bak de pijnboompitten 2 minuten, voeg er dan de uien bij en bak die 10-15 minuien, tot die goudkleurig zijn.
Laat de rijst uitlekken en bak die 3 minuten mee.
Roer er dan de tomatenpuree door, voeg de specerijen, de suiker en een snuifje zout toe.
Giet er net voldoende kokend water bij om het te bedekken.
Laat met het deksel op de pan 3 minuten op een matig vuur koken en vervolgens 10-15 minuten op een laag vuur.
De vulling zou nog net niet helemaal gaar moeten zijn.
Roer er dan de kruiden door en laat nog 10 minuten staan.
Deze vulling is voor veel dolmas en sarmas te gebruiken.
De mosselen: open de schoongemaakte mosselen met een mosselmes, vervvijder eventueel de nog aanwezige baarden.
Doe het water met het zout in een pan en hang daar een zeef of vergiet boven of gebruik een stoompan.
Vul de mosselen met de vulling en sluit ze weer.
Leg ze in het vergiet en verhinder dat ze weer opengaan door er een dekse! of bord op te leggen dat met een gewicht verzwaard is.
Stoom ze 20-30 minuten.
Dien ze koud op.
eetsmakkelijk = afiyet olsun.
Reacties en beordelingen doen wij dan
de link van hier onder a.u.b.
want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
===>>> Gevulde mosselen = Midye dolmasi <<<===
Goede Middag Beste Leden,
Weer bijgekomen van alle voetbalwedstrijden en de Tour de France??
Wat voetballen betreft..............een 2e plaats, daar mogen we TROTS op zijn!!!
Goed gaan we nu beginnen met een zalig toetje welke Yasar voor ons heeft opgezocht.
Let op.........................
Toetje met rijst = Firinda sutlac
Bereidingstijd:30-60 minuten
Gang:Nagerecht
Keuken:Turkse keuken
Smaak:Zoet
Techniek:Bakken in oven
Soort gerecht:Nagerecht
Ingrediënten voor 4 personen
1 L melk
2 el boter
1 el geraspte citroenschil
1 kaneelstokje
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
250 g rijst
50 g pistaches
50 g pijnboompitten
100 g geweekte rozijnen
75 g boter
75 g suiker
4 eierdooiers
4 eiwittenboter
Bereidingswijze
De melk met de boter,de citroenschil, het kaneelstokje, de vanillesuiker en het zout in een pan doen.De rijst onder koud stromend water afspoelen, goed laten uitlekken en aan de melk toevoegen.De melk al roerend aan de kook brengen en de rijst op een laag vuur 20 tot 25 minuten laten opzwellen.Het kaneelstokje eruit halen en de rijst volledig laten afkoelen.De pistachnoten, de pijnboompitten en de rozijnen door de rijst scheppen.De boter met de suiker in een kom romig kloppen.De eierdooiers erdoor roeren.Het eierdooierschuim door de rijst scheppen.De eiwitten zeer stijf kloppen en voorzichtig door de rijst scheppen.Een pudding vorm invetten en het rijstmengsel erin scheppen.Enkele vlokjes boter op de rijst leggen en in een tot 180 graden C. voorverwarmde oven 20 tot 25 minuten bakken.De rijst pudding uit de oven halen en warm of koud opdienen.
We wensen jullie een hele fijne dag en wederom...........veel kookplezier!!!
Kook in ruim kokend water met zout 300 g sperziebonen in 8 minuten
beetgaar en spoel ze in een vergiet onder koud water af. Laat ze goed
uitlekken. Kruid 400 g kipfilet in blokjes met ½ eetlepel kipkruiden en 2
theelepels chilipoeder en bak ze in een wok met 3 eetlepels hete
olijfolie in ca. 5-7 minuten rondom bruin en gaar. Snijd een Turks brood
overlangs doormidden, bestrijk de snijvlakken met olijfolie en rooster
de helften onder een hete grill knapperig bruin. Leg de onderkant op een
grote schaal en verdeel er 100 g gemengde sla, de sperziebonen, 100 g
mozzarella in kleine blokjes en de kip erover. En sprenkel er een
dressing over van 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels olijfolie, 1
eetlepel fijngehakte verse munt en zout en peper naar smaak. Zet de
bovenkant van het brood erop.
bron: voorlichtingsbureau brood www.brood.net
Ingrediënten
1 Turks brood
300 g sperziebonen
400 g kipfilet
1/2 eetlepel kipkruiden
2 theelepels chilipoeder
3 eetlepels hete olijfolie
100 g gemengde sla
100 g mozzarella
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijngehakte verse munt
zout
peper
Het vlees eerst koud spoelen en goed afdeppen. Verwijder het meeste vet,
maar niet alles. Snij het in ong. 2 cm grote blokjes. Leg ze in een
diep bord bestrooi ze met de kruiden. Zorg dat de kruiden overal goed in
het vlees kunnen doordringen, door alles met de hand te mengen. De
geschilde en geperste knoflooktenen, laurierblad en kaneel toevoegen, de
pan afsluiten en het vlees ca. 10 minuutjes laten smoren.
Intussen kunnen de groenten klaargemaakt worden; was de aubergines,
courgettes en de van hun zaad en zaadlijsten ontdane paprika's en laat
ze uitlekken. Snij alles in 2 cm grote reepjes. Pel de tomaten deel ze
in vieren. Schil de aardappelen en was deze ook, daarna in kleine
blokjes snijden (wederom 2 cm). Schilt ook de uien en snij ze in mooie
ringen. De uien en aardappelen kunnen eveneens tussen de groenten worden
gelegd.
Meng in een schaaltje het citroensap, samen met de tomatenpuree, het
water, de bouillon evenals de fijngehakte peterselie. Roer alles goed
door elkaar en giet dit mengsel dan uit over de groentenmix. Dan sluit u
de ovenschotel luchtdicht af met aliminiumfolie en schuift hem in de
voorverwarmde oven. In ongeveer 60 min gaar laten stoven.
Ingrediënten
*500 g lamvlees of schapenvlees
*2 aubergines
*2 courgettes
*2 paprika's
*2 uien
*3 aardappels
*4 tomaten
*0,5 tl oregano
*4 el olie
*2 tenen knoflook
*1 laurierblad
*1 kaneelstokje
*sap van 1 citroen
*2 el tomatenpuree
*1 kopje water
*2 tl bouillon-poeder *peterselie of basilicumblaadjes
*2 tl zout
*0,5 tl peper
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de gepelde ui. Maak het gehakt aan met de ui, het paneermeel, 1 ei, 1 theelepel paprikapoeder, de komijn, de peterselie en zout en peper. Vorm van het vleesmengsel 16 ovale schijven en leg deze in een licht ingevette ovenschaal. Druk in elke schijf met de duim een kuiltje. Giet er vervolgens 2 eetlepels gesmolten boter over en zet de schaal 25 minuten in de oven. Maak ondertussen aardappelpuree van de aardappelen, de resterende eetlepel boter, 2 eetlepels melk, 1 theelepel paprikapoeder, 1 ei en zout en peper. Verdeel de puree gelijkmatig over de kuiltjes in de gehaktschijven. Roer de tomatenpuree los en meng deze met 3 deciliter water en de rode peper. Giet dit over de schijven en bak het geheel vervolgens nog 25 minuten in de oven of tot de tomatensaus is ingedikt. Turks brood en een salade passen hier goed bij.
eet smakkelijk= afiyet olsun.
Reacties en beoordelingen doen wij dan de link van hier onder a.u.b. want dat is heel belangrijk voor de volgende recept!
Goede Morgen Leden, wat leuk om te zien dat er steeds meer nieuwe leden
bijkomen. We heten jullie allemaal Welkom en hopen dat jullie
genieten van deze geweldige site met heerlijke recepten en leuke
verhalen!!! Oke, Yasar heeft voor ons weer een heerlijk soepje
bedacht. Met dit weer is het moeilijk t bepalen wat we nu weer eens
op tafel moeten zetten..............maar een lekker soepje gaat er
altijd in!!! Hier komt hij..............................Turkse
bonensoep = Sebzeli Kuru fasulye
Ingrediënten
voor 4 personen * 400 g witte bonen * zout water * 2-3 el
olijfolie * 2 teentjes knoflook * 1 ui * 2 wortelen * 1
stuk bleekselderij * 2 el tomatenpuree * 7,5 dl groente- of
rundvleesbouillon * 1 takje tijm * 1 el paprikapoeder * 1 el
geraspte citroenschil * zout * peper * 2 tl cayennepeper *
klein beetje suiker * 4 sneetjes witbrood * 2 hardgekookte
eieren * 1/2 bosje peterselie
Voorbereiding De witte
bonen in een schaal doen, met zout water overgieten en 1 nacht laten
weken.
Bereidingswijze De olijfolie in een pan verhitten en
daarin de geperste teentjes knoflook fruiten. De ui pellen en
snipperen, de wortelen en de bleekselderij schoonmaken, wassen en in
blokjes snijden en dit alles in de knoflookolie doen en meestoven. De
tomatenpuree erdoor roeren en de bouillon erbij schenken. De soep met de
tijm, het paprikapoeder, de geraspte citroenschil, peper, zout,
cayennepeper en suiker pittig maken. De witte bonen goed laten
uitlekken, in de soep doen en op een matig vuur 30 tot 40 minuten laten
koken. De kortsen van het brood snijden en het daarna in stukjes
snijden en door de soep roeren. De eieren pellen, fijnhakken en door de
fijngehakte peterselie scheppen. De bonensoep in een terrine doen,
bestrooien met de gekruide eieren en vervolgens serveren.
Eet
smakelijk = afiyet olsun
Laat het u allen smaken, met vriendelijke
groet.............................van Yasar & Carlita